Hlavní obsah
Stáj proměněná na rodinný domek. Foto: Martin Gardner

Nevyužívané stáje slouží po rekonstrukci jako moderní ubytování

Když v roce 1946 vyhrál kůň jménem Lovely Cottage Velkou národní cenu, vítali jej doma v Headbourne Worthy poblíž britského Winchesteru jako hrdinu. Jeho stáj ovšem později přestala sloužit svému účelu a zchátrala. K životu ji přivedl až tým architekta Andyho Ramuse, který v ní viděl potenciál pro vytvoření něčeho neobyčejného. Proměnil ji v netradiční domov pro moderní rodinu.

Stáj proměněná na rodinný domek. Foto: Martin Gardner
Nevyužívané stáje slouží po rekonstrukci jako moderní ubytování

Právě historie a charakter stájí se staly úhelným kamenem pro nové architektonické řešení objektu. Záměrem bylo využít maximum z toho, co se zachovalo, a k tomu vytvořit něco jednoduchého a čistého, aby původní duch stavby mohl znovu zazářit.

Výsledkem je inovativní uspořádání vnitřního prostoru stavby, které přebralo původní dispozici stájí, a to včetně vnitřních dřevěných přepážek. Ty jsou nyní očištěné, zbavené kůry a restaurované. Na první pohled je opět patrné, kolik nádherné řemeslné práce za nimi stojí.

Na původní účel domu odkazují restaurované dřevěné přepážky i půdorys stavby a její vnitřní uspořádání.

Foto: Martin Gardner

Po restauraci přepážek bylo možné přikročit k proměně stájí v domov pro moderní rodinu. V zájmu respektování charakteru panství, jehož jsou stáje součástí, architekt zvolil čistý, moderní a neutrální přístup i ke zbývajícím otázkám renovace stavby. Na nádherně jednoduchém bílém pozadí tak každá z dřevěných přepážek vyniká i jako samostatné umělecké dílo.

Jedním z cílů projektu bylo využít maximum detailů a částí zařízení původních stájí a přirozeně je začlenitt v novém interiéru. Zachované žlaby se tak proměnily v elegantní umyvadla.

Foto: Martin Gardner

Architekt vsadil na kontrast historického zemědělského elementu a ryze moderního zařízení na pozadí neutrální bílé.

Foto: Martin Gardner

Restaurací prošla i řada dalších prvků zařízení stájí. Z původních koňských žlabů se po důkladném vyčištění a mírných úpravách stala elegantní umyvadla, někdejší koňské úvazy slouží jako kruhy na zavěšení ručníků v koupelně atd. Tam, kde to bylo možné, ponechal architekt i původní dveře, které dodávají interiéru punc místa, které má svého ducha.

Ložnice s vlastní koupelnou

Foto: Martin Gardner

Nový byt se pyšní třemi prostornými ložnicemi, z nichž dvě mají vlastní koupelnu. Vše pak doplňuje ještě jedna, samostatná rodinná koupelna. Protože je stáj jednopatrová, s půdorysem velmi dlouhého obdélníku, bylo třeba udělat na určitém místě střih a oddělit spací část od obývací. Srdcem té druhé je otevřená a prostorná kuchyně ústící do světlé a rozlehlé haly s vysokými prosklenými dveřmi.

Prostorná kuchyň

Foto: Martin Gardner

Obývací pokoj

Foto: Martin Gardner

Objekt je dobře tepelně izolovaný a vytápěná leštěná podlaha vzbuzuje na jedné straně dojem funkční uniformity, ale na straně druhé stále připomíná původní zemědělský účel stájí. Nová okna a stropní osvětlení naplňují prostor bytu teplým, jasným a čistým pocitem, přesně takovým, jaký má správný domov mít.

Původní účel nového bytu je zřejmý na každém kroku.

Foto: Martin Gardner

Ač se to může zdát neuvěřitelné, nakonec se do stájí vešel pěkný, třípokojový byt vyhovující potřebám života moderní rodiny.

Foto: Martin Gardner

Z původních stájí díky unikátní proměně vznikl dobře fungující rodinný dům, v němž stojí proti sobě a zároveň se nádherně doplňují moderní styl a historický duch. Hledat je můžete v Headbourne Worthy poblíž Winchesteru ve Velké Británii.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků