Hlavní obsah

Grand Prix architektů získal revitalizovaný bastion i čajový dům z ožehlého dřeva

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní cenu za architekturu letos získala revitalizace části opevnění - Bastionu u Božích muk na Praze 2. Vybrána byla ze staveb, které byly letos realizovány na území České republiky a které jsou něčím výjimečné. Oproti předchozím rokům bylo více projektů přihlášeno v kategoriích, v nichž byly prezentovány drobnější a méně investičně náročné stavby.

Foto: Grand Prix architektů

Zleva: revitalizace bastionu (autoři: Miroslav Cikán, Pavla Melková / MCA atelier, spoluautoři: Peter Buš, Pavel Košťálek), vpravo: Černý čajový dům (autoři: Lenka Křemenová, David Maštálka / A1Architects).

Článek

Grand Prix architektů roku 2012 byla i letos zveřejněna na slavnostním vyhlášení a udělení cen ve Veletržním paláci v Praze. Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 71 projektů v šesti kategoriích.

Porotu nejvíc ze všech těchto projektů zaujala revitalizace bastionu od autorů Miroslava Cikána a Pavly Melkové (MCA atelier). Podle poroty je revitalizace bastionu cenným příkladem kultivovaného a citlivého obnovení zapomenutého prostoru dlouho zanedbávané lokality.

Architekti podtrhli výhledy z bastionu na město

Na stávajícím pozemku byl navržen objekt malé kavárny s galerií pro odpočinek a pořádání společenských aktivit. Stoupání chodníku a rampy podle poroty podporuje vnímání nádherných výhledů na město.

Za novostavbu byla oceněna soukromá Galerie Závodný v Mikulově, která uzavírá zástavbu malebného mikulovského náměstí. Porota vyzdvihla vznik důstojného minimalistického prostoru pro prezentaci uměleckých děl.

Foto: Grand Prix architektů

Galerie Závodný (Autor: Štěpán Děnge, spoluautor: Jakub Děnge).

Galerii zvenku zdobí v současné době velmi moderní přírodní kámen, který přechází do interiéru.

Za rekonstrukci byl oceněn areál Café Fara v Klentnicích. Architektům se v tomto případě povedlo rekonstruovat historickou stavbu a vhodně ji spojit s moderní dostavbou.

Foto: Grand Prix architektů

Café fara (autoři: Marek Štěpán / Ateliér Štěpán, spoluautoři: Lukáš Svoboda, Tomáš Jurák, František Brychta, Zuzana Uhríková, Jakub Staník, Petr Forchtgott, Radomír Ulric).

V kategorii rodinný dům byla oceněna stavba v Letech u Dobřichovic. Porotci ocenili, jak si architekti poradili se stavbou rodinného domu s omezujícími podmínkami. Porotě se líbila i inovační skladovací technologie a vnitřní rozptýlené osvětlení schodiště.

Foto: Grand Prix architektů

Rodinný dům v Letech (autoři: Marek Deyl, Jan Šesták, Filip Tomášek / Studio pha).

V kategorii architektonický design byl oceněn "Černý čajový dům" od A1 Architects. Studio má už se stavbou čajových domků zkušenosti. [celá zpráva]

Malá stavba v přírodě je spíše altánkem než domem, který slouží k relaxaci i k meditacím. Porota ocenila zajímavé použití ožehlého dřeva, které evokuje  teplo. Vznášející se provazový strop v interiéru podle poroty tento efekt ještě podtrhuje.

Park zlepšil úroveň veřejného prostoru Prahy 10

Za krajinářskou architekturu byl oceněn Park Chrpová v Praze. Přínosem vzniku parku je podle porotců i dopravní zklidnění. Porota ocenila nejen architektonický koncept, ale i zásluhu investora - městské části Prahy 10 o zlepšení úrovně veřejného prostoru.

Foto: Grand Prix architektů

Park Chrpová (autoři: Oldřich Hájek, Laco Fecsu, Olga Kostřížová, Jakub Koníř, Jaroslav Šafer / Šafer Hájek architekti).

Za interiér získal ocenění Vodafone CEC (Customer experience center), prostor určený pro získávání zkušeností s mobilními zařízeními, také na Praze 10. Porota pochválila dobře řešené pracovní plochy z umělého kamene a optimistickou hru barev.

Foto: Grand Prix architektů

Interiér Vodafone CEC (autoři: Luka Križek, Radek Bláha / IO Studio).

V porotě zasedla řada zahraničních odborníků na architekturu. Jejich práce probíhala jen čtyři dny, během nich navštívili čtrnáct vybraných staveb.

Udělena byla i čestná uznání

  • Čestné uznání v kategorii Novostavba: Ski Bar (Horní Malá Úpa) - autoři:  Petr Kolář,  Aleš Lapka (ADR), spoluautoři: Martin Šenberger,  Anna Vildová
  • Čestné uznání v kategorii rodinný dům: Rodinný dům v Jevanech - autor: David Kraus(Architektura)
  • Čestné uznání v kategorii interiér: přestavba mauzolea na výstavní síň na Praze 3 - autoři: Robert Václavík, Karel Menšík, Petr Všetečka /Transit architekti)

Přihlášená díla jsou vystavena až do 10. 6. 2012 ve Veletržním paláci, dále pak výstava putuje po ČR a následně do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám