Hlavní obsah

Plovoucí vila udiví luxusem uprostřed ráje

Novinky, Jana Nesvadbová

Snahu tradičních architektů po co nejmenším ekologickém dopadu při provozu pozemních staveb začínají v čím dál větším měřítku následovat také stavitelé lodí. Především pak nejrůznějších hausbótů a dalších plavidel určených převážně ke stacionárnímu umístění na vodní hladině. Zatím jde hlavně o luxusní plovoucí vily, ale výsledky a už jen pohled na ně stojí za to. Nově k nim patří i katamarán ELYT určený pro rekreaci v laguně ostrova Bora Bora.

Foto: ELYT Charter Tahiti

Vrcholně romantické zážitky má nabídnout právě konstruovaný obytný katamarán, jenž si veškerou energii vyrobí sám.

Článek

Do konce roku má být hotovo první z obytných plavidel nabízejících luxusní ubytování i neméně luxusní zážitky. Jeho název zní ELYT a je zkratkou slov Exclusive Lagoon Yachting Tahiti, tedy Exkluzivní jachting v lagunách Tahiti.

Hausbót vyvinula stejnojmenná společnost a míní jich nabídnout k pronájmu hned několik. Výrobu zajišťuje rovněž tahitská firma, a to Blue Composites Tahiti.

Volba vzhledu obytného plavidla nebyla náhodná. Vychází z konstrukce tradičních plavidel obyvatel Francouzské Polynésie, jimiž jsou dlouhé úzké kánoe s postranním plovákem. Vila tedy nebude plout na klasickém pontonu, ale na trojici spojených plováků.

Svým obyvatelům, jichž může být v plném pohodlí až osm, nabídne plochu 120 čtverečních metrů rozdělenou do dvou nestejně velkých palub. Délka jedné plovoucí vily činí 15,5 metru, a když na to přijde a na palubě se objeví zkušený kapitán, může se po průzračně modravých vodách laguny vydat až rychlostí pěti uzlů.

Foto: ELYT Charter Tahiti

Hlavní obytná místnost fungující jako klasický obývací pokoj s jídelnou a kuchyní je umístěna na spodní palubě.

Vila nabídne k ubytování hned čtyři dvoulůžkové kajuty, dvě koupelny a centrální obývací pokoj, včetně jídelní zóny a plně zařízené kuchyně.

Nechybí samozřejmě ani gril. Pro své obyvatele bude mít nachystané i nějaké to zpestření v podobě nafukovacích paddleboardů, kajaků a vybavení pro šnorchlování.

Luxusní katamarány mohou vytvořit nádherný a velice ekologický resort

Tipy a trendy

Hausbót je řešen jako nezávislý dům, tj. s vlastním zdrojem pitné vody a také energie, kterou bude získávat prostřednictvím solárních panelů pokrývajících střechu.

Tahiťané očekávají, že první rekreanti se nalodí již v lednu příštího roku. Cena za noc bude začínat na 1770 dolarech (minimální délka pobytu jsou tři), tedy takřka 41 tisíc korun.

Anketa

Máte na střeše domu, ve kterém bydlíte, také solární panely?
Ano, jistě.
12,7 %
Na střeše ne, máme je umístěné jinde.
3,7 %
Ne, nemáme.
83,6 %
Celkem hlasovalo 1286 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám