Hlavní obsah

Na okraji Paříže vyroste živá čtvrť překypující zelení

Novinky, Jana Nesvadbová

Na různých místech tzv. Velké Paříže ve Francii mají vzniknout nové typy zástavby, na něž místní radnice vypisují architektonické soutěže. Vítězem pro návrh řešení plochy ve městě Rueil-Malmaison, jež do okruhu Velké Paříže rovněž spadá, je ateliér Hamonic+Masson & Associés. Jejich návrh pro multifunkční budovu a její okolí nese název High Garden, tedy Vysoká zahrada.

BEZ KOMENTÁŘE: Nová čtvrť město oživí a vnese do něj spoustu zeleněVideo: XO3D

 
Článek

Téměř osmdesátitisícové Rueil-Malmaison je v tzv. prvním předměstském okruhu Paříže a architekti navrhovali nový vzhled pro jeho čtvrť nazývanou eko-obvod Arsenal, která leží přibližně 8 kilometrů západně od Paříže.

Foto: Hamonic+Masson & Associés

Bydlení v hlavní budově projektu. Na rozdíl od běžných návrhů, tento počítá i se zelení na spodní straně balkonů.

Zadání požadovalo návrh dynamické a atraktivní čtvrti na místě stávajícího brownfieldu (nevyužívaného území), který v současnosti nepěkně tříští město.

Konkrétní velikost této plochy není ovšem ještě přesně stanovena, proto ji ani architekti ve svém projektu nezmiňují.

Foto: YAM Studio

Klíčovým prvkem v nové čtvrti bude zeleň.

Ve čtvrti má vzniknout i nová stanice pro plánovanou síť plně automatizovaného metra Grand Paris Express propojující tuto část metropolitní oblasti Paříže.

Projekt Vysoké zahrady tak leží v samém srdci nově vznikajícího území, jež se má proměnit ve velice živou část města.

Foto: YAM Studio

Hlavní budova bude sloužit mj. i jako rezidenční.

Hlavní, ústřední budova projektu je v bezprostřední blízkosti parku Arsenal, jenž prochází centrem čtvrti. Budova bude mít smíšený účel, kromě nových bytů v ní vzniknou i obchodní prostory, eventuálně kanceláře.

Důležitou roli zde bude hrát zeleň, kterou chtějí autoři v maximální míře zakomponovat nejenom do této budovy, ale do celého projektu.

Foto: YAM Studio

Stavba nazývaná Pavilon nabídne zastřešení veřejného prostranství, bar a na samém vršku i veřejně přístupnou terasu.

„Spodní strany balkonů jsou často opomíjené, ale ty jsou přece tím prvkem, který vytváří veřejný prostor. Představujeme si balkony jako skutečné zelené oblasti, jako visuté zahrady. Vytvoření tunelového systému znamená, že se příroda může rozrůstat vertikálně. Může vyrůstat z květináčů a žít dále na těchto spodních stranách,” uvádějí architekti.

Foto: Hamonic+Masson & Associés

V případě potřeby bude možné prosklené stěny baru a restaurace zcela otevřít.

Aby dopřáli zeleň co největšímu počtu obyvatel rezidenčních částí projektu, navrhli pro ně architekti komunitní střešní zahradu s plochou 400 m², na níž jsou skleníky a různě velké květináče pro pěstování nejrůznějších plodin, ovocných stromů i okrasných květin.

Tyto prostory by dle jejich návrhu měly být přestupním prvkem mezi prostorem soukromým a veřejným.

Foto: YAM Studio

V prostoru pod barem mohou probíhat například koncerty, konstrukce nad ním bude ozvláštněna světelnou animací.

Myšlenka komunálního způsobu využití veřejného prostoru pak pokračuje i na úrovni ulice, kde bude centrální veřejné náměstí. Na něm architekti plánují vytvořit visutou stavbu, vyzdviženou nad okolní terén pomocí konstrukce z kovových trubek.

Na jejím vršku bude zastřešený bar s dřevěným stropem a panoramatickým prosklením ze všech stran, jež se bude moci otevírat. Obyvatelé tak budou mít možnost užívat si dolního společného prostoru přes den, zatímco navečer lze očekávat, že zvolí více intimní prostředí nahoře v baru.

Vše pak korunuje veřejně přístupná střešní terasa nad barem, odkud se lidé budou rovněž moci kochat pohledy do dálky.

Foto: YAM Studio

Centrální náměstí nabízí spoustu možností využití, bude záviset jen na městě a jeho obyvatelích, pro jaké varianty se nakonec rozhodnou.

Terasa se vzrostlými stromy bude nasvícená. V horkých dnech má navíc v prostoru konstrukce vznikat mlha, zatímco v době, kdy nebude spuštěna, rozpohybuje tento prostor animace z bodových světel a světelných linií.

Foto: XO3D

Interiér někdejší haly, zasvěcené nově gastronomii.

Na úrovni ulice vznikne veřejný prostor mezi hlavní budovou a proměněnou halou, jež v místě už v současnosti stojí, který nabídne spoustu příležitostí k využití.

Mohlo by zde být například tržiště, anebo by se zde mohly konat sportovní akce, koncerty, a v zimě zde může vzniknout kluziště. O účelu využití proměněné haly mají architekti také jasno - vidí ji jako velké gastronomické zařízení, například s vlastním pivovarem.

Foto: YAM Studio

Z kostry pod barem se v horkých dnech bude uvolňovat mlha, která okolí osvěží a ochladí.

Jak uzavírají architekti, projekt Vysoké zahrady svou výškou (která se ovšem bude ještě upřesňovat v dalších fázích přípravy projektu ve spolupráci s městem) nijak výrazně nezastíní výhled na linii nedalekého hlavního města, přesto by se místo mělo stát bodem, k němuž se v budoucnu bude upínat pozornost všech obyvatel Rueil-Malmaison i turistů.

Anketa

Myslíte si, že by ve vašem okolí bylo potřeba více zeleně?
Ano, rozhodně
79,7 %
Myslím, že kdyby jí bylo trochu více, že by to bylo dobře
12,5 %
Nevím, neumím to posoudit
1,6 %
Ne, myslím, že jí je u nás docela dost
6,3 %
Jen to ne! Je jí tu zbytečně moc, potřebujeme úplně jiné věci
0 %
Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám