Hlavní obsah
Dům stojí na skalnatém výběžku, s nímž částečně "srůstá". Foto: Katherine Lu

Proměna meziválečného domu připomínala místy práci archeologů

Práce architektů se někdy podobá práci archeologů. Pod nánosy pozdějších úprav a přístaveb hledají pracně původní podobu domu a pak téměř štětečkem oprašují to, co lze zachránit, a citlivě dotvářejí to, co již zmizelo. To vše ale musí učinit tak, aby byl výsledkem domov vyhovující potřebám moderní rodiny. A přesně takto si museli počínat architekti z australského ateliéru Bijl Architecture při práci na rekonstrukci a proměně domu svých klientů v Castlecragu, na předměstí Sydney.

Dům stojí na skalnatém výběžku, s nímž částečně "srůstá". Foto: Katherine Lu
Proměna meziválečného domu připomínala místy práci archeologů

Dům stojí na skalním výběžku a shlíží do zátoky Peach Tree Bay s přístavem. Postaven byl v meziválečném období jako spíše běžný dům. Po celá desetiletí pak byl nejrůznějším způsobem upravován a přistavován tak, až z jeho původní podoby zbylo na první pohled jen málo.

Zatímco spodní část, snížené přízemí, má zdi z pískovce, vrchní část, přízemí je cihlové.

Foto: Katherine Lu

Kuchyň, stejně jako obývací pokoj, je možné propojit s terasou díky posuvným proskleným oknům.

Foto: Katherine Lu

Obývací pokoj je navázán na kuchyň.

Foto: Katherine Lu

Architekti dostali za úkol jej upravit a především zmodernizovat. Projekt dostal německy znějící jméno – Gitarren Haus (Dům kytar).

Kuchyň je řešena lineárně, doplňuje ji ostrůvek sloužící jako snídaňový bar.

Foto: Katherine Lu

Obývací pokoj je vložen mezi kuchyňa jídelnu na jedné straně a chodbu vedoucí ke schodišti do spodního přízemí.

Foto: Katherine Lu

Proměnou některých částí a propojením jiných se jim podařilo „oprášit” původního ducha stavby a zároveň například „najít” místo pro čtvrtý pokoj. Z původně třípokojového domu je tak nyní čtyřpokojový. Ložnice majitelů je navíc propojena s vlastní koupelnou a šatnou.

Jídelna je s obývacím pokojem propojena průchodem, který nahradil původní dveře.

Foto: Katherine Lu

Střecha je nově perforovaná několika světlíky, které přivádějí světlo do centrálních částí domu.

Foto: Katherine Lu

Zároveň interiér stavby hezky prokoukl díky otevření střechy a jejímu „perforování” několika hlubokými světlíky.

Jedním z původních rysů meziválečného domu jsou oblé rohy zdí ohraničujících společenský prostor.

Foto: Katherine Lu

Štuky na stropech a podlahy z probarveného evropského dubu dávají tušit, jakou atmosféru měl původní dům.

Foto: Katherine Lu

Dům je rozdělen do dvou výškových úrovní – přízemí a sníženého přízemí. Přízemí je organizováno jako hlavní část domu. Právě zde jsou uloženy všechny čtyři soukromé pokoje, ale také obývací pokoj nově propojený s jídelnou a kuchyní. Jídelna je přitom stále stranou hlavního společenského prostoru, je s ním však mnohem více provázaná.

Velká kuchyň společně s obývákem se pak těší nejhezčímu výhledu z domu a díky velkým posuvným skleněným dveřím lze z nich vycházet na obnovenou terasu.

Ložnice majitelů je nově doplněna vlastní koupelnou.

Foto: Katherine Lu

Chodba se schody vedoucími do spodního přízemí. (Dveře na terasu zakrývají pokračování směrem doprava a dolů).

Foto: Katherine Lu

Ta je na střeše sníženého přízemí, které tvoří především jeden velký prostor, v němž jsou mj. vystaveny kytary majitelů a kde je i pracovna. I odtud je nádherný výhled a celá místnost působí velice svěžím a vzdušným dojmem, jak se doslova koupe v záplavě denního světla.

Snížené přízemí slouží jako další společenská místnost a v neposlední řadě také jako místo pro výstavu kytar.

Foto: Katherine Lu

Uspořádání spodního přízemí: 1 společenský prostor s kytarami, 2 studovna, 3 sprcha, 4 sklep.

Foto: Bijl Architecture

Uspořádání přízemí: 1 foyer, 2 chodba, 3+4 obývací pokoj, 5 jídelna, 6 kuchyň, 7 terasa, 8 prádelna, 9 koupelna, 10 hlavní ložnice, 11 koupelna, 12 šatna, 13 pokoje, 14 dvorek.

Foto: Bijl Architecture

Situace na pozemku, plán střechy

Foto: Bijl Architecture

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků