Hlavní obsah

Moderní postel je aktivní, když spíme

Právo, Karolina Černá

Matrace během našeho spánku efektivně pracuje s vlhkostí i teplem, dýchá, její zóny se tvarují podle tělesných částí. Pomáhá jí přitom vhodný rošt. To vše se děje v postelovém rámu s postranicemi, chránícími rošt i matraci před sesunutím na zem.

Foto: Moravia Comfort

Proč vybrat postel s bytelným a hezkým rámem, s kvalitní matrací a roštem? Protože v ní každý člověk stráví zhruba 25 let!

Článek

Při výběru nového lůžka začínáme volbou matrace a roštu, které jsou důležité nejen pro vydatný odpočinek, ale také pro zdraví páteře, kloubů a svalů.

Vyhovovat musejí našim proporcím i hmotnosti, v případě dvoulůžka mírám většího z partnerů. Až poté hledáme vhodný rám postele, jenž unese společnou váhu roštu s matrací a vyhoví jim svou velikostí.

Pěny, latex a pružiny

Při stejné výšce matrací váží ta ze studené pěny o poznání méně než z pěny paměťové (líné). Její hustota (kg/m³) dosahuje až o polovinu nižší hodnoty, proto je i prodyšnější. Líná pěna mění vlivem tepla tuhost, spícímu poskytuje lepší oporu tam, kde je třeba. Výrobci často využívají předností obou surovin.

Tzv. hybridní matrace kromě líné a studené pěny obsahují latex, a to pro jeho termoregulaci a odolnost. Latexové matrace jsou většinou ze směsi přírodního a syntetického latexu (kaučuku) zastoupených v různých poměrech.

Rošty a matrace - sehraný duet pro zdravý spánek

Tipy a trendy

Trh také nabízí gelové (pěnové) matrace, které mají v jednotlivých zónách gelové segmenty odlišné tuhosti. Flexibilně se tvarují a odlehčují nejzatíženější místa ramen a pánve.

Klasické pružiny rozložené po celé ploše matrace (systém Bonell) se hodí spíše pro příležitostné spaní. Ustupují taštičkovým pružinám kladeným ve větší hustotě, přičemž každou chrání speciální kapsa. Taštičky reagují na konkrétní tlak a svou polohou kopírují tělo.

Zajímáme se o záruku na neproležení jádra matrace, které by po celou dobu její doporučené životnosti (max. 10 let z důvodů hygieny), mělo zůstat nezměněno. Dbáme na vlastnosti potahu matrace, jako jsou odvod vlhkosti, prodyšnost, ochrana před ušpiněním. Ideální je snímatelný potah ze dvou samostatných polovin spojených zdrhovadlem po obvodu matrace. Boční úchyty usnadní manipulaci.

Rošty pevné i polohovatelné

Rošt rozkládá zátěž matrace a zajišťuje její odvětrávání. Špatně zvolený typ snižuje její příznivé atributy, může ji poničit. Nejrozšířenější lamelový rošt má pevnou i polohovací variantu. Odpor lamel lze obvykle přizpůsobit váze člověka, účinně ji rozkládají lamely v kyvných pouzdrech.

Segmentový rošt tvoří volně spojené talíře, pružné podpěrné body rozkládající tlak po celé ploše matrace. Tuhost se nastavuje bodově, což vyhovuje osobám s fyzickými disproporcemi.

Tip!
Pevné rošty se hodí pro matrace pružinové a ze studené pěny. Ručně i motorově polohovatelné typy svědčí latexovým a pěnovým matracím i těm s menším poměrem pěny studené. Přístup do úložného prostoru lůžka umožní rošt odklopný do strany po celé délce nebo v oblasti nohou/hlavy.

Rám, postele chrám

Tvar rámu lůžka dotváří jeho vzhled, měl by designově ladit s ostatním vybavením ložnice. Do menších bytů vybíráme rámy s úložnými prostory pod ložnou plochou či v čele lůžka.

Romantické ložnici sluší subtilní zdobné kovové postelové rámy. Nejrozšířenějším materiálem je dřevo, masiv dubu, buku a cenově dostupnější spojení dřeva a dřevotřísky. Obstojí v moderních i v rustikálně laděných interiérech.

Čalouněné postele díky svým oblým konturám působí jemně a útulně. Bývají potažené textilií, koženkou, umělou kůží. Výrobci dbají na jejich odolnost proti špíně, oděru a lehkou údržbu. Mladí lidé volí flexibilní rám z dřevěných ohoblovaných palet, které lze natřít barvami.

Foto: WestwingNow

Sametové kontinentální lože Fendy s vysokým čelem a úložnými prostory v elegantním provedení nadchne všechny milovníky spánku. Cena 40 559 Kč.

Luxusní variantou jsou boxspring postele (americké/kontinentální). Vyznačují se vysokou ložnou plochou a masivním čelem. Ve spodní části rámu postele bývá pružinová matrace. Na ni pokládáme druhou matraci podle vlastního výběru.

Třešničkou je vrchní topper, který sjednocuje spací plochu. Vše bývá zasazeno v dřevěném rámu a potaženo prvotřídní látkou s volitelným dekorem.

Je dobré vědět
Správná délka lože odpovídá výšce člověka plus aspoň 25 cm.
Klasické dvoulůžko měří 200 x 180 cm, jednolůžko 200 x 90 cm.
V menších bytech se osvědčuje rozměr 200 x 160 cm.
Typ a tuhost matrace vybíráme podle svých proporcí a váhy, vyzkoušíme ji před nákupem.
Pěnová matrace s tl. do 15 cm poskytuje dostatečnou podporu jen s kvalitním roštem. Brzy se proleží, i když ji po čtvrt roce obracíme.
Optimálně tělo podpoří matrace s min. výškou 20 cm.
Starší lidé a spáči na boku potřebují měkčí matrace kvůli kloubům.
Polohy na zádech či na břiše snesou tvrdší ložnou plochu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Postel je alfou a omegou každé ložnice

Postel je jednoznačně dominantním prvkem každé ložnice. Jejímu výběru proto věnujte náležitou pozornost! A to nejen pokud jde o design. Pečlivě se zaměřte také...

Výběr článků

Načítám