Hlavní obsah

Proměňte hezké snímky společných zážitků na výjimečné designové prvky ve své domácnosti

Snímky společně trávených chvil s rodinou, anebo vzpomínky na zajímavá místa, která spolu lidé navštívili, nemusí zůstávat uzavřené pouze v albech. To vše lze ve skutečnosti proměnit v designové prvky, které velice hezkým a v jistém smyslu i osobním způsobem zkrášlí domácnost.

Foto: Cewe

Velice populárním a velice efektním způsobem, jak umístit obraz z fotografií na stěnu, jsou šestiúhelníky. Nejlépe vyniknou v kombinaci s dalšími.

Článek

Snad v každé rodině se najdou fotografie, které si rozhodně zaslouží lepší využití než být založené v albu, kde čekají, až na ně dojde řada při eventuálním prohlížení. Fotografie, které mají potenciál, aby se staly součástí každodenního života rodiny a aby zdobily domácnost.

Moderní technologie v současnosti umožňují vytisknout jakékoli snímky dodané klientem v dostatečné velikosti na různé materiály – plátno, plast, hliník, dřevo, sklo... A tím pádem je proměnit například v tapetu, ozdobný panel či obraz.

Rozhodovat se můžete jen podle velikosti prostoru, jaký chcete svému obrázku poskytnout.

Elegantní šestiúhelníky

Mezi velice oblíbené a velmi efektní řešení, jak si nechat zpracovat rodinné fotografie, patří nástěnné obrazy ve tvaru šestiúhelníků. Na stěnu je můžeme umístit samostatně, ale ve skutečnosti přímo volají po tom, aby byly uspořádány do skupin. Rozložit na ně lze jediný obraz, anebo je možné mít na každém šestiúhelníku samostatný obraz.

Fotografie jsou vytištěny na pěnové desce o síle pěti milimetrů, přičemž je možné volit mezi velikostmi 18 x 15,6 cm a 27 x 23,4 cm. Cena za jeden takto vytvořený obraz je od 249 korun.

Z fotografie obraz. Na plátně

Jednou z možností, jak dát snímku větší prostor i důstojnou podobu, je nechat jej zpracovat jako obraz. Zákazník si vybere rozměr plátna a zašle svůj snímek v tiskové kvalitě.

Od výrobce pak získá kvalitní bavlněné plátno natažené na smrkovém rámu, který ovšem není na okrajích vidět. Plátno je přetažené přes rám.

Foto: Hornbach

Mnoho námětů vynikne nejlépe na plátně, bez rámu.

Materiál plátna je stoprocentní bavlna, rám je vyrobený ze zmíněného smrkového dřeva. Větší rozměry pak bývají ještě zpevněné středovou lištou (eventuálně středovou křížovou lištou), aby nedocházelo k jejich deformaci v průběhu času.

Cena za obraz závisí na jeho velikosti, nejmenší formáty stojí logicky nejméně (například čtverec 20 x 20 cm za 449 korun), velká plátna naopak stojí více (150 x 150 cm vyjde na 6790 Kč).

Zarámovaný fotoobraz 

Zatímco některé náměty vyniknou dobře jako obraz na plátně, bez rámu, jiným naopak může slušet více klasický vzhled v podobě velkého fotoobrazu, který je zarámovaný.

V takovém případě si zákazník vybírá nejenom z možných návrhů velikostí obrazu, ale velikou pečlivost musí věnovat i volbě rámu, neboť to je prvek, který celek může jak pozvednout, anebo také ne.

Foto: Cewe

Velmi hezky působí fotografie v paspartě a s rámem.

Zarámovaný fotoobraz může být doplněný o paspartu a sklo, jinde může být mezi obrazem a rámem ponechána tzv. stínová štěrbina, anebo rám dosedá přesně k okraji fotografie.

Vybírat lze z různých materiálů rámů, ať již plastových a kovových, nebo dřevěných. Ceny v takovém případě závisí nejenom na velikosti fotoobrazu, ale také na zvolené variantě rámu a dalších prvků.

Velkoplošný panel z hliníku

Zajímavým nosičem pro rodinné fotografie může být lehká hliníková deska T.board o síle tří milimetrů. Její bílá plocha vytváří ideální podklad pro digitální potisk T.overface s ochranným UV lakem, který zaručuje mechanickou odolnost proti oděru celého obkladu s potiskem.

Maximální velikost potisku na jedné desce je možná až do rozměru 3 x 1,5 metru. Cena takového provedení začíná na 4801 Kč/m².

Foto: Trachea

Četné rodinné fotografie si určitě zaslouží velký formát. Velmi elegantně působí v podobě hliníkového panelu T.board s potiskem.

S panelem je pak možné zacházet jako s obrazem, nebo jej využít jako obklad, případně i třeba jako druh zástěny atd.

Skleněný obklad stěny

Vybrané snímky ve velkoformátovém provedení můžete na stěny svého interiéru přenést také pomocí obkladu z Grafoskla. Výrobce fotografii vytiskne a pomocí speciální folie s UV filtry zalaminuje ze spodní strany ke kalenému sklu. Tím je fotografie chráněná nejen před vyblednutím, ale zároveň i jakýmkoli mechanickým poškozením.

Maximální možný rozměr jedné desky je 1,4 x 2,8 metru, pokud to ale kvalita fotografie dovolí, je možné udělat i větší formát ze dvou kusů, které se k sobě napojí. Spára mezi nimi je sotva znatelná.

Foto: JAP Future

Velmi dobře a velmi luxusně působí obklad stěny z Grafoskla, na jehož spodní straně je nalaminovaná fotografie dle výběru klienta. Ty rodinné tak dostanou úplně jiný rozměr, než kdyby byly vystavené na nočním stolečku.

Hladká skleněná plocha navíc zaručuje snadnou údržbu – nejenže k jejímu čistění stačí utěrka z mikrovlákna a mýdlová voda nebo běžný lešticí prostředek, ale navíc na ní neulpívá prach. Cena obkladů z Grafoskla se pohybuje od 8518 Kč/m².

Fototapeta pro opravdu velký rozměr

Některé fotografie jsou ale tak dobré, že vyniknou nejlépe jako tapeta přes část, nebo dokonce celou stěnu místnosti. Ani takové řešení není problémem při dostatečně velkém rozlišení dodané fotky. Výrobci doporučují velikost snímku aspoň 1 MB a rozlišení nad 1000px.

Foto: Hornbach

Zejména krajiny anebo některé snímky se zvířaty zapůsobí úžasně v podobě fototapety.

Fototapety se vyrábějí ve dvou typech, buď jako vliesové, anebo jako samolepící. Odolnost povrchu může být zvýšena laminací. Ceny u vliesových tapet začínají na částce okolo 550 Kč/m², u samolepících na 600 Kč/m².

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Styl s atmosférou starých továren

Syrový, ale přesto útulný. Tak by se dal stručně charakterizovat industriální styl bydlení. V posledních letech se stává populárním i u nás.

Výběr článků

Načítám