Hlavní obsah

O evropskou cenu za architekturu bude bojovat i desítka českých staveb

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká komora architektů a někteří experti nominovali několik současných českých staveb do prestižní mezinárodní architektonické soutěže Mies van der Rohe Award 2017. Počet nominovaných je zhruba stejný jako v minulém ročníku. Loni ale žádná z nominovaných staveb nezvítězila. Doufejme, že tento ročník bude pro českou architekturu příznivější.

Foto: archiv České komory architektů, G. Dvořák

Archeopark Pavlov od architektonické kanceláře Radka Květa

Článek

Letos porota na ocenění nominovala desítku architektonických děl. Ta se mohou stát velkou inspirací pro ty, kdo zvažují stavbu vlastního domu. Stavby vznikly v posledních dvou letech. Jedna z nominací pochází ze zahraničí, což pravidla soutěže také umožňují.

Foto: archiv České komory architektů, Benedikt Markel

Rekonstrukce a přístavba Vrbatovy boudy v Krkonoších od ateliéru IXA (Tomáš Hradečný, Martin Prokš, Klára Hradečná, Benedikt Markel)

Ze stovek nominací mezinárodní odborná porota nejdříve vybírá zhruba čtyřicítku nejlepších evropských staveb, které budou představeny v katalogu a na výstavě.

Úspěchem pro českou architekturu by bezpochyby bylo už to, kdyby se mezi ně nějaká naše stavba dostala. Z tohoto počtu pak porota vybírá finalisty soutěže, ze kterých pak vzejdou vítězové.

Foto: archiv České komory architektů, Filip Šlapal

Vstupní budova areálu Punkevních jeskyní v Moravském krasu od architektonické kanceláře Burian-Křivinka

Porota pak v příštím roce určí jednu stavbu, která získá Cenu Evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award, a jednu stavbu, které udělí Zvláštní cenu pro začínající architekty. Loni zvítězila éterická Filharmonie v polském Štětíně.

V nominacích i nejlepší stavba posledních pěti let 

Významným želízkem v ohni bude letošní vítěz prvního ročníku České ceny za architekturu. Jde o skromnou, ale velkorysou stavbu - ateliér a dům Zen-Houses od architekta Petra Stolína. [celá zpráva]

Foto: Filip Šlapal, Archiv soutěže Česká cena za architekturu (výřez)

Dům Zen Houses od architekta Petra Stolína

Nominaci má i zážitková stavba s příznačným názvem Stezka v oblacích. Ta je spolu s Archeoparkem Pavlov jednou ze Staveb roku. [celá zpráva]

Foto: archiv České komory architektů, SLLA Architects, BoysPlayNice

Komunitní centrum Máj v Českých Budějovicích od SLLA Architects a Stezka v oblacích od Fránek Architects

V letošních nominacích jsou i dvě stavby, na nichž se shodla jak Česká komora architektů, tak porotci Osamu Okamura (ředitel festivalu reSITE) a Jana Tichá (teoretička architektury a šéfredaktorka vydavatelství Zlatý řez).

Dobré startovní podmínky tak má Pavilon základní školy v Líbeznicích od Projektil Architekti a Archeopark Pavlov z ateliéru Radko Květa. V obou případech jde o stavby z veřejných prostředků, které by podle komory měly být příkladem zájmu státu a samospráv o kvalitní architekturu.

Foto: archiv České komory architektů, Andrea Thiel Lhotáková

Pavilon základní školy v Líbeznicích od Projektil Architekti

Bienále soutěžní přehlídky staveb pořádá Evropská unie a Nadace Miese van der Rohe v Barceloně od roku 1988. Cílem soutěže je přilákat pozornost k tvorbě evropských architektů a ukázat nové trendy a technologie v praxi.

Soutěž je také skvělou příležitostí pro porovnání architektury v jednotlivých evropských státech. Výsledky této ceny by měly být známy v květnu roku 2017.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám