Hlavní obsah

Národní cenu za studentský design získal autor publikace o značení v socialistické architektuře

Novinky, tnk

Nejlepším studentským vizuálním designovým kouskem je publikace o orientačních systémech v československé socialistické architektuře od Pavla Coufalíka. Student Uměleckoprůmyslové školy v Praze vytvořil pěkně zpracované shrnutí navigační symboliky v atraktivním podání, které zaujme všechny milovníky české retro architektury.

Foto: archiv soutěže Národní cena za studentský design

Autor doprovodil značky o fotografie z míst jejich užití.

Článek

Národní cena za studentský design oslavila letos šestadvacáté výročí. Letos se soutěžilo v široké škále vizuální komunikace. Do aktuálního ročníku se přihlásilo 120 autorů z 10 univerzit (z toho zhruba třetina byla zahraničních) a 11 vyšších odborných a středních odborných škol.

Orientační systémy socialismu u nás zatím nebyly tak dobře zachyceny 

Zvítězil projekt, jehož výsledkem je obsáhlá publikace mapující dnes už dávno neexistující orientační a informační systémy v československé socialistické architektuře 70. a 80. let. Právě ten získal Národní cenu za studentský design 2016 Grand.

Přestože se tvorbou orientačních systémů v uvedeném období zabývali významní grafici a jejich práce byla bezpochyby kvalitní, dodnes neexistovala odborná publikace, které by téma systematicky přiblížila.

Foto: archiv soutěže Národní cena za studentský design

Autor se snažil zachytit značení v různých stavbách.

Podle Pavla Coufalíka je většina původních navigačních systémů už desítky let odstraněna, v některých případech zmizely i celé stavby, a materiály k těmto realizacím se nikde nearchivovaly. Zdálo by se tedy, že v současnosti je už nemožné téma zpracovat.

Student se o to ale ve své diplomové práci i tak pokusil. Výsledkem analytického a systematického bádání je autorská publikace, která na téměř pěti stech stránkách představuje výběr zásadních i neznámých detailně popsaných ukázek informačních systémů.

Foto: archiv soutěže Národní cena za studentský design

Bohatým zdrojem dokomentace značení se stalo pražské metro.

K vidění jsou navigace pro ikonické stavby své doby (DBK, Obchodní centrum Ještěd, Obchodní dům Máj, hotely Praha, Intercontinental, Thermal, Nová scéna Národního divadla aj.), stejně tak i nikdy nepublikované systémy v budovách veřejnosti nepřístupných (telekomunikační budovy, výrobní areály nebo dokonce atomový kryt s orientací od Jiřího Rathouského).

Foto: archiv soutěže Národní cena za studentský design

Porota ocenila moderní ztvárnění publikace.

Práce studentů hodnotily tři nezávislé poroty. Vysokoškolská porota byla složena z pedagogů vysokých škol a univerzit, středoškolská porota z pedagogů středních a vyšších odborných škol a mezinárodní z kurátorů muzeí, nezávislých expertů a profesionálních designérů ČR.

Cenu Junior letos získala Judita Košťáková z pražské Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické. Udělena byla i řada dalších cen.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vyhlašovatelem soutěže je Design Cabinet CZ, nadační program Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám