Hlavní obsah

Pandemie pozměnila chování lidí ve městech. Začali trávit více času v parcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky analýzy spokojenosti obyvatel hlavního města zveřejňuje v těchto dnech Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Průzkum zaměřený na různé aspekty života v metropoli mj. ukázal, jak se změnilo chování lidí ve městech vlivem protipandemických opatření v uplynulých dvou letech. Nepřehlédnutelně stoupl význam parků a město tomuto trendu hodlá vyjít vstříc.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průzkum spokojenosti obyvatel hlavního města autoři připravovali od roku 2017, vlastní dotazníkové šetření proběhlo koncem roku 2020. Vyhodnocování výsledků pak trvalo další rok a teprve nyní jsou data zpracovaná ve formě, kdy je lze publikovat.

Hlavním výsledkem analýzy, kterou IPR provedl ve spolupráci s agenturou Median, je zjištění, že většina Pražanů je spokojena jak se životem v hlavním městě (80 %), tak se životem, který sama vede (67 %). Spokojeni jsou také se svým bydlením (76,1 %) a velikostí bytu (65,6 %).

Foto: Novinky

Spokojenost Pražanů se životem v Praze

Foto: Novinky

Spokojenost Pražanů se životem, který vedou

Bydlení v domku za Prahou je díky pandemii pro Pražany nyní zajímavější

Z analýzy ovšem rovněž vyplývá, že své současné bydliště považuje za ideální místo, kde by chtěli bydlet, 46,6 % obyvatel Prahy a dalších 19,2 % Pražanů by sice rádo bydlelo v hlavním městě, ale jinde, než právě bydlí.

To znamená, že Praha je ideálním místem pro život pouze pro 65,8 % jejích obyvatel. Oproti roku 2017, kdy IPR provedl obdobné šetření, jde o pokles ze 74 %. Tehdy považovalo za ideální místo, kde právě bydlí, 57 % dotázaných.

Chudší kraje se vylidňují, lidi lákají velká města

Domácí

„U výběru ideálního místa významně vzrostla obliba Středočeského kraje (z 10 % na 14 %), 80 % respondentů uvedlo, že by nadále dojížděli do Prahy za zaměstnáním či studiem, což může být důsledek pandemických opatření spojených s nemocí covid-19 (omezení pohybu), kdy vzrostla obliba vlastních rodinných domů se zahradou,” uvádějí autoři analýzy.

Význam parků a zeleně během pandemie vzrostl

Kvůli protipandemickým opatřením zavedeným v roce 2020 se veřejná prostranství českých měst, a to zejména parky, stala po část roku místy, která jako téměř jediná nabízela možnost pohybu a pobytu mimo izolaci či karanténu.

Byt s výhledem na park získal úpravou místnost navíc

Tipy a trendy

Analýza tak ukázala, jak se jejich způsob využívání změnil. V průzkumu z roku 2017 odpovědělo 11,7 % respondentů, že v parcích netráví žádný čas. V roce 2020 do parků vůbec nechodilo ale už pouze 2,8 % respondentů.

Předpokládatelně, nejméně využívají parky lidé žijící v rodinných domech a vilách, naopak jejich nejčastějšími návštěvníky jsou lidé ze sídlišť.

Činnosti nejčastěji provozované v parcích
Procházky83,6 %
Posezení43,8 %
Setkávání s přáteli41,8 %
Venčení psů28,2 %
Rekreační sport (běh, kolo, bruslení)27,1 %
Hry a aktivity s dětmi20,7 %
Piknik15,2 %
Četba14,3 %
Kulturní akce10,2 %
Komunitní akce6,1 %
Kolektivní sporty6 %
Žádné, do parků nechodím2,8 %
Zdroj: IPR ve spolupráci s Median

Nejčastěji Pražané do parků vyrážejí na procházky. Tuto aktivitu uvedlo 83,6 % respondentů.

„Téměř třetina dotázaných respondentů venčí v parcích psy (28,2 %) nebo provozuje aktivní rekreační sport (27,1 %), přičemž častěji aktivně sportují v parcích muži. K nejvýraznějšímu zvýšení oblíbenosti došlo oproti roku 2017 v parcích u setkávání s přáteli a účasti na pikniku (z 35,2 % na 41,8 % a z 6,6 % na 15,2 %),” vypozorovali autoři analýzy.

Kam na výlet v Praze? Památky, zoo, muzea i koupání

Tipy na výlety

Obecně pak platí, že Pražané na všech veřejných prostranstvích oceňují zejména přírodní složky, mají rádi místa, kde je hodně stromů.

Velice důležité je pak zjištění, že se obyvatelé metropole v parcích cítí bezpečně.

Slabinou jsou psí exkrementy a chybějící WC

Pražané mají k městským parků ale také určité výhrady. Nejčastěji zmiňovaným nedostatkem je znečištění. Neuklizené odpadky a psí exkrementy jsou nejvýznamnější překážkou pro trávení volného času v pracích pro 28,3 % respondentů.

Zavřením Džbánu chtějí vynutit zástavbu

Domácí

Absenci vybavení jako WC, hřišť a prostoru pro sport označila za překážku čtvrtina dotázaných (24,9 %), chybějící možnost občerstvení 18,7 % a nedostatek laviček či jiných míst k posezení 17,1 % respondentů.

Parků do budoucna přibyde

„Na zvyšující se oblibu parků a městské zeleně reaguje i nově chystaný územní plán Prahy – Metropolitní plán. Jeho autoři nyní přicházejí s návrhem na vznik několika desítek dalších nových parků v Praze. Nabídka míst k odpočinku nebo procházkám tak bude ještě pestřejší i bez ohledu na covid. Podrobnější informace o tom, na kterých územích parky vzniknou, budou veřejnosti k dispozici po zveřejnění územního plánu, tedy na konci dubna,” slibuje tiskový mluvčí IPR Marek Vácha.

Anketa

Chodili jste do parku během pandemie častěji než obvykle?
Ano, mnohem častěji.
54 %
Neumím to poměřit.
5 %
Ne, své zvyky jsem v tomto ohledu neměnil/a.
41 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 100 čtenářů.

Reklama

Související články

V Praze vyrostla nová vinice

Nedílnou součástí Prahy jsou vinice, kterých je čtrnáct. Aktuálně přibyla jedna nová, a to v parku na Vítkově. Nová vinice řipomíná využívání jižních strání...

Milovaný Vyšehrad: park, památka i bydliště

Vyšehrad. Odsud věštila Libuše slávu Prahy, tady za Karla IV. začínal korunovační průvod panovníka a dnes tu odpočívají velikáni našeho národa. Pro někoho je...

Výběr článků

Načítám