Hlavní obsah

O víkendu můžete v rámci festivalu Open House Praha navštívit stovku budov

Festival městské architektury Open House Praha o víkendu 21. a 22. května zdarma zpřístupní více jak stovku běžně nepřístupných budov a prostor pro všechny fandy zdařilé architektury. To je o pětinu více než loni. V rámci akce je možné navštívit i neznámé a skryté kulturní realizace vynikajících architektů, umělců a řemeslníků.

Foto: Archiv festivalu Open House Praha

Otevřou se i brány technologické společnosti NN IT HUB.

Článek

„Návštěvníky festivalu čeká 101 běžně nepřístupných budov, z toho 26 novinek a 57 kulturních památek. Otevíráme dveře nejen u staveb moderních s různými typy ocenění kvality a technologiemi šetrnými k životnímu prostředí, industriálních, ale i světově ojedinělých unikátů, ikonických budov, které představují historické a kulturní bohatství Prahy,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Nově se představí i významné stavby na Zbraslavi. „O zapojení Zbraslavi jsme uvažovali již před několika lety, a jsem ráda, že se nám letos konečně podařilo nabídnout více zajímavých objektů v této lokalitě. Doporučuji zastavit se i v bývalé zbraslavské zvonárně, kde rodina Manoušků odlévala zvony pro mnohé pražské chrámy,“ dodala.

Festival připomíná i výročí architekta Plečnika

Program festivalu Open House Praha je věnován i připomínce výročí narození slovinského architekta Jože Plečnika – 150 let.

Při této příležitosti se budou moci návštěvníci o víkendu podívat do jeho nejslavnější pražské stavby – kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech. Na náměstí Jiřího z Poděbrad je v rámci festivalu o víkendu také k vidění výstava s názvem Plečnikovy nerealizované projekty v Lublani.

Mezi letošní novinky, které se dají navštívit, patří například i libeňská sokolovna a blízký kostel svatého Vojtěcha v Libni, který je jednou z mála sakrálních památek postavených v secesním stylu na našem území. Úplně poprvé bude možné nahlédnout i do Paláce Adria od architekta Pavla Janáka.

Foto: Archiv festivalu Open House Praha, Hana Krejbichová

Komunitní centrum Vlna láká malé i velké.

Poprvé bude také zpřístupněn kubistický dům Diamant nebo bývalý noblesní Hotel Gráf (dnes kancelářská budova I. P. Pavlova 5), kde se lidé dostanou až na střešní terasu s výhledy na město.

Budou moci nahlédnout i do historického objektu Vlašského špitálu na Malé Straně nebo prozkoumat technologické zázemí Centrální kotelny Všeobecné fakultní nemocnice, nepříliš známé technické stavby od architekta Karla Pragera.

Festival připomene i dvousté výročí narození architekta Vojtěcha Ignáce Ullmanna, architekta, který je považován za průkopníka české novorenesance. V programu jsou proto zastoupeny i některé z jeho realizací, například Vyšší dívčí škola ve Vodičkově ulici.

Milovníky funkcionalismu pak potěší možnost nahlédnout do monumentální budovy Státního reformního reálného gymnázia v Dejvicích.

Foto: Archiv festivalu Open House Praha

Působivou architekturou je rekonstrukce poslucháren Českého vysokého učení technického.

O otevřených budovách se mohou lidé přijít informovat do festivalového infocentra na adrese Železná 492/18, Praha 1-Staré Město. Víkendová otevírací doba je od 9 do 19 hodin.

Festival je určen i pro návštěvníky s tělesným, zrakovým a sluchovým postižením, kteří najdou v programu speciální prohlídky vybraných budov. Vstup do všech otevřených budov je zdarma, bez nutnosti předchozí registrace s jednou výjimkou (jde o Thunovský palác).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám