Hlavní obsah

Na návrhu sportovní haly pro Hlubokou nad Vltavou se podíleli i sami hokejisté

Novinky, Kristýna Křížová

Architektonické studio A8000 se sídlem v Praze a Českých Budějovicích navrhlo prosvětlenou transparentní halu a krytý hokejový stadion pro město Hluboká nad Vltavou. Jeho podobu určili i sami hokejisté. Jde o dobrý příklad spolupráce architektů s budoucími uživateli stavby. Budova by měla vzniknout na místě současného zimního stadionu.

Foto: Archiv ateliéru A8000

Na navrhování stavby pro město Hluboká nad Vltavou se podíleli i sportovci.

Článek

Návrh nové stavby s transparentní prosvětlenou halou odráží charakter místa a vyzdvihuje výhledy na historické panorama města pyšnící se novogotickým Státním zámkem Hluboká. Projekt nového stadionu konzultovali architekti s bývalými i současnými hráči NHL.

„Spolupráce s hráči pro nás byla velmi zajímavá a přínosná už jen z toho důvodu, že s Hlubokou je spjatých mnoho současných i bývalých hráčů NHL, kteří tak mají velmi osobní vztah k tomuto místu. Z naší spolupráce vzešla především důležitost těsného kontaktu diváka se hrou. Dalším jejich podnětem byla jednoduchost a účelnost řešení, která umožní, aby byl stadion využíván nejen výkonnostními hráči, ale i dětmi a veřejností,” vysvětluje architekt Martin Krupauer.

Architekti s hráči řešili podobu šaten a tribun. Zajímavé je, že diváci budou sedět nezvykle blízko u ledu, takže dojde k velmi těsnému kontaktu se hrou. Podle architekta jde svým způsobem o návrat k formátu gladiátorských arén, kdy byl zápasník téměř v kontaktu s publikem.

Foto: Archiv ateliéru A8000

Nebude chybět prostorné parkoviště pro návštěvníky zápasů.

„Naším cílem bylo, aby stadion působil teple a byl plný světla, což hráči uvítali. Jedná se o malý stadion, na kterém má být hrána vysokoškolská liga, proto naším cílem bylo, aby se na něj vešlo hodně diváků a mohl se vytvořit ten správný kotel, který hráče požene k lepším výkonům,” vysvětluje architekt.

První zápasy se v Hluboké hrály na zamrzlé Vltavě. Hráči si tehdy vyřezali v ledu plovoucí hřiště. Od 50. let se bruslilo na otevřeném zimním stadionu bez chlazení. Vše tedy bylo závislé na rozmarech počasí. Stadion s umělou ledovou plochou nesoucí jméno slavného hokejového obránce Miroslava Dvořáka byl vystavěn v roce 2000.

Teď by se lokalita měla dočkat dalšího sportovního vylepšení. Výsledkem bude stadion, který hravě zvládne být tréninkovou a bruslařskou základnou jak pro veřejnost, dětské nadějné sportovce, hokejové týmy a všechny sportovní nadšence, tak i profesionální arénou.

Foto: Archiv ateliéru A8000

Vizualizace zobrazuje usazení stavby do okolí.

Kapacita stadionu by měla být až 1000 diváků při Univerzitní lize, která by se zde měla odehrávat.

Nedílnou součástí nového architektonického návrhu je víceúčelové využití haly. Podle potřeby by se měla proměnit na prostor pro pořádání nejrůznějších společenských, kulturních a sportovních událostí. Jakmile se rozpustí led, získá stadion také letní využití například pro pořádání koncertů.

Návrhu vévodí materiály jako dřevo, beton, sklo a měď, která se nachází na střechách historických staveb v okolí. Stavět by se mohlo začít už v průběhu příštího roku.

Foto: Archiv ateliéru A8000

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám