Hlavní obsah

Nejlepším stavebním počinem ve Středočeském kraji je obnova centra ve Slaném

Novinky, tnk

Letos byla vůbec poprvé vyhlášena nejlepší stavba Středočeského kraje. Do prvního ročníku soutěže bylo přihlášeno zhruba třicet staveb, které porota navštívila. Z nich byl nakonec vybrán nejlepší stavební počin, kterým se stala revitalizace historického centra města Slaný.

Foto: ABF

Zleva: obnovený most ve Slaném a vpravo: oceněná moderní kaplička

Článek

Do prvního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 29 staveb. Deset z nich pak bylo nominováno na titul Stavba roku Středočeského kraje. Cílem soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury.

Kamenný most ve Slaném zkrášlil město

Porotou byla vybrána pouze jedna stavba z nominovaných deseti. Nejvíce ji okouzlila rekonstrukce obloukového kamenného mostu s vodním příkopem, který byl součástí středověkého opevnění města Slaný.

Součástí stavby byla také rekonstrukce kanalizace a uložení vodovodu do konstrukce mostu. Autorem obnovy ve Slaném je Jaroslav Sýkora.

Foto: ABF

Dřívější podoba mostu ve slaném.

Cenu za drobnou architekturu v krajině má kaple St. Pierre od ateliéru Mozkyt (Rudolf Grimm, Jiří Dostál). Stavba je zajímavou ukázkou začlenění drobné stavby ve volné krajině. Autor kombinoval velmi střízlivě moderní prvky s tradičními architektonickými tvary kaplí.

Nejlepší stavba pro veřejnost je v Milovicích

Cenu za nejlepší stavbu určenou k veřejnému účelu má nová radnice v Milovicích. Tvůrcem je kolektiv autorů z atelieru ai5. Vybudování nových prostorů představuje podle poroty významný počin v revitalizaci obce. Architektonické řešení je podle ní ukázkou střídmého a promyšleného návrhu. Radnice získala i cenu veřejnosti.

Foto: ABF

Porota ocenila i radnici v Milovicích.

Cena za nejlepší rekonstrukci památkového sídla byla udělena objektu Muzeum Dobrovice. Stavba je podle poroty ukázkou pečlivého přístupu k architektonickému a stavebnímu řešení rekonstrukce.

Foto: ABF

Cenu mí i revitalizace hospodářského dvora pro Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice.

Ocenění za nejlepší investiční záměr získala obnova historického centra města Vlašim. Autory jsou Ivan Hořejší a Jan Hořejší (architektonický atelier 2H). Porota ocenila, že obnova významně kultivuje veřejný prostor a je součástí obrazu historického středu města.

Foto: ABF

Obnova historického centra města Vlašim.

Cenu za dopravní infrastrukturu získala rekonstrukce železničního mostu v Kolíně. Autory jsou Jiří Schindler, Pavel Ryjáček, Pavel Očadlík a Jan Henzl. Stavba podle poroty obohacuje veřejný prostor svým jednoduchým designem.

Je tak podle porotců dobrým doplněním panoramatu Kolína v sousedství jedné z nejvýznamnějších kolínských architektonických dominant – elektrárny arch. Jaroslava Frágnera.

Foto: ABF

Rekonstrukce železničního mostu - Kolín.

Cena za stavbu, která nejlépe rozvíjí kulturní hodnoty krajiny nebo okolní zástavby byla udělena za obnovu rybniční soustavy Černý Kříž od Martina Poláčka. Znovuvybudování soustavy pěti rybníků významně kultivuje krajinu.

Foto: ABF

Obnova rybniční soustavy - Černý Kříž.

Ocenění hejtmana Středočeského kraje získala rekonstrukce ulic a dlažeb historického jádra Kutné Hory od Miroslava Ondráka. Obnova povrchů komunikací a revitalizace parku v průčelí chrámu sv. Barbory zaujala maximálním respektováním památkových hodnot města.

Foto: ABF

Rekonstrukce ulic a dlažeb historického jádra města Kutná Hora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám