Hlavní obsah
Dohromady osm kilometrů dlouhou řadu by vytvořily všechny stromky habrů, jimiž bude osazena hlavní budova centra. Foto: Cadman (7x)

Osm kilometrů stromků zcela změní tvář náměstí v centru města

Nové nákupní centrum roste v německém Düsseldorfu. Projekt je zajímavý tím, že nejenom jeho střechu, ale také část fasád budou pokrývat nekonečné řady natěsno vedle sebe vysázených habrů. Ty budou zastřihovány do výšky keříků. Dohromady pak vytvoří dojem dlouhého zeleného schodiště, které na podzim zezlátne, zhnědne a opadá, aby se budově s jarem vrátila svěží zelená barva. Autory projektu jsou architekti z ateliéru Ingenhoven Architects.

Dohromady osm kilometrů dlouhou řadu by vytvořily všechny stromky habrů, jimiž bude osazena hlavní budova centra. Foto: Cadman (7x)
Osm kilometrů stromků zcela změní tvář náměstí v centru města

Na rozdíl od předchozí budovy, nové centrum na náměstí Gustafa Gründgense nazvané Kö-Bogen II nejenomže nezastiňuje dvě výrazné poválečné budovy v nejbližším okolí, tedy dům Dreischeibenhasu a Düsseldorfské divadlo, ale naopak jim vytváří důstojné pozadí.

Při pohledu z některých úhlů dokonce působí nová stavba jako rozevřená náruč, jež zve kolemjdoucího dál.

Mezi dvěma budovami se příchozím otevře hezký výhled na dvě významné budovy - Dreischeibenhaus (vlevo) a Divadlo.

Foto: Cadman

Centrum, jež bude mít dohromady 42 tisíc čtverečních metrů plochy, architekti chytře rozdělili do dvou částí.

Velká, pětipodlažní stavba s výškou 27 metrů hledí do ulice výrazně otevřenou fasádou. Směrem k existujícím stavbám však je orientovaná fasádami pokrytými zelení. V tomto případě osmi kilometry vedle sebe zasazených habrů, které po schodech fasády vyšplhají vzhůru, aby zde zcela pokryly střechu.

Proti šikmému schodišti fasády hlavní budovy se pomalu nenápadně zdvihá i trojúhelníkový povrch menší, jen deset metrů vysoké budovy.

Takto bude vypadat střech centra při pohledu z výšky.

Foto: Cadman

Její zelený povrch je pochozí a přímo je navržen tak, aby lákal k procházce a odpočinku. Právě pod ním jsou také schovaná různá gastronomická zařízení.

Není pochyby o tom, že právě ohleduplnost k okolní zástavbě a obrovské množství zeleně, jež je volným pokračováním parku Hofgarten směrem do vnitřního centra města, promluvily ve prospěch tohoto návrhu, když se město rozhodovalo, jakou podobu nové obchodní a kancelářské centrum na tomto místě bude mít.

Mírně šikmá střecha nižší budovy bude pochozí a bude určena k relaxaci kolemjdoucích.

Foto: Cadman

Na jaře a v létě zavládne na náměstí svěží zeleň.

Foto: Cadman

„Udržitelnost je závazkem,” říkají mimo jiné architekti v souvislosti se svým projektem, který promění výrazně vzhled této části města a vlastně ji bude proměňovat neustále, v závislosti na měnícím se ročním období.

Hustý habrový porost nejenom zlepší tepelněizolační vlastnosti střechy a fasády centra, ale zároveň v horkých dnech bude ochlazovat vzduch ve svém okolí a navíc jej bude i čistit. To vše má směřovat k tomu, aby se lidé na náměstí a k centru neustále rádi vraceli a cítili se v jeho blízkosti dobře.

Vzhled velké budovy se bude v průběhu roku měnit.

Foto: Cadman

V zimě se vzhled stavby utlumí.

Foto: Cadman

Tomu mají napomáhat i nejrůznější ostrůvky zeleně, posezení a inovativní koncept osvětlení celého náměstí.

Vlastní obchodní a kancelářské centrum bude mít kromě pěti nadzemních podlaží stejný počet podlaží pod povrchem země, která budou sloužit jako parkoviště se 670 stáními. Ta nahradí dosavadní parkoviště pod náměstím.

Druhá fáze velké opravy města

Projekt Kö-Bogen II je druhou fází tzv. velké opravy města, jejíž myšlenku poprvé představil už v roce 1992 architekt Christoph Ingenhoven.

Cílem bylo odlehčit dopravě v centru Düsseldorfu, a to jednak odstraněním velkého tramvajového uzlu na náměstí Jana Wellema (projekt Kö-Bogen) a poté zbouráním velkého dopravního nadjezdu lidově zvaného Stonožka u náměstí Gustafa Gründgense, zanořením dopravy pod povrch a vybudováním nových budov včetně rekultivace náměstí (Kö-Bogen II).

Düsseldorfská Stonožka (v originále Tausendfüßler) krátce před demolicí v roce 2013.

Foto: Profimedia.cz

Druhá fáze začala v roce 2017.

Staví se nad i pod zemí

Výjimečný je projekt i stylem stavby hlavní budovy. Architekti nejprve nechali v místě vyhloubit obří, 17 metrů hlubokou jámu s membránovými stěnami, do které nechali postavit 98 sloupů. Poté jámu zaklopili a dále pokračovaly práce jak nad zemí, tak pod zemí, kde vznikaly garáže.

Řez fasádou

Foto: Ingenhoven Architects

Architekti podotýkají, že takový postup výstavby je velice náročný především na dodržení časového harmonogramu obou částí staveb, které musí dokonale ladit.

Změn dozná i divadlo

Součástí revitalizace náměstí byla i proměna samotného divadla. Architekti pro něj navrhli nové střechy, fasády a veřejné prostory tak, aby společně s náměstím tvořilo jeden harmonický celek.

Na náměstí vzniká nový urbanistický prvek – skleněný pavilon, jenž bude sloužit jako pokladna divadla. Odtud také povede přístup do podzemních garáží.

Současný stav výstavby

Foto: HGEsch

Náměstí s blízkým parkem Hofgarten pak propojí jednotná dlažba. Celý projekt by měl být hotov na jaře příštího roku.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků