Hlavní obsah

Do nového nepospíchali. Veliká terasa bytu v novostavbě vše změnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavními kritérii k výběru bytu může být ledaco. U Anety s Martinem to byla krásná rozlehlá terasa, z níž jsou vidět Krkonoše i Milešovka. Naopak na její majitele není vidět vůbec, takže si mohou užívat soukromí i výhledů.

Foto: Lukáš Hausenblas

Majitelé bytu si vysnili světlý a pocitově čistý interiér s nadčasovým zařízením. To se jim díky vlastní šikovnosti a vkusu podařilo.

Článek

Když Aneta s Martinem žili v nájemním bytě, byli tam spokojeni a nějaké nové bydlení nijak neřešili.

Pak jim ale před domem začala růst novostavba, která je nezajímala do té doby, než měla postavené poslední patro s velikou terasou. Už na dálku, na kterou dohlédli, se do terasy zamilovali a doufali, že by u ní mohl být i pěkný dosud volný byt. Neváhali, rychle si objednali prohlídku a měli štěstí hned dvakrát.

Foto: Lukáš Hausenblas

Většinu úložného prostoru řeší vysoká vestavěná skříň vyrobená na zakázku. Vtipným prvkem jsou bílé kulaté věšáčky na protější stěně, které si nechala Aneta také vyrobit.

Foto: Lukáš Hausenblas

Bílou kuchyň z Ikea si majitelka navrhla sama. Sestavu doplňuje ostrůvek s deskou o rozměrech 180 × 212 cm, kterou vyráběl truhlář na zakázku.

Foto: Lukáš Hausenblas

Terasa má stejnou rozlohu jako celý byt, což je pro zapálenou zahradnici Anetu nekonečný prostor k vyžití. Pěstuje tady květiny, keře, ale i bylinky a ovoce.

Byt ještě nebyl prodaný a velikostí i dispozicí jim naprosto vyhovoval. Má totiž 64 metrů a stejné rozměry má i terasa, která se přes sezonu mění na „letní byt se zahradou“.

Střídmě a nadčasově

V době koupě bytu už nebylo možné provádět jakékoli zásahy. Byla hotová koupelna s toaletou, usazené dveře a vymalováno.

V podstatě majitelům tento stav vyhovoval, jen by se jim více hodil sprchový kout místo vany. V pokojíku zrušili výklenek připravený na vestavěnou skříň, který zbytečně ubíral místo v sousedním obývacím pokoji.

Ještě také měnili přívody elektřiny v obýváku, protože chtěli situovat TV stolek na protilehlou stranu. Zařízení bytu měla plně v režii Aneta.

Foto: Lukáš Hausenblas

Šedá výmalba v ložnici vznikla šťastnou náhodou. Zbyla barva určená na zeď za kuchyň, a tak ji majitelé použili i na zeď do ložnice.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelnu vybavil developer, ale bílé obklady a nábytek nijak neruší koncepci bytu, takže se s tím majitelé smířili.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jediné, na čem se s Martinem neshodli, byla podlaha. Aneta chtěla dekor betonu, což by působilo chladně, a tak přistoupila na Martinův návrh dřeva, které prostor pocitově zahřívá.

Inspiraci k nadčasovému a střídmému interiéru čerpala z časopisů a z internetu. Líbí se jí bílá barva, která posloužila jako neutrální základ, k němuž ladila další vybavení.

Středobodem hlavní obytné místnosti je bílá lesklá kuchyň s hladkými dvířky z Ikey, kterou si Aneta sama navrhla. Varné centrum a jídelnu soustředila do ostrůvku. Téměř veškeré další zařízení je z obchodního domu Ikea, vestavěné skříně a doplňky třeba v podobě černého květníku či bílých dřevěných věšáků jsou vyrobeny na zakázku.

V létě se ale veškeré dění přesouvá na terasu, kde se stoluje, griluje, odpočívá a zahradničí. V plánu je ještě vířivka, která bude sloužit k osvěžujícímu relaxu v parných letních dnech.

Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám