Hlavní obsah

Při návrhu terasy myslete na velikost aneb Jak si užít venkovní obývák od jara do podzimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terasa plynule navazuje na dům, stává se od jara do podzimu obývacím pokojem. Při jejím projektování myslete hlavně na dostatečnou velikost. Počítejte s jídelním stolem, židlemi, lehátkem, místem na grilování, umístěním rostlin v nádobách, prostorem pro slunečník.

Foto: Deceuninck

Voděodolnost materiálu je přirozenou podstatou dřevoplastu, kterému by neměl vadit ani stálý kontakt s vodou.

Článek

Na terasy se nejvíce používá dřevo a kompozitní materiály. V kurzu jsou exotické dřeviny, zejména bangkirai, massaranduba, z evropských dřevin pak sibiřský modřín. Dřeviny lze nechat přirozeně stárnout nebo pravidelně, alespoň jednou ročně, olejovat.

Dřevoplast, tedy kompozitní materiál, je bezúdržbový, nenáročný, nemusíte ho natírat, ošetřovat a nabízí slušnou imitaci dřeva.

Kompozit má své příznivce

Když se rozhodnete pro kompozitní materiál, volte špičkového dodavatele, který ručí za kvalitu. Dobrým tipem je např. materiál Twinson, jenž obsahuje 50 % PVC (plně recyklovatelný plast) a 50 % borovicových pilin (které pocházejí z lesů s certifikací PEFC, tedy s udržitelným hospodařením).

Kompozit je praktický, protože má vysokou odolnost proti působení počasí, dřevokazným houbám i hmyzu, vysokou pevnost, odolnost proti uklouznutí (R10/11), a to díky zdrsněnému povrchu. Důležitý je i vzhled, má se nejvíce přibližovat přírodnímu dřevu.

Do nového nepospíchali. Veliká terasa bytu v novostavbě vše změnila

Tipy a trendy

Majitelé teras z kompozitu si chválí hlavně jejich bezúdržbovost. Terasa se jednoduše opláchne jen vysokotlakým čističem (tzv. vapkou) nebo zahradní hadicí. Není třeba žádné broušení, natírání nebo lakování.

Některé dřevoplasty stárnou rychleji než jiné a je možné si dodatečně pořídit i speciální nátěry na kompozity pro oživení jejich povrchu.

I ve tmě bezpečná

V noci je posezení na terase s umělým světlem nezbytné. Je zde nejen kvůli naší bezpečnosti, ale i pro vytvoření atmosféry. Využít lze jednoduchý systém 12- nebo 24- voltového osvětlení, jež se instaluje rychle, snadno, bez pomoci odborníka.

Jde-li o instalaci s krátkými vzdálenostmi mezi zdrojem a světlem do 10 metrů (vhodné na terasy), pak použijte 12V rozvody.

Foto: Hornbach

Osvětlení, respektive rozvod kabeláže, promyslete dříve, než zahradu s terasou začnete finálně upravovat.

Osvětlení vybírejte už při plánování posezení. Možností je mnoho: lze použít vestavná světla do podlahy, v bezprostřední blízkosti terasy instalovat svítící sloupky, zapichovací světla či reflektory.

Klasickým řešením je závěsné či stropní venkovní osvětlení, jež slouží jako centrální.

Stavba dřevěné terasy

Místo určené na terasu nejdříve pečlivě srovnejte do roviny. Na povrch položte kvalitní geotextilii, efektivně zabrání prorůstání zeleně (lze ji pořídit ve stavebninách, zahradnictví). Na ni pak nasypte dvě vrstvy štěrku: hrubší materiál dolů, jemnější zrno o velikosti 0,4 mm nahoru. Zhutněte, zaválejte.

Na štěrkovou vrstvu se pokládají plastové terče, jež jsou teleskopické. Mezi sebou mají vzdálenost 0,5 metru, vznikne tedy síť o velikosti 0,5 x 0,5 m², na metr čtvereční potřebujete 4 terče.

Nekonečný balkon má plochu větší než osm středně velkých bytů v Praze

Tipy a trendy

Pečlivě pomocí laseru založte rovinu rastru, na ni se položí dřevěné latě, jež se kotví k terčům. Poté se kolmo na latě šroubují 4metrová prkna, oblíbená je dřevina ze sibiřského modřínu. Šrouby mají kulatou hlavu, schovanou v pochozí ploše.

Sibiřský modřín lze nechat v původní podobě, nebo pravidelně obnovovat jeho vzhled nátěrem, tzv. olejováním. Stačí jednou ročně: jedna plechovka 2,5 kg vyjde na 20 m². První nátěr prkenné terasy doporučujeme provést i zespodu, ještě před instalací terasy.

Materiál dřevěných teras

Dřevěné terasy jsou zkoušené větrem, deštěm, sluncem a musí opravdu mnohé vytrpět. Nehodí se na ně každá dřevina. Z evropských se osvědčil sibiřský modřín, z exotických mj. dřevina ipepe, massaranduba (tmavě hnědá barva s lehkým nádechem do červena), garapa, bangkirai.

Posledně jmenovaná dřevina je u nás při stavbě teras velmi používaná: je světle hnědá, později tmavne do červenohnědého odstínu, textura dřeva je jemná až střední, vlákna rovná, výjimečně spletená. Nabízí vysokou odolnost i bez impregnace, a to proti povětrnostním vlivům, plísním a dřevokaznému hmyzu.

Foto: Pergoly Pagáč - Altány, Pergoly

Masivní dřevo Thermowood je tepelně upravované dřevo, které procesem získá vysokou odolnost vůči povětrnostním podmínkám.

Velmi používaný je masiv Thermowood, tzv. tepelně upravované dřevo. Materiál získá vlastnosti srovnatelné s tvrdými a vysoce odolnými dřevinami. A to za využití energie páry a tepla.

Mezi další přednosti patří rozměrová stabilita, kdy při úpravě dřeva dochází ke snížení vlhkosti ve dřevní hmotě o více než 50 %. Výsledkem je maximální redukce bobtnání, sesychání, vydutí, kroucení a dalších deformací.

Materiál také získává hřejivé a atraktivní hnědé probarvení, po celé ploše i v řezu. Platí, čím vyšší je teplota, tím je odstín tmavší. Dřevo je samozřejmě přírodní materiál, proto i tak časem bledne, šedne, což je jeho přirozená vlastnost, daná krása.

Společné terasy u bytových domů?
Vlivem aktuální pandemické situace, kdy trávíme čas doma a jsme omezeni ve svém životě, by mělo žití v bytových komplexech nabídnout mnohem více než jen čtyři stěny. Architekti celkem rychle reagují na změny myšlení a nároky lidí, navrhují už projekty, které vylepšují životní styl. U moderních bytů začínají být standardem prostory pro společné trávení volného času a setkávání: v podobě místnosti pro coworking, společné terasy či dvora, kde je možné potkat se se sousedem, dát si společně kávu, grilovat.

Anketa

Znáte vlastnosti kompozitních materiálů na bázi dřeva?
Ano, není to pro mě novinka.
52 %
Už jsem o nich slyšel/a, ale dopodrobna si to nevybavuji.
17 %
Moc ne. Ale něco bych snad dohromady dal/a.
6,3 %
Vůbec netuším, o čem je řeč.
24,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 805 čtenářů.

Reklama

Související články

Vytvořte si na zahradě vlastní oázu klidu

Balkon, terasa i malý dvorek lze přizpůsobit venkovnímu životu a my si můžeme užívat v zeleni. Počasí je příjemné, dny se prodloužily a mít vlastní oázu klidu...

Výběr článků

Načítám