Hlavní obsah

Moderní dřevostavby nabízejí jedinečnou architekturu

Právo, Sylva Svobodová

Obliba dřevostaveb stále roste, a není divu. Mají životnost srovnatelnou se zděným domem a jejich energetická náročnost je nízká. Nutná je však kvalitní tepelná izolace obvodových stěn. Pro mnohé je také důležité, že dřevostavba je ekologická, nezatěžuje životní prostředí.

Foto: Vexta

I v dřevostavbě lze dosáhnout akustického komfortu správným návrhem konstrukcí a detailů.

Článek

Dřevostavby nabízejí hodně pozitivních věcí. Bonusem je např. nízká hmotnost stavebního materiálu, což je příjemné na přepravu, manipulaci i samotnou výstavbu.

Ta je na rozdíl od mokrých procesů rychlá, nejsou nutné žádné technologické přestávky. Pracovat lze i v zimním období.

Dřevostavba vydrží dlouho

Při správné údržbě mají dřevostavby minimálně stejnou životnost jako klasické cihlové stavby. Takže může být i pro další generace. Mění se ale životní styl a dům obvykle vyžaduje úpravu, rekonstrukci. U dřevostavby je to snazší, modernizace není tak náročná: jak na práci, tak na materiál, a nakonec i finance.

Panuje velký mýtus, že dřevostavba rychle shoří. Ale to není pravda. Každá stavba musí splňovat platné a pevně dané protipožární předpisy, jinak by vůbec nemohla vzniknout. Kdyby k požáru došlo, vytvoří se na povrchu materiálu tzv. uhlíková „krusta“, a ta zabrání přísunu vzduchu.

Po sedmdesátce si postavili dřevostavbu u Ostravy. Mají minimální náklady

Tipy a trendy

Dřevo nepoškozené ohněm si zachovává pevnost a tuhost, takže konstrukce jsou i po uhašení požáru stabilnější než ty z ocele a železobetonu, které mají při velkých teplotách naopak velkou roztažnost a sníženou nosnost. A jsou v případě požáru dalším nebezpečím pro člověka.

Obavy spjaté s ohněm nejsou proto vůbec na místě. Například sendvičové konstrukce na bázi dřeva jsou navíc opláštěné většinou materiály, které jsou nehořlavé, jako jsou sádrokarton, sádrovláknité desky, minerální tepelná izolace apod.

Jan se rozhodl pro dřevostavbu navzdory názorům svého okolí

Tipy a trendy

„Mnohem nebezpečnější je vzplanutí v interiéru, tedy od nábytku, textilu a spotřebičů než samotné konstrukce,“ dodává Zdeněk Černošek z divize Rigips Skupiny Saint-Gobain.

Zvuky neuslyšíte

Mnozí se také obávají, že v dřevostavbě je zhoršená akustika, ale není tomu tak. „I v dřevostavbě lze dosáhnout správným návrhem konstrukcí a detailů dostatečného zvukového komfortu, srovnatelného se zděným domem,“ vysvětluje Tomáš Veselý, ředitel společnosti Vexta.

„Někteří se mylně domnívají, že na stěnu dřevostavby nemůžete zavěsit poličku či skříňku. Ale návrhem správného konstrukčního systému, např. použitím desek Fermacell, lze dosáhnout dostatečné nosnosti příčky,“ říká Tomáš Veselý.

Terasovitá dřevostavba vyrostla mezi stromy

Tipy a trendy

S dřevostavbou se rovněž více spojuje problém s výskytem plísní, dřevokazných hub a dalších škůdců. Ale to je strašák pro každou stavbu. Lze tomu snadno předejít ve fázi návrhu stavby a takovou možnost eliminovat použitím konstrukčních izolovaných panelů.

Anketa

Věděli jste, jak se chovají dřevostavby při požáru?
Ano, jistě.
28,8 %
Něco jsem o tom už kdesi četl/a.
13 %
Moc ne.
14,1 %
Ne, to pro mě byla novinka.
44,1 %
Celkem hlasovalo 2485 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Montované domy letí, lidé ušetří statisíce

Výstavba rodinných domů se proměňuje. S tím, jak rostou ceny a náklady, sílí poptávka po stavebnicových systémech. Větší část se předem vyrobí v továrně...

Výběr článků

Načítám