Hlavní obsah

Nejstarší český mrakodrap v expresionistickém stylu se nakrátko otvírá veřejnosti

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás zajímají výškové budovy a jejich historie, můžete navštívit nejstarší český mrakodrap, kterým je správní budova ústeckého Spolku pro chemickou a hutní výrobu - Spolchemie. Veřejnost má příležitost prohlédnout si tuto vzácnou administrativní stavbu u příležitosti Dnů evropského dědictví ve dnech 3. a 4. září 2016.

Foto: Marie Bartošová, Spolchemie (4x)

Spolchemie v Ústí nad Labem byla nejvyšší výškovou budovou v Československu.

Článek

Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně v září otevírá brány nejzajímavějších a výjimečných památek. Letos padla volba na jednu z nejmonumentálnějších budov v expresionistickém stylu u nás, která svými tvary navazuje na tradice severoněmecké gotické architektury.

Budova působí přísným a tvrdým dojmem. Je 44 metrů vysoká a má deset pater. Je tvořena předně skeletovou železobetonovou konstrukcí s vyzděným obvodovým cihelným pláštěm. Vznikla roku 1930 a její exteriér se podařilo zachovat v takřka původním stavu.

Foto: Marie Bartošová (Spolchemie)

Cílem architekta bylo, aby interiéry působily luxusním dojmem.

Vchodovou část budovy navrhl německý architekt Max Hans Kühn. Projekt vytvořila drážďanská firma s libereckou pobočkou Lossow und Kühne, ve které architekt působil.

Německá architektura měla ostatně na severočeská města dlouhodobě velký vliv, tato stavba není výjimkou.

Foto: Marie Bartošová (Spolchemie)

Budovu zdobí sochy od Huga Lederera představující vědu, chemii, obchod a práci jako symboly fungujícího a prosperujícího podniku.

Ve vstupní hale nechybí několik kusů původního osvětlení. Prostoru dominuje centrální schodiště, které je lemované originálním zábradlím a vitrážovými okny.

Za pozornost stojí i jeden z posledních funkčních českých výtahů - páter nosterů, který stavbě dodává na atmosféře a připomíná staré časy.

Foto: Marie Bartošová (Spolchemie)

Interiéry byly na svou dobu hodně moderní. Pohled schodištěm má rysy funkcionalistrických staveb.

Chemička nabídne prohlídku svého sídla s komentovaným výkladem, včetně prohlídky technické knihovny zachycující historii chemie v Rakousku-Uhersku a českých zemích. Navštívit je možné i předešlé ředitelství se zachovalými freskami v těsném sousedství mrakodrapu.

Zájemci si mohou vybrat delší variantu prohlídky s odborným komentářem bývalého zaměstnance a znalce historie chemičky Jiřího Orta. Kratší verzí prohlídky návštěvníky provedou současní zaměstnanci.

Budovu je možné navštívit ve dnech 3. a 4. září 2016 od 10 do 16 hodin na adrese Revoluční 1930/86, Ústí nad Labem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám