Hlavní obsah

Nejen změna dispozice udělala z panelákového bytu ideální místo k životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt v klasické panelové zástavbě pražského sídliště byl podle své výměry obytných místností nadstandardně veliký, ale pro život v dnešní době značně nevyhovující. Byt byl nejen v nevyhovujícím technickém stavu, hlavní nedostatky byly i v nelogickém řešení dispozice bytu.

Foto: Aleš Krajči a časopis Bydlení mezi panely

Prvním krokem návrhu bylo sloučení obývacího pokoje s kuchyní a jejich přesun k jihozápadní fasádě s velkou lodžií.

Článek

Hlavní obytný prostor byl stísněný, s malými okenními otvory, navazoval na příliš malou kuchyň a měl přístup pouze na malou lodžii. Ložnice byly naopak v přímé návaznosti na velkou lodžii.

Velikost koupelny byla pro dnešní dobu nedostatečná. Stejně tak v bytě i přes jeho velikost chyběly úložné prostory a komfort potřebný pro život moderní rodiny.

„Prvním krokem návrhu bylo sloučení obývacího pokoje s kuchyní a jejich přesun k jihozápadní fasádě s velkou lodžií. Tím bylo docíleno optimálního proslunění hlavní obytné místnosti, pro napojení technických instalací z kuchyně bylo využito jádra původní koupelny. Hlavní obytný prostor tím získal potřebnou velikost, zároveň je ale stále v přímé návaznosti na vstupní halu. Okna jsou zde orientována na jih a západ, tedy ideální světové strany pro hlavní pobytovou místnost,“ vysvětluje architekt Daniel Pružina ze společnosti Versatile.

„Denní koupelna byla naopak přesunuta na místo původní kuchyně, čímž jsme dostali do koupelny i denní světlo. Vznikl zde dostatek prostoru pro vanu, klozet i umyvadlo. Součástí koupelny je krátká chodba, která ji pocitově více odděluje od vstupních prostor bytu,“ dodává.

Byt v panelovém domě ovládla bílá barva, doplňky jsou černé a zlaté

Tipy a trendy

Původní obývací pokoj je rozdělen a vznikají tak dva – menší pracovna s lodžií a dětský pokoj. Jejich velikost je dostatečná, jsou opět přístupné z hlavního komunikačního jádra bytu – předsíně.

Atypické řešení

Byt má mírně atypické řešení vzhledem ke své pozici nárožního bytu, zasahuje částečně do vedlejšího nosného traktu. Tím je k bytu přidružen prostor, který běžné panelákové byty nemívají – zde je využit pro ložnici rodičů s kompletním zázemím v podobě druhé koupelnu a šatny.

Celá tato „master bedroom“ je nenápadně přístupná přes skříň ze zádveří, má absolutní soukromí.

Foto: Aleš Krajči a časopis Bydlení mezi panely

Středobodem půdorysně čtvercového vstupního zádveří je kruhový botník se sedákem.

Celý interiér je řešen v minimalistickém stylu za použití kvalitních materiálů a decentního barevného ladění. Nábytek je kompletně vytvořen na míru, převažuje světle šedý matný povrch v kombinaci s tmavě šedým a dubovou dýhou. Ve vstupním prostoru je snadno udržovatelná podlahová krytina z marmolea, ve zbývajících obytných místnostech je dřevěná podlaha, v koupelnách velkoformátová keramická dlažba.

Středobodem půdorysně čtvercového vstupního zádveří je kruhový botník se sedákem, který je opatřen kolečky, a je tudíž možné ho v případě potřeby přesouvat.

Na stěně se vstupními dveřmi je umístěna šatní skříň, jejíž součástí je i skrytý průchod do hlavní ložnice. Ze zádveří jsou přístupné i všechny další místnosti.

Využití dubového dřeva

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje obložení z dřevěných dubových latí, které se opakuje i na kuchyňském ostrůvku a v denní koupelně v krátké chodbě.

Do dřevěných latí jsou zapuštěny police a úložný prostor pod televizí. Vstupní dveře jsou provedeny ve stejné dubové dýze jako latě a jsou v jedné rovině s obkladem. Jejich prosklením je přisvětlena i vstupní hala.

Foto: Aleš Krajči a časopis Bydlení mezi panely

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje obložení z dřevěných dubových latí.

U kuchyňské sestavy je minimalismus dotažen do krajnosti – dvířka i zásuvky mají minimální členění a jsou řešeny bezúchytově včetně lednice a myčky. Pracovní deska z umělého kamene má nepatrnou texturu a barevně ladí se světle šedými dvířky.

V kontrastu se strohými materiály spodních skřínek jsou horní dvířka provedena v dubové dýze. Jídelní stůl i sedací souprava jsou sladěny barevně s vestavěným nábytkem, barevný akcent je tvořen textiliemi a dalšími drobnými dekoracemi.

Využití dubové dýhy v koupelně

V koupelnách byla použita shodná dubová dýha doplněná opět o barevně jednoduché obklady.

Klíčová byla pro koupelny správná ergonomie vzhledem k omezené velikosti místností. Velký důraz byl také kladen na kvalitu a design zařizovacích předmětů včetně baterií.

Dvanáct metrů dlouhý byt ctí charakter klasické panelové výstavby

Tipy a trendy

V obou koupelnách jsou vytvořeny niky nad umyvadly, kam jsou osazeny skřínky se zrcadlovými dvířky, která jsou ve stejné rovině jako keramický obklad.

Hlavní ložnice rodičů je přístupná skrze chodbu s podsvícenou šatní skříní, další úložný prostor poskytuje vestavěná skříň přímo v ložnici.

Výrazná změna dispozice, do detailu dotažená řešení a použití světlých a příjemných materiálů udělaly z klasického bytu v panelovém domě ideální místo k životu.

Informace o projektu

  • Lokalita: Praha
  • Dokončení: 2020
  • Velikost: 100 m2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám