Hlavní obsah

Nizozemští architekti dostavěli historickou budovu z 19. století do moderní podoby

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová netradiční stavba s názvem Concordia Design Wrocław od studia MVRDV na ostrově Słodowa v polské Vratislavi s názvem Concordia Design je budova s různorodým využitím. Obsahuje společenské prostory, místa určená pro konání kulturních akcí, kanceláře, jídelnu, kavárnu a střešní terasu. Vznikla dostavěním a rozšířením historické budovy.

Foto: Archiv studia MVRDV

Klasická architektura se smíchala se soudobou a vznikla nevšední budova určená pro kreativní tvorbu.

Článek

Nizozemské studio MVRDV je proslulé svojí netradičně řešenou architekturou, která má hodně soudobých prvků. Tentokrát architekti navrhli kreativní prostor s názvem Concordia Design.

Rekonstrukce a přístavba památkově chráněné budovy z 19. století zachovala fasádu stávající budovy a doplnila ji o moderní přístavbu. Vznikla tak dominanta lokality poblíž parku a turistický cíl pro všechny kulturně a kreativně založené návštěvníky ostrova.

Stávající budova je jedinou strukturou, která zůstala na ostrově po obléhání ve druhé světové válce. Ostrov se později stal také místem setkávání kreativní mládeže města a jeho vizionářské tvůrčí kultury. Dostavěná budova má nyní podle titulu Archdaily.com rozlohu 4 500 m² a jsou v ní umístěny i kancelářské prostory.

Foto: Archiv studia MVRDV

Interiér stavby je zvenku dobře viditelný.

Cílem architektů bylo respektovat tyto vlastnosti místa, což vedlo k vytvoření budovy bez „zadní strany“. Stavba je tedy návštěvníkům otevřena v obou směrech. Neformální konec budovy je průhledný a hodně moderní s třípodlažní prosklenou stěnou, která směřuje do parku. Ten formálnější pak respektuje původní podobu stavby. Ve vstupním prostoru této části je umístěna kavárna a připomenuty jsou i cihlové zdi z původního objektu.

Jeden z největších anglických mlýnů z červených a černých cihel se dočkal rekonstrukce

Tipy a trendy

Forma a vnitřní dispozice budovy vykazují určitou symetrii, v jejímž rámci ale existují jasné rozdíly mezi dostavěnou částí a zachovanou fasádou historické stavby.

Foto: Archiv studia MVRDV

Nechybí velké výstavní prostory.

Foto: Archiv studia MVRDV

Interiér je hodně prosvětlený a uzpůsobený pro tvůrčí činnost.

Foto: Archiv studia MVRDV

Stavba se stala novou moderní dominantou Vratislavi.

„Jedním z nejzajímavějších aspektů Vratislavi je rušný veřejný prostor a využívání řek. Jako srdce této outdoorové aktivity je ostrov Słodowa jedinečným a fascinujícím místem,“ říká Nathalie de Vries, zakladatelka studia MVRDV. Kombinace Concordia Design s historickou strukturou je podle ní živou směsicí kreativních a vzrušujících prvků, které fungují v souladu s veřejným prostorem ostrova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám