Hlavní obsah

Nobelovu cenu za architekturu má in memoriam Frei Otto, jeho práce připomínají pavoučí sítě

Novinky, tnk

Kreativně řešená plejáda dočasných pavilónů pro různé výstavy a kulturní události je srdcem oceněných prací architekta Freie Otta. Lehké stavby vyvolávají z dálky dojem, že jde o obrovské pavoučí sítě nebo kukly. Jejich organické tvary vynesly autorovi Pritzkerovu cenu, bohužel až po jeho smrti.

Foto: Atelier Frei Otto Warmbronn, The Pritzker Architecture Prize / The Hyatt Foundation, Frei Otto

Letošní laureát architekt Frei Paul Otto a skleněný stan pro diplomatický klub v Saudské Arábii, který architekt navrhl a jeho dcera Betina dekorovala.

Článek

Německý architekt Frei Otto, který by brzy oslavil devadesátku, získává ocenění až po své smrti. Porota ocenila jeho celoživotní vizionářské, utopické a ekologické dílo.

Frei byl průkopník staveb vzniklých z lehkých materiálů a ochránce přírodních zdrojů. Podporoval spolupráci mezi architekty, inženýry a biology.

Foto: Atelier Frei Otto Warmbronn, The Pritzker Architecture Prize / The Hyatt Foundation, Christine Kanstinger

Taneční pavilon v Kolíně nad Rýnem má připomínat ranní rosu v pavučině.

Frei Otto věřil, že architektura může pomoci vytvořit lepší svět pro všechny. Na rozdíl od těžké, kamenné a zděné architektury zastávané přednostními národními socialisty v Německu, ve kterém vyrůstal, byla Ottova práce lehká, otevřená do přírody a plná přirozeného světla.

Otto kladl důraz na nízké náklady na stavbu a energetickou efektivnost. Jeho stavby měly často dočasný charakter.

Foto: Atelier Frei Otto Warmbronn, The Pritzker Architecture Prize / The Hyatt Foundation, Christine Kanstinger, Frei Otto

Zleva: zastřešení mnichovského olympijského parku a víceúčelové haly v Mannheimu.

Pritzkerově ceně se mezi architekty říká také Nobelova nebo Oscar, je totiž stejně věhlasná. Je udělována od roku 1979 a získávají ji jednou za rok autoři, kteří se svou tvorbou nesmazatelně zapsali do dějin architektury.

Založili ji Jay A. Pritzker a jeho žena Cindy. Laureáti ceny získávají grant v přepočtu ve výši cca 2,5 miliónu korun a bronzový medailon.

Foto: Atelier Frei Otto Warmbronn, The Pritzker Architecture Prize / The Hyatt Foundation, Christine Kanstinger

Medaili získal architekt mimo jiné i za inovativní systémy výstavních stanů. Na snímku je příklad stanové konstrukce přichycená ke zdi.

Otto se proslavil například hlavní sportovní halou v Mnichově postavenou v rámci olympijského parku na letních olympijských hrách 1972 (spolu s architektonickým studiem Behnisch + Partner a dalšími), prací pro německý pavilon na mezinárodní výstavě Expo v roce 1967 nebo japonským pavilónem na Světové výstavě Expo 2000 v německém Hannoveru.

Známý je i díky sérii stanových konstrukcí pro německé spolkové výstavy v roce 1950.

Foto: Atelier Frei Otto Warmbronn, The Pritzker Architecture Prize / The Hyatt Foundation, Christine Kanstinger

Most v německém Porúří spojuje dvě stezky v přírodní rezervaci v bývalé průmyslové oblasti. Frei most navrhl spolu s dcerou Christine Otto-Kanstinger.

„Naše porota se plně shodovala, že Otto Frei si cenu zaslouží. Jeho kariéra je podle ní vzorem pro příští generace architektů. Zpráva o jeho smrti pro nás byla hodně smutná a bezprecedentní v historii udělování ceny. Jsme ale rádi, že se porota rozhodla Freiovi udělit cenu, když byl ještě naživu. Naštěstí také po rozhodnutí poroty zástupci ceny pana Otta navštívili u něj doma a tuto zprávu mu sdělili. Na letošním Pritzker Prize slavnostním ceremoniálu v Miami dne 15. května oslavíme jeho život a nadčasové dílo,” uvedl předseda představenstva a prezident The Hyatt Foundation, která sponzoruje cenu Tom Pritzker.

Foto: Atelier Frei Otto Warmbronn, The Pritzker Architecture Prize / The Hyatt Foundation, Frei Otto, Christine Kanstinger

Zleva: ochranné deštníky pro koncertní turné skupiny Pink Floyd v USA a pohled z vnitřku stanu na mnichovských olympijských hrách.

Otto se v historii udělování ceny stal čtyřicátým laureátem a druhým německým oceněným architektem.

Loňským vítězem byl Japonec Shigeru Ban, který se ve světě proslavil skromnou ekologickou architekturou. Například řadou malých chatek pro postižené přírodními katastrofami a válkami. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám