Hlavní obsah

Moderní dům ve svahu připomíná na sebe položené ručníky

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak trochu jako složené ručníky položené na sebe ne úplně pořádkumilovným člověkem vypadá dům, který pro své klienty navrhli architekti z manchesterského ateliéru AR Design Studio. Dům nese název Hove House a nahrazuje původní objekt, který na pozemku stál. Nová stavba má rytmus, eleganci, a navíc nabídne svým obyvatelům i hezký výhled na anglické město Brighton.

Foto: Nu.ma

Dům navržený architekty kopíruje terén pozemku.

Článek

Bungalov, který na strmém pozemku stával, bylo snazší strhnout, než složitě opravovat a rozšiřovat. Nový dům, který si majitelé objednali, má dohromady čtyři podlaží a celkovou plochu 575 čtverečních metrů.

Zatímco nejspodnější podlaží se do svahu zakusuje svou cihlovou zdí, která zároveň jasně určuje, jak budou vypadat i další patra objektu, ta další postupně ustupují dozadu a kopírují tak terén pozemku. Ostatní podlaží jsou jasně rámována tmavým kovem, jenž doplňují dřevěné obklady.

Zdánlivý nelad v naskládání jednotlivých vrstev domu na sebe má ve skutečnosti svůj důvod. Tím, že jsou vůči sobě podlaží pootočená, jednak nabízejí mnohem širší úhel výhledu dohromady, ale především si vzájemně stíní. To se pak kladně podepíše na celkových nákladech na energie v rodinném domě.

Pootočení také působí zajímavě esteticky. Stavba vypadá, jako kdyby byla v pohybu. Místa přesahu spodních podlaží slouží navíc jako terasy pro podlaží nad nimi.

Zchátralá historická farma se proměnila ve stylový moderní dům

Tipy a trendy

Velkou nevýhodou zatím ještě stávajícího bungalovu je jeho umístění zhruba v půli svahu, přičemž se k němu přichází po dlouhé cestě. Architekti proto přízemí domu, kde je kromě hlavního vstupu i garáž a tělocvična, posunuli co nejblíže ulici, která vede kolem spodní strany pozemku. Hosté pak pokračují po schodišti z přízemí do dalších pater budovy. Orientace je pak vcelku logická.

Čtyři soukromé pokoje jsou umístěné v prvním patře, nad nimi je společenská zóna domu s propojenou kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Nejvyšší podlaží zabírá hlavní ložnice s koupelnami a šatnami zvlášť pro dámu a zvlášť pro pána, jež má tak nejlepší výhled.

Dům je v současné době ve formě vizualizace, architekti už ale získali povolení stavebního úřadu pro zahájení stavby.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet na okraji velkého města?
Ano, je to praktické.
74,2 %
Asi ano.
6,9 %
Nevím, nepřemýšlím o tom.
5,5 %
Asi spíš ne.
4,5 %
Ne, to není dobré místo.
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1633 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong...

Výběr článků

Načítám