Hlavní obsah

Precizní rekonstrukce – historické domy rozebrali kousek po kousku a pak znovu sestavili

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukázkovou rekonstrukci předvedli restaurátoři v sibiřském Krasnojarsku. Historické dřevěné budovy pečlivě rozebrali trám po trámu a pak znovu postavili. Výsledek stojí za to.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Krasnojarsku restauruují historické budovy z 19. stoletíVideo: AP

 
Článek

Oprýskané, kdoví kolikáté nátěry bílé barvy, trámy prolezlé červotočem, některé chycené dřevomorkou... Tak vypadalo šest historických dřevěných staveb v samém srdci Krasnojarsku, ruského města na Sibiři.

Protože jde o stavby z 19. století a představují tedy živou historii města, rozhodli se jeho představitelé přikročit k dosud nevídanému kroku. Domy, z nichž mnohé jsou na samém pokraji rozpadnutí, nechali zachránit a pečlivě restaurovat.

K této práci najali odborníky a ti se pustili do práce, která dle tvrzení agentury AP nemá nejenom na Sibiři, ale v celé Rusi obdoby – každičký dům rozebrali kousek po kousku, trám po trámu označili, kam patřil, a takto je odvezli na zabezpečené místo za městem. Tam každou část pečlivě prohlédli a vyřadili ty, které nebylo možné zachránit. Před jejich likvidací ovšem z nového materiálu vytvořili precizní kopie a když měli všechny části znovu pohromadě, vrátili se s nimi do centra města, kde domy znovu v původní podobě postavili.

V současné době mají obyvatelé Krasnojarsku výjimečnou možnost srovnání, neboť některé stavby jsou již plně restaurované, zatímco několik se jich na blahodárnou obnovu ještě těší.

Že je vám tento postup známý? Bezpochyby! Stejným přístupem, obvykle bez velkého haló, zato s obrovskou zručností a zápalem, postupuje mnoho českých majitelů roubenek, které buď zdědili po předcích, nebo koupili rovněž ve stadiu značné zchátralosti.

Příkladem může být případ dvoupodlažní roubenky ve Svatoňovicích naší čtenářky Báry. A velmi poctivě umí historické dřevostavby restaurovat i česká města. Skvělou ukázkou je rekonstrukce úpické Dřevěnky.

Anketa

Má smysl restaurovat staré domy kus po kusu?
Ano, pokud si to majitelé přejí, proč ne?
85,7 %
Jen u historicky významných staveb.
10,1 %
Neumím to posoudit.
1,9 %
Nemyslím, že je to nutné.
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 477 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám