Hlavní obsah

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Novinky, Jana Nesvadbová

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě může být jistý tím, že získá vskutku originální dům. Tak je tomu i v případě posledního návrhu rodinného domu, který architekti nazvali lakonicky - Stairway House. Volně to lze přeložit jako Dům se schodištěm. My bychom možná žertem dodali: se schodištěm na útěku.

Foto: Daici Ano

Pozemek, na němž dům vyrostl, je ze všech stran svírán rezidenčními stavbami.

Článek

V klidné rezidenční části Tokia vyrostl dům, který svým tvarem nijak nevybočuje z okolní zástavby. Ze tří stran tak působí vcelku nenápadně, i když vnímavého pozorovatele by mohla zaujmout naprostá absence oken na těchto stranách.

Nečekané překvapení si ovšem autoři stavby uchystali pro příchozí návštěvy. Směrem do uličky, na jejímž konci dům stojí, totiž z domu vystupuje obří šedé schodiště, jež jako by obsadily rostliny zasazené v květináčích mnohdy vtipně  umístěných na hraně jednotlivých stupňů.

Strana domu se schodištěm je pak celá prosklená a jeho obyvatelům, dvěma rodinám, se tak dostává do domácnosti spousta světla ze dvora, který na konci ulice před domem vznikl.

Schodiště obrostlé liánami? Málokdy člověk vidí bizarnější interiér

Jak bydlí VIP

Největším překvapením pro přicházející hosty ovšem bude vstup do domu. Nevede totiž po obřím schodišti, jak by se mohlo na první pohled zdát.

To ve skutečnosti totiž v sobě ukrývá nejen vchod, ale i skutečnou schodišťovou šachtu. Z ní se pak vychází do jednotlivých podlaží, která má dům dohromady tři.

Foto: Takumi Ota

Dům vyrostl v klidné rezidenční čtvrti.

Foto: Daici Ano

Velké schodiště vypadá, jako kdyby napůl utíkalo z domu.

V přízemí je ubytována starší generace. Architekti tak mysleli dopředu na to, aby manželé nemuseli při každé cestě domů zdolávat schody. Ty, jež jsou před domem venku, však naopak paní domu využije, a to nejenom jako místo pro své zahradničení, ale zároveň se stane ideálním prostorem pro slunění jejích osmi koček.

Aby co nejlépe využili malý dům, uspořádali architekti jeho interiér naruby

Tipy a trendy

Mladá rodina s dítětem zabírá první a druhé patro. Kromě skutečného schodiště jsou v těle velkých schodů zakomponované i další funkční prostory, jako například koupelny a toalety.

Velké schody tak splňují hned několik funkcí. Propojují interiér s exteriérem, nabízejí soukromější prostory uvnitř domu a zároveň slouží jako cesta napříč jednotlivými podlažími. K tomu všemu jako bonus navíc suplují zahradu a činí dům vizuálně výjimečným.

Anketa

Líbil by se vám také dům protknutý schodištěm?
Ano, moc.
16,2 %
Asi ano, možná s drobnými úpravami.
7 %
Nevím, neumím si to představit.
4,9 %
Raději ne.
7,4 %
Ne, to by se mi rozhodně nelíbilo.
64,5 %
Celkem hlasovalo 4163 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Výběr článků

Načítám