Hlavní obsah

Národní cena za studentský design má své vítěze, zabodovalo multifunkční sedadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá generace designérů ze všech typů škol i letos soutěžila, tentokrát v jednatřicátém ročníku soutěže Národní cena za studentský design. Vyhlašovány byly ceny za 3D design zahrnující produktový a industriální design i užité umění. Hlavní cenu Grand, Národní cenu za studentský design 2021 získal Vojtěch Veverka. Cenu Junior má Vojtěch Šenekel.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za studentský design

Sedadlo s názvem Consilio od Vojtěcha Šenekela má Národní cenu za studentský design Junior.

Článek

Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny v plzeňském prostoru DEPO2015 v sále Klempírna. Do letošního ročníku se přihlásilo 248 autorů s 269 pracemi a jejich díla hodnotily tři nezávislé poroty.

Hlavní cenu Grand, Národní cenu za studentský design 2021 získal Vojtěch Veverka za lyže a sněžnice s názvem BigFoot. Cenu Junior má Vojtěch Šenekel za multifunkční sedadlo Consilio, u kterého porota ocenila zdařilé propracování dřevěné konstrukce.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za studentský design

Národní cena za studentský design Grand patří sněžnicím BigFoot od Vojtěcha Veverky.

Mezinárodní soutěž je určená pro univerzity, vysoké školy, vyšší odborné školy, střední odborné školy a odborná učiliště se studiem designu, architektury, uměleckých řemesel, výtvarného umění a příbuzných oborů v Česku i zahraničí.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za studentský design

Stůl s mnoha tajnými zásuvkami s názvem Catuni od Veroniky Trojáčkové má cenu za Dobrý studentský design. Je vyroben z masivního dubového dřeva v kombinaci s jasanovým dřevem.

Udělena byla i ocenění Excelentní studentský design a ceny Dobrý studentský design. Došlo také na speciální ceny rektorů, děkanů, ředitelů významných institucí a studií.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za studentský design

Otvírák s názvem Predátor navrhla Elina Timashevskaia. Je oceněný za Dobrý studentský design.

Vyhlašovatelem letošního ročníku byl Design Cabinet CZ, Nadace Sutnar - Nadace Radoslava a Elaine Sutnarových a DEPO2015.

Výstava Nový (z)boží! představující vítězné práce byla součástí festivalu Plzeň Design Week, jehož šestý ročník se věnoval možnostem kvalitního designu na minimálním prostoru s podtitulem Jak žít v malém.

Z Plzně se výstava Nový (z)boží! přemístila do prostoru pražské Galerie České spořitelny na adrese Rytířská 29. Expozice trvá do 13. 2. 2022.

Další hlavní kategorie v soutěži Národní cena za studentský design 2021

Excelentní studentský design - Petr Matoušů, Kristýna Coufalová, Tereza Majrychová, František Dvořák, Eliška Otevřelová, Ondřej Vele, Jakub Hunal

Dobrý studentský design – David Ondroušek, Petr Matoušů, Tadeáš Cienciala, Josef Oubrecht, David Síla, Tomáš Vrána, Veronika Trojáčková, Michal Štalmach, Monika Martykánová, Adam Frk, Susanna Fält, Elina Timashevskaia

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám