Hlavní obsah

Moderní stojací i stolní lampy vnesou do bytu designovou hravost i eleganci

Právo, Karolina Černá

Stolní a stojací lampy nabízejí osvětlení různých barev a odlišné intenzity. V té nejjemnější variantě již obvykle zastávají estetickou funkci, která do interiéru vnáší příjemnou atmosféru.

Foto: Westwing

Stojací lampu umístíme tam, kde potřebujeme přímé intenzivnější světlo třeba při čtení knížky.

Článek

Do ložnice a obývacího pokoje jsou vhodné výrobky se stmívačem, kterým regulujeme míru světla podle toho, zda si čteme, pracujeme nebo se chystáme ke spánku.

Zatímco v ložnici mají lampičky na nočních stolcích navodit klid a pocit soukromí, dětské lampy se často podobají hračkám, jejichž stmívání a vypnutí můžeme načasovat.

Stojany bývají z chromované i jinak upravené oceli, ale populární jsou také ze dřeva a ze skla. Vybírat můžeme ze široké škály originálních i klasických stínítek, která jsou třeba z papíru, kartonu, bavlny, bambusu, ze skla.

Vstup těchto materiálů do funkce stínidel umožnily studené světelné zdroje, takže nehrozí jejich nežádoucí zahřátí a riziko následného požáru.

Správné osvětlení umocní požadovanou atmosféru bytu

Tipy a trendy

Do menších nebo bohatě vybavených domácností jsou vhodnější stolní i stojací lampy minimalistického charakteru, výhodou je snadná manipulace s nimi.

Chápeme-li lampu jako designový prvek, dbáme na to, aby ladila s ostatními doplňky, případně obsahovala stejné motivy a barvy.

Na pracovní stůl si pořídíme lampy s nastavitelným ramenem a otočnou hlavou, abychom nastavili cíleně proud světla a zároveň si nesvítili do očí. Důležitou úlohu přitom plní zapnuté centrální osvětlení, protože ostrý přechod mezi tmou a světlem očím škodí.

Studené či teplé LED světlo

Do pracovny a kuchyně je vhodný LED světelný zdroj se studenou (6000 K) nebo teplou bílou barvou světla (3000 K), případně škála mezi nimi.

Ložnici, obývací pokoj, nebo jídelnu zútulní teplá barva světla (kolem 2700 K), která je k našim očím šetrnější.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám