Hlavní obsah
Dům navržený architekty kopíruje terén pozemku. Foto: Nu.ma

Moderní dům ve svahu připomíná na sebe položené ručníky

Tak trochu jako složené ručníky položené na sebe ne úplně pořádkumilovným člověkem vypadá dům, který pro své klienty navrhli architekti z manchesterského ateliéru AR Design Studio. Dům nese název Hove House a nahrazuje původní objekt, který na pozemku stál. Nová stavba má rytmus, eleganci, a navíc nabídne svým obyvatelům i hezký výhled na anglické město Brighton.

Dům navržený architekty kopíruje terén pozemku. Foto: Nu.ma
Moderní dům ve svahu připomíná na sebe položené ručníky

Bungalov, který na strmém pozemku stával, bylo snazší strhnout, než složitě opravovat a rozšiřovat. Nový dům, který si majitelé objednali, má dohromady čtyři podlaží a celkovou plochu 575 čtverečních metrů.

Zatímco nejspodnější podlaží se do svahu zakusuje svou cihlovou zdí, která zároveň jasně určuje, jak budou vypadat i další patra objektu, ta další postupně ustupují dozadu a kopírují tak terén pozemku. Ostatní podlaží jsou jasně rámována tmavým kovem, jenž doplňují dřevěné obklady.

Zdánlivý nelad v naskládání jednotlivých vrstev domu na sebe má ve skutečnosti svůj důvod. Tím, že jsou vůči sobě podlaží pootočená, jednak nabízejí mnohem širší úhel výhledu dohromady, ale především si vzájemně stíní. To se pak kladně podepíše na celkových nákladech na energie v rodinném domě.

Pootočení také působí zajímavě esteticky. Stavba vypadá, jako kdyby byla v pohybu. Místa přesahu spodních podlaží slouží navíc jako terasy pro podlaží nad nimi.

Velkou nevýhodou zatím ještě stávajícího bungalovu je jeho umístění zhruba v půli svahu, přičemž se k němu přichází po dlouhé cestě. Architekti proto přízemí domu, kde je kromě hlavního vstupu i garáž a tělocvična, posunuli co nejblíže ulici, která vede kolem spodní strany pozemku. Hosté pak pokračují po schodišti z přízemí do dalších pater budovy. Orientace je pak vcelku logická.

Čtyři soukromé pokoje jsou umístěné v prvním patře, nad nimi je společenská zóna domu s propojenou kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Nejvyšší podlaží zabírá hlavní ložnice s koupelnami a šatnami zvlášť pro dámu a zvlášť pro pána, jež má tak nejlepší výhled.

Dům je v současné době ve formě vizualizace, architekti už ale získali povolení stavebního úřadu pro zahájení stavby.

Anketa
Líbilo by se vám bydlet na okraji velkého města?
Ano, je to praktické.
74.1 %
Asi ano.
7 %
Nevím, nepřemýšlím o tom.
5.6 %
Asi spíš ne.
4.6 %
Ne, to není dobré místo.
8.7 %
Celkem hlasovalo 1588 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků