Hlavní obsah

V Amsterdamu začínají tisknout první dům

Novinky, nes

Nizozemská společnost DUS Architects oznámila svůj záměr vytvořit dům nad vodním kanálem v Amsterdamu technologií 3D tisku. Objekt po dostavění bude sloužit jako centrum pro výzkum a vývoj 3D tištěné architektury.

Foto: DUS Architects

Nad vodním kanálem v Amsterdamu bude stát dům vytvořený technologií 3D tisku.

Článek

Jako by tento projekt nebyl dost inovativní sám o sobě, hodlají jeho tvůrci zdůraznit i ekologické aspekty technologie 3D tisku v oblasti architektury. Jednotlivé místnosti budou zasvěceny různým materiálům, které se pro trojrozměrný tisk v současnosti používají.

V sálech věnovaných bioplastům se návštěvníci seznámí například s využitím bramborového škrobu. Jedna z místností vytištěných z recyklovaných materiálů bude vytvořena z rozsekaných plastových lahví.

Foto: DUS Architects

Vytištěný oblouk.

Tým tvůrců plánuje už letos v létě sestavit a otevřít pro veřejnost první místnost fungující jako recepce. Během podzimu chtějí vztyčit fasádu a dokončit první kusy nábytku.

Společnost pro svůj záměr musela nejprve sestavit speciální 3D tiskárnu, již nazvala KamerMaker. Sice to není žádný drobek, ale i s výškou tří a půl metru se vešla do vyřazeného přepravního kontejneru.

Foto: DUS Architects

3D tiskárna KamerMaker v akci

Ačkoli mají DUS Architects dobře našlápnuto k tomu, aby se jejich projekt stal prvním tištěným domem na světě, nejsou podle postřehu redaktorů serveru Inhabitat sami, kdo se o něco podobného snaží. Dalšími souputníky v tomto závodě jsou společnosti Softkill Design z Velké Británie a Universe Architecture z Nizozemska.

Foto: DUS Architects

Detail 3D tisku

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v domě vyrobeném pomocí trojrozměrného tisku?
Ano, rád/a zkouším nové věci
50,6 %
Ne, dům má být z tradičních materiálů
49,4 %
Celkem hlasovalo 4831 čtenářů.

Co je 3D tisk

 Počátky trojrozměrného tisku spadají do druhé poloviny minulého století. V současnosti jeho princip spočívá v nanášení vrstvy roztaveného materiálu (obvykle nějakého druhu plastu) na podkladovou desku. Jehla se pohybuje v horizontálních směrech, tedy ve 2D rozměru. Třetí rozměr tisku dodává vertikální pohyb podkladové desky. Přesnou podobu tištěného předmětu zajišťuje software tiskárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám