Hlavní obsah

Nové nákupní centrum v Bratislavě bude mít zelenou fasádu, která přispěje k čistému ovzduší v okolí

Bratislava

Letos v létě bude mít Bratislava nové nákupní centrum s integrovaným autobusovým nádražím a už dnes je jasné, že bude pro město přínosem i po ekologické stránce. Zeleň totiž bude nejen na střeše budovy, ale i na její fasádě.

Nové autobusového nádraží v Bratislavě bude mít střechu i část fasád pokryté zeleníVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

V těchto dnech umísťují na fasádu budovy rostliny, které zpříjemní vzhled nové budovy multifunkčního objektu Nivy. „Svisle sázené rostliny jsou zakořeněny ve speciální minerální vlně, aby si udržely vlhkost, živiny a zároveň mohly dál růst,“ uvedla developerská společnost HB Reavis.

Fasádní zeleň je hezká nejen na pohled, ale přispívá také ke snižování prašnosti, uhlíkové stopy a bude také zadržovat teplo. Takto umístěná zeleň dokáže vytvořit tepelný rozdíl mezi vnějším a vnitřním prostředím až osm stupňů.

Podzemní kruhový objezd

Kromě nákupního centra je do budovy zakomponováno také autobusové nádraží. Autobusy budou přijíždět a odjíždět z podzemní části budovy. I to sníží prašnost, která bývá pro prostředí autobusových nádraží jinak běžná. V nadzemní části budou obchody a restaurace. Raritou komplexu je unikátní podzemní kruhový objezd. „Kruhový objezd je 15 metrů pod vozovkou. Z podzemní křižovatky bude možný výjezd čtyřmi směry, uvedla společnost HB Reavis.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nové autobusové nádraží a nová nejvyšší budova Bratislavy Nivy Tower

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rostliny na fasádě budovy

Sedmnáct let byla nejvyšší budovou slovenského hlavního města centrála Národní banky Slovenska, která má 111 metrů. Nyní ji předstihla Nivy Tower se svými 125 metry. Nivy Tower je rovněž součástí komplexu, jsou v ní kanceláře.

Po rekonstrukci se přilehlá ulice Mlynské Nivy stane novým městským bulvárem. Pronajímatelná plocha celého projektu přesáhne 130 tisíc metrů. Podle odborného časopisu Property EU je zóna Nové Nivy momentálně největším developerským projektem v Evropě.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zeleň na fasádách budov v městském prostředí má nejenom estetickou funkci, ale rovněž pomáhá zlepšit ovzduší ve svém bezprostředním okolí.

Anketa

Líbilo by se vám takové nádraží i ve vaší obci?
Ano, moc. Je to pěkné.
84,7 %
Něco z toho určitě ano.
4,1 %
Nevím. takhle mě nenapadlo se nad tím zamyslet.
1,4 %
Spíše ne. K nám by se to moc nehodilo.
3,8 %
Jenom to ne!!!
6 %
Celkem hlasovalo 764 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám