Hlavní obsah

Promyšlené detaily dělají zázraky

Právo, Sylva Svobodová

Úchyty jsou na první pohled nenápadné doplňky, takřka samozřejmé, ale přesto důležité. I fádní kus nábytku totiž promění v atypický kousek. Umějí na sebe strhnout pozornost, ale můžete je mít naopak i záměrně nenápadné, skryté.

Foto: Senesi

Kuchyňský ostrůvek v minimalistickém stylu je bez viditelných úchytek. Otevírá se jemným zatlačením.

Článek

Výběr je pestrý, proto neváhejte experimentovat a zkusit různé styly: minimalistický, retro či rustikální, specializovat se na Provence styl nebo severskou jednoduchost.

Úchytky mohou být kulaté, hranaté, napodobovat floristické i mořské tvary, držet styl 70. let. Ohledně materiálů je to nejčastěji kov (hliník, chrom, nikl, nerez ocel), dřevo, někdy plast, porcelán.

Skvělým tipem jsou zapuštěné úchytky, které jsou praktické hlavně u kuchyňských dvířek. Oblíbené jsou i kazetové, kdy se po stisknutí spodní části úchytky vysune úchopové madlo a automaticky se sklopí, když ho přestaneme držet.

Frčí slim úchytky

Jsou elegantně štíhlé, na první pohled téměř neviditelné. Seznamte se s tzv. slim úchytkami, které nabízejí spoustu praktických vlastností.

Na rozdíl od tradičních nevyčnívají do prostoru, nelze se o ně poranit, neubírají drahocenné místo a nepřekážejí.

Foto: Trachea

Slim úchytka v úpravě broušený hliník

Slim úchytky např. řeší zkosená hrana pod úhlem 30°, která je skrytá kovovou krytkou (minimalistickou úchytkou). Může být v různých materiálových provedeních jako broušený hliník, broušená nerez nebo nerezová ocel. Na pohledové straně dvířek tak najdeme jen úzkou nenápadnou linku.

Téměř neslyšně

Když už se zamýšlíme nad podobou nábytkových dvířek, nezapomeneme ani na tiché dojezdy. Novinkou je kování, které kombinuje výhody mechanického způsobu otvírání nábytkových zásuvek a tlumení jejich dovření.

Foto: Trachea

Zapuštěné úchytky kuchyňským dvířkám sluší a jsou praktické.

Zásuvku otevřeme pouhým jemným stiskem, k uzavření postačuje jen lehké ťuknutí do celé zásuvky. Ta se pomalým pohybem sama zasune a zavře. Samozřejmostí zůstává i zachování měkkého a tichého dovření.

Foto: Cat and Cook

Foodblogerka Ivana Jindřichová chtěla kuchyň krásnou i navenek a rozhodla se pro mosazné úchytky, které si přivezla ze zahraničí.

Materiál, barva a design

Držte se pravidla, že méně je více. Kvalitní kuchyňská linka vydrží desítky let, proto preferujte nadčasovost, jednoduchost a funkčnost nad výraznými prvky. Dbejte na celkovou koncepci interiéru. Pamatujte, že tmavé odstíny prostor opticky zmenší, světlé naopak zvětší.

Výrazné barvy, netypické prvky dopřejte jen kuchyňským doplňkům, které lze snadno a levně vyměnit.

Foto: Asko-Nábytek

Nejvíce oblíbené jsou jednoduché kovové úchyty, které jsou příjemné na úchop.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám