Hlavní obsah
Vilu postavili ve 20. letech minulého století ve stylu inspirovaném středomořským klasicismem. Foto: Prue Ruscoeová

Největším pokladem, který ukrývá vila ve středomořském stylu, je schodiště

Pod rozložitou korunou obrovského pepřovce v australském Sydney postavili ve 20. letech minulého století vilu ve stylu, který byl inspirovaný středomořským klasicismem. Architektům ze studia Luigi Rosselli architects připadl úkol ji renovovat a citlivě modernizovat. Pokladem, který v sobě ukrývá, je ovšem schodiště.

Vilu postavili ve 20. letech minulého století ve stylu inspirovaném středomořským klasicismem. Foto: Prue Ruscoeová
Největším pokladem, který ukrývá vila ve středomořském stylu, je schodiště

„V průběhu 20. let minulého století, zatímco se Evropa snažila ze sebe smýt trauma první světové války prostřednictvím radikálních směrů, jako byly konstruktivismus a kubismus inspirovaný secesí, Austrálie hledala uklidnění v povědomé znalosti klasicismu. Středomořský klasicismus se stal hlavním zdrojem inspirace pro domy stavěné na vršcích na okraji měst,” vysvětlují architekti.

Jedním z takto stavěných domů byla i vila nazývaná Peppertree Villa (Pepřovníková vila).

Vile přibyla dvě nová podlaží.

Foto: Prue Ruscoeová

Vila je zasazena do bujné zahrady.

Foto: Prue Ruscoeová

Vliv klasicismu středomořských zemí je patrný především na řešení velkého vstupního podloubí, eventuálně na velkolepých krbech a prostorných vzdušných pokojích.

Architekti byli přizváni ke spolupráci proto, aby dům nejenom renovovali, ale také zvýšili o dvě podlaží, přesněji o jedno plné patro a obytné podkroví.

Podloubí jsou jedním z rysů, které si vila převzala ze středomořského klasicismu.

Foto: Prue Ruscoeová

Zahrada navržená designérem Mylesem Baldwinem má svá tajuplná místa.

Foto: Prue Ruscoeová

Klienti si architekty pro renovaci svého domu vybrali tím nejjednodušším způsobem. Architekti totiž renovovali hned sousední dům, a tak mezi sousedy slovo dalo slovo a nová zakázka byla na světě.

Pouze v přízemí se schodiště dotýká stěn, pak již je v prostoru schodišťové šachty zvolně zavěšeno.

Foto: Prue Ruscoeová

Skulpturální schodiště připomíná stáčející se stužku.

Foto: Prue Ruscoeová

Schodiště se stáčí v ladné křivce.

Foto: Prue Ruscoeová

Na některých místech v interiéru je použit pro větší efekt lesklý štuk.

Foto: Prue Ruscoeová

Jedním z hlavních bodů práce architektů byl návrh schodiště, které by se zbytkem domu propojilo jeho dvě nová podlaží. Cílem bylo vytvořit přístup k ložnicím, který by působil stylovým a zároveň vstřícným dojmem.

Výsledný tvar je odvozen od vzhledu zavěšené skulpturální stužky, která se nikterak nedotýká okolních stěn. Díky tomu schodiště vypadá nejenom velice elegantně, ale také křehce.

Mnoho prvků v interiéru si majitel navrhl sám, neboť je profesionálním designérem.

Foto: Prue Ruscoeová

Ve vile nechybějí typicky okázalé krby.

Foto: Prue Ruscoeová

Ostatně ve studiu dodnes vzpomínají s pobavením, jak jejich šéf, Luigi Rosselli, musel po schodech skákat nahoru a dolů, aby klientům i staviteli dokázal, že je zcela stabilní a pevné.

Teprve pak se odhodlali k odstranění dočasných opor, které byly použity při stavbě.

Součástí renovace domu byla i jeho modernizace.

Foto: Prue Ruscoeová

Majitelé se na architekty obrátili na základě referencí jejich sousedů, kteří byli s nimi spokojení.

Foto: Prue Ruscoeová

Architekti ovšem na spolupráci s klienty nedají dopustit. Jejich klientem byl totiž velmi uznávaný designér, a tak si každičký designový prvek do svého domu vytvořil sám anebo jej vymýšlela projektová architektka Jane McNeillová, případně interiérový designér Romaine Alwill.

Právě posledně jmenovaný vymyslel například v interiéru použití lesklého štuku a mosazných kovových prvků. Jeho nápadem bylo i masivní dřevěné panelové obložení na stěnách a bronzové detaily na skříňkách.

S dřevěnými obklady dobře ladí mosazné prvky.

Foto: Prue Ruscoeová

Dřevěné obklady patří k detailům, které v interiéru vymyslel designér Romaine Alwill.

Foto: Prue Ruscoeová

Původní částí domu je přízemí, které doznalo zásadní proměny především díky výměně oken. Malá dřevěná okna architekti nahradili většími zasazenými v jemných kovových rámech. Díky nim fasáda domu nepůsobí tak zaplněně a zároveň obyvatelé mají hezčí a lepší výhled do zahrady.

Štuková výzdoba stropů je jedním z prvků ctícím původní styl i jeho původní evropskou předlohu.

Foto: Prue Ruscoeová

Intimní atmosféru koupelny u hlavní ložnice podporují dlouhé bílé závěsy, eleganci jako připomínku starých časů pak mosazná podlahová baterie vedle solitérní vany.

Foto: Prue Ruscoeová

Každý detail interiéru byl podrobně promyšlen.

Foto: Prue Ruscoeová

Anketa
Kolik nadzemních podlaží by měl mít podle vás ideální rodinný dům?
Jen přízemí
32.5 %
Přízemí a první patro
60.5 %
Přízemí a dvě patra
7 %
Přízemí a více pater
0 %
Celkem hlasovalo 114 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků