Hlavní obsah

Nominaci na Czech Grand Design má bezmála osmdesátka tvůrců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny Czech Grand Design představující ty nejlepší designéry a jejich práci odhalily nominace za uplynulý rok. Jednou z nejzajímavějších kategorií soutěže je Designér roku, v níž je na vítězný titul nominována desítka autorů a designérských studií. Pojďme si výbor z jejich děl společně prohlédnout v galerii.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Studio LLEV má v nominacích nápojový soubor Smooth.

Článek

Nominace vybírala Akademie designu ČR tak, aby nabídly průřez toho nejzdařilejšího z českého designu za uplynulý rok. Šanci získat prestižní ceny mohou vázy, svítidla, nábytek a řada dalších zajímavých děl.

Hlavní cenou je titul Grand Designér 2021, kterou loni získalo designérské duo Hermann a Coufal za působivé předměty pro každodenní život.

„Trh poměrně turbulentně reaguje na průběh pandemie, a tak řada projektů stála, některé stále čekají na své uvedení v příznivější době. Dobrou zprávou je, že většina designérů pokračuje ve své práci. A ještě lepší zprávou je, že nepřízni navzdory vznikají nové značky, expandují noví výrobci a v cenách se promítá naděje a kreativita mladé generace českých designérů,“ uvedla u příležitosti ohlášení nominací Jana Zielinski, ředitelka Designbloku za Přípravný výbor Cen.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design, Tomáš Brabec

Tadeáš Podracký okouzlil zrcadly Fading reflection z kolekce Metamorphosis.

Z desítky autorů nominovaných v kategorii Designér roku Akademie na začátku března vybere tři finalisty, které představí na výstavě Best of: 2021, jež bude k vidění v Galerii České spořitelny v Praze od 2. března do 10. dubna 2022. Vstup na výstavu bude zdarma.

Kromě kategorie Designér roku má soutěž Czech Grand Design ještě další obory: Módní designér roku, Designér šperku roku, Grafický designér roku, Fotograf roku, Ilustrátor roku, Výrobce roku a Objev roku.

Oceněna bude rovněž osobnost, která vstoupí do Síně slávy českého designu za celoživotní přínos tomuto oboru.

Slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií i absolutního vítěze napříč obory pak proběhne po dvouleté pauze opět formou gala večera v pražském Hudebním divadle Karlín. Uskuteční se 22. března 2022. 

Autoři nominovaní v kategorii Designér roku a jejich práce

  • Jan Plecháč - kolekce svítidel a váz Saint Polymére
  • Tadeáš Podracký - zrcadla Fading reflection a křesla (z kolekce Metamorphosis) pro Side Gallery na mezinárodním veletrhu designu Design Miami
  • Lucie Koldová - svítidlo Puro Floor (Brokis), židle Mistra (Master & Master), kolekce nábytku Rendezvous (FormDesign)
  • Jiří Krejčiřík - kolekce svítidel Luna, kolekce nábytku Nouveau
  • Studio LLEV - nápojový soubor Innatura, nápojový soubor Smooth, kolekce nábytku Momennt
  • Filip Mirbauer, Michal Strach - kolekce kovového nábytku a svítidel (Fleysen)
  • Lukáš Novák - kolekce váz Amalín, světelný objekt Svaté střevo pro Goodlok, set sklenic a vázy Opalínový set
  • Jakub Pollág - lampa Table Light Smoke, stolička Solid Stool, stůl Solid Table a police Rivet Shelf (zeitgeist.limited), kolekce sklenic (Pár), kolekce aromalamp (Scent Roche), stolek Gon (Master)
  • Antonín Tomášek - kolekce tenkostěnných hrnků Islas Fortunate (Rudolf Kämpf), objekty pro výstavu Touch (Galerie Kvalitář)
  • Vrtiška & Žák - kolekce keramických umyvadel a koupelnového mobiliáře Yard (Ravak), parková lavička Reforma (mmcité), katamarán Independent Catamaran (spolupráce: Tomáš Jonáš Janda)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám