Hlavní obsah

Nejlepší stavbou posledních pěti let je ateliér a dům s názvem Zen-Houses

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku letošního roku vyhlásila Česká komora architektů první ročník České ceny za architekturu, soutěžní přehlídky kvalitních staveb z celé České republiky. Hlásit se mohla díla vzniklá za posledních pět let. Mezi zhruba pěti sty stavbami nejvíce zazářil dům a ateliér Zen-Houses od libereckého architekta Petra Stolína.

Foto: Filip Šlapal, Archiv soutěže Česká cena za architekturu (výřez)

Dům je architektonickým tandemem dvou jednoduchých krychlových objektů, jeden je určen pro bydlení, druhý pro práci.

Článek

Architektonické práce hodnotila mezinárodní sedmičlenná porota v čele s Joem Morrisem. Jako nejlepší stavbu vybrala právě Zen-Houses. Menší projekt z roku 2015 poskytuje bydlení a pracovní prostor pro své tvůrce – architekty Petra Stolína a Alenu Mičekovou.

Liberecké domy jsou oddělené objekty pro odpočinek a pro práci založené na co nejjednodušší formě bydlení. Oba domy mají šířku jen 3 metry, ale přitom nepůsobí stísněně, ale naopak velmi vzdušně a otevřeně.

Foto: Filip Šlapal, Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Opláštění, obklad z průhledných akrylátových panelů, je jednoduše upevněno na kostru z měkkého dřeva. Tím vznikl detail s obnaženou konstrukcí.

„Prostý, ekonomický a nenáročný projekt je charakterizován specifičností své lokace, schopností na toto prostředí reagovat, svou naprostou unikátností i vytrvalou snahou provokovat a sebejistě zkoušet nové principy i za cenu případných chyb," uvedla porota. Podle ní jde o vynikající dílo a zároveň stavbu, která by se mohla stát vzorem pro další generace.

Foto: Filip Šlapal, Archiv soutěže Česká cena za architekturu (výřez)

Interiéry obou domů krášlí jednoduché opakující se materiály: dřevotřískové desky, dřevěné trámy, překližka, surový kov a pryž.

V nejužším finále České ceny za architekturu bylo sedm dalších projektů. Ty vzešly z užšího výběru více jak šedesáti nominovaných prací a 475 přihlášených staveb.

Uděleny byly i ceny za Výjimečný počin, Cena společnosti VELUX za nejlepší práci s denním světlem a Cena časopisu ERA21 za přínos k obnově venkova a citlivou práci s pozůstatky minulosti.

Foto: Filip Šlapal, Archiv soutěže Česká cena za architekturu (výřez)

Pracovna je zařízena jednoduše a účelně.

Česká komora architektů oborové ocenění otevřela všem architektům a dala tak šanci novým, mladým tvůrcům. V nominacích se kromě zvučných jmen, jako je Ladislav Lábus, Josef Pleskot, Petr Hájek či ateliérů DAM architekti, A69, D3A nebo Architekti DRNH objevili i méně známí autoři.

V užším výběru byla pestrá škála staveb. Šlo o velké administrativní komplexy, bytové objekty, veřejné budovy nebo veřejná prostranství, také rodinné domy a menší výtvarné projekty.

Komora architektů by ale v soutěžní přehlídce do budoucna ocenila větší zastoupení projektů postavených z veřejných prostředků.

Foto: Filip Šlapal, Archiv soutěže Česká cena za architekturu

Architektům se podařilo dům citlivě zasadit dům do přírodního prostředí.

Ačkoli se mohla přihlašovat díla vzniklá za celkem dlouhé časové období, mezi nominovanými projekty byla i tak převážná část děl dokončena teprve v posledních dvou letech.

I konkurenční soutěž Stavba roku má ambici ocenit stavby vzniklé v posledních letech. V příštím ročníku chce vyhlásit Stavbu čtvrtstoletí. [celá zpráva]

Nominované projekty budou k vidění v Doxu 

Pokud se chcete s nominovanými projekty v České ceně za architekturu blíže seznámit, navštivte DOX – Centrum současného umění na adrese Poupětova 1, Praha 7, které jim bude v listopadu a prosinci zasvěceno.

Finalisté a další ocenění

Finalisté

  • úpravy industriální oblasti Dolních Vítkovic (AP atelier)
  • revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli (AP atelier)
  • klášter Nový Dvůr (Atelier Soukup Opl Švehla)
  • Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí (Petr Hájek Architekti)
  • úpravy Vily Tugendhat v Brně (Archteam a Raw)
  • Tři věže – zateplení obecních budov s urbanistickým přesahem v Líbeznicích (Atelier M1 architekti)
  • revitalizace Gahurova prospektu ve Zlíně (Ellement)

Cena VELUX za nejlepší práci s denním světlem

  • Jonášovic stodola (A2F)

Cena časopisu ERA21 za přínos k obnově venkova a citlivou práci s pozůstatky minulosti

  • proměna bývalých zemědělských garáží v zázemí biotopu v Honěticích u Kroměříže (Martin Prokš a Marek Přikryl)

Výjimečné počiny z oblasti architektury

  • ročenka Česká architektura (vydavatelství Prostor, vydává Dagmar Vernerová)
  • Sdružení KRUH za šestý ročník celorepublikového festivalu Den architektury a oblíbené cykly přednášek
  • Pražské stavební předpisy (kolektiv autorů: Pavel Hnilička, Filip Tittl, David Tichý, Renata Králová-Pintová, František Korbel a Eva Faltusová)

Výstava se bude konat od 9. listopadu do 11. prosince 2016.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám