Hlavní obsah
Krásu éterické budovy podtrhuje vnitřní osvětlení. Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simon Menges (5x)

Evropskou cenu za architekturu získala bělostná a téměř neviditelná budova filharmonie

Prestižní mezinárodní soutěž Mies van der Rohe Award 2015 má svého vítěze. Je jím budova Nové filharmonie od španělského studia Barozzi/Veiga. Stavba v polském městě Štětín porotu zaujala svou elegantní siluetou, připomínající tvary neogotických kostelů.

Krásu éterické budovy podtrhuje vnitřní osvětlení. Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simon Menges (5x)
Evropskou cenu za architekturu získala bělostná a téměř neviditelná budova filharmonie

Cílem soutěže je ocenit mimořádný architektonický počin i vyzdvihnout vynikající výsledky v oblasti evropské architektury a podporovat nadnárodní architektonické zakázky po celé Evropě i v zahraničí. Cenu získávají stavby navržené evropským architektem, které nejsou starší než dva roky.

Ocenění nese název po architektovi Ludwigovi Miese van der Rohe, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších průkopníků moderní architektury 20. století.

Budova se stala jednou z architektonických dominant Štětína.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simon Menges

Chloubou letošní vítězné stavby je velká symfonická síň s monumentálním stropem inspirovaným tvary minerálů. Filharmonie ve Štětíně v blízkosti historického centra působí zvenku něžně a spirituálně, interiér má ale dramatické rysy.

Navrhlo ji španělské studio Barozzi/Veiga sídlící v Barceloně. Španěl Albert Veiga a Ital Fabrizio Barozzi před několika lety vyhráli mezinárodní soutěž na realizaci filharmonie. V roce 2011 se začalo se stavbou, dokončena byla loni.

Hlavnímu koncertnímu sálu nechybí výrazné geometrické prvky, které mu dodávají na dramatičnosti.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simon Menges

Stavba má fasádu složenou ze štíhlých vertikálních profilů a na první pohled působí subtilně. Večer budova doslova září, skleněné fasády jsou totiž osvětleny zevnitř.

Interiér je řešen přehledně, obsahuje dva koncertní sály s akustickým obkladem z plátkového zlata a dvě schodiště. První sál pojme až tisícovku posluchačů, druhý je určen pro komorní hudbu a vejde se do něj zhruba dvě stě lidí. Podlahová plocha stavby je 3800 m².

Interiér filharmonie je monumentální a připomíná spíš výstavní prostor.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simon Menges

Cena je pro architekty velkou pochvalou, jejich dílo totiž letos uspělo v masivní konkurenci více než čtyř set nominovaných staveb.

Prestižní cena byla předána na slavnostním večeru, který se konal v Barceloně, kde Nadace Mies van der Rohe sídlí. Cena je spojena s finančním ohodnocením v přepočtu zhruba 1,6 miliónu korun.

Plánek zobrazuje architektonické řešení hlavního koncertního sálu.

Foto: archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simon Menges

Udělena byla i Cena pro začínající architekty, získalo ji katalánské studio Arquitectura-G za stavbu Luz House.

Na ocenění byly nominovány i české stavby. Z jedenácti českých nominací se ale do užšího finálového výběru bohužel nedostala ani jedna z nich.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků