Hlavní obsah

Nová nejvyšší budova San Franciska rozděluje obyvatele i odborníky

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou debatu rozvířila v americkém San Francisku právě dokončovaná budova společnosti Salesforce. Je totiž s velkým předstihem nejvyšší ve městě a zákonitě tak pozměnila jeho dosavadní vzhled. Občané i odborníci se nyní nemohou dohodnout, zda je to dobře, nebo ne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový mrakodrap Salesforce Tower mění panorama San FranciskaVideo: AP

 
Článek

Mrakodrap vysoký 326 metrů není opravdu žádný drobek. Dosavadní nejvyšší stavby města předčí rovnou o několik desítek metrů. Mezi ikonickými budovami byla dosud Coit Tower a hlavně budova Transamerica Pyramid, která tak přišla o svůj prim, protože je nižší o šedesát metrů.

Nová stavba tak na sebe logicky okamžitě strhává pozornost při jakémkoli pohledu na město z dálky, zároveň je jí alespoň kousek vidět skoro na každém kroku i přímo ve městě.

„Stane se z ní jednoznačně nejvýznamnější orientační bod ve městě,” svěřil se agentuře AP místní obyvatel Igor Stroganovski. Jeho slova potvrzuje i Saul Ramirez, kterého vysoký nájem přiměl přestěhovat se do nedalekého San Pabla a který každý den dojíždí hodinu do práce ve „Frisku”. Novou budovu podle jeho názoru prostě nelze přehlédnout.

Foto: AP

Nové panorama San Franciska

A to je právě pro některé chybou. „Spousta lidí se domnívá, že nejvýznamnějšími prvky určujícími charakteristiku města jsou hory, voda a nebe,” shrnuje John King z deníku San Francisco Chronicle.

Kalifornské město proslulé především svým červeným mostem Golden Gate Bridge a pro mnohé také bývalou věznicí Alcatraz má jako všechna města platné výškové limity pro nově vznikající zástavu, jimiž se musí všichni stavitelé řídit. Diskutovaná budova ovšem roste v oblasti, kde je většina mrakodrapů města nashromážděna již z minulosti, a tak její investor dostal ke stavbě povolení.

Objekt se navíc stane součástí důležitého dopravního uzlu, který bude sloužit jako vlakové a autobusové nádraží a zároveň i stanice plánované rychlodráhy. Předpokládá se, že během běžného víkendového dne místem projde okolo 100 000 cestujících. V samotné budově, až bude v říjnu otevřena, bude pracovat na 6000 lidí.

Foto: AP

Nové panorama San Franciska

Samotný mrakodrap, jehož stavba je vyčíslena v přepočtu na 22,2 miliardy korun, zatím není nijak vizuálně výrazný. V porovnání s jinými výškovými stavbami ve světě a jejich nápaditými podobami působí se svým doutníkovým tvarem možná až trochu všedně. To se má ale po dostavbě změnit.

Pokud už je pro někoho trnem v oku výška budovy (a to svým způsobem skoro doslova), její dokončení rozdmýchává ještě daleko divočejší debatu a pochybnosti. Devět nejvyšších poschodí totiž zůstane prázdných. Slouží pouze jako nosič pro gigantická LED plátna. Na ně budou promítány snímky v nízkém rozlišení pořízené během dne fotoaparáty rozmístěnými po městě.

Foto: Profimedia.cz

Ještě donedávna vypadalo panaroma San Francisca takto. Napravo je dosavadní nejvyšší budova města - Transamerica Pyramid.

Bitva o prestižní titul
Jemně komicky může pro českého pozorovatele působit aktuálně hořící spor mezi městy San Francisco a Los Angeles o to, které z nich má momentálně nejvyšší budovu na západ od Chicaga. Podle oficiálních tabulek je to Los Angeles s 335 metrů vysokým mrakodrapem Wilshire Grand Center. Obyvatelé San Franciska ovšem požadují, aby byl titul udělen jejich nové ikoně, protože 50metrová špice losangeleské stavby by se podle nich správně neměla počítat. Má totiž jen dekorativní funkci. Bez ní by pak losangeleská budova měřila „pouhých” 285 metrů. A to je o 41 metrů méně, než má věž Salesforce. S jistou dávkou jedovatosti lze ovšem zrovna tak upozornit, že devět nejvyšších podlaží sanfranciské stavby také v podstatě neplní jinou funkci než dekorační, neboť slouží pouze jako držák na LED plátna. Logicky by se tedy do výšky mrakodrapu rovněž neměla počítat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám