Hlavní obsah

Moderní budova prospěje městu v mnoha směrech

Novinky, Jana Nesvadbová

Italský architekt Stefano Boeri slaví se svým projektem Vertikálního lesa úspěchy po celém světě. Není kontinentu, kde by podle jeho návrhu nestavěli dům nebo rovnou celý komplex. Každý takový projekt je přitom něčím zvláštní, každý se vydává hledat nějakou další, novou možnost uplatnění základního modelu. Naposledy je to nyní budova v nizozemském Eindhovenu. Tam bude Vertikální les sloužit jako sociální bydlení.

Foto: The Big Picture Visual (4x)

Předpokládaný vzhled nové budovy se sociálními byty v nizozemském Eindhovenu

Článek

První dům italského studia Stefano Boeri Architetti s názvem Vertikální les vyrostl v roce 2014 v italském Miláně. Od té doby začaly další obdobně koncipované stavby růst jako houby po dešti – v Nankingu, Utrechtu, Tiraně, Lausanne, v Paříži atd.

Eindhovenský model nese název Trudo Vertical Forest a je zajímavý tím, že bude sloužit jako sociální bydlení. Jinými slovy, je určen jako obydlí pro skupiny obyvatel s nízkými příjmy, speciálně pak mladé lidi.

Foto: The Big Picture Visual

Stromy na fasádě domu ročně vyčistí vzduch ve svém okolí od 50 tun oxidu uhličitého.

Stavba bude mít celkem 19 podlaží. Na nich bude dohromady 125 bytů doplněných z exteriéru charakteristickými balkóny sloužícími jako „kapsy” pro pěstování stromů, keřů a květin. Každý z bytů bude mít plochu menší než 50 čtverečních metrů, ovšem připadne na něj jeden strom, 20 keřů a více než čtyři čtvereční metry terasy.

Díky mnoha již realizovaným projektům téhož typu mohou architekti očekávat, že stavba v Eindhovenu bude probíhat hladce. Mnoho částí bude prefabrikovaných, čímž se proces 75 metrů vysokého mrakodrapu nejenom urychlí, ale také zjednoduší.

Foto: The Big Picture Visual

Plánek vzorového bytu: 1 - vstup, 2 - koupelna, 3 - kuchyň, 4 - obývák, 5 - ložnice, 6 - technické zázemí.

Vertikální les tvořený 125 stromy, 5200 keři a rostlinami vytvoří samostatný ekosystém, v němž by mělo společně fungovat na 70 rostlinných druhů. Společně by měly přispět k pročištění ovzduší v okolí budovy, konkrétně by měly odstranit přes 50 tun oxidu uhličitého ročně.

„Výšková budova v Eindhovenu ukazuje, že lze kombinovat velké klimatické výzvy s těmi, které představuje nedostatek bytů. Městské zalesňování není nutné jen kvůli zlepšení životního prostředí ve velkých světových aglomeracích, ale také příležitost, jak zlepšit životní podmínky obyvatel měst, kteří dosud neměli tolik štěstí,” říká Stefano Boeri.

Foto: The Big Picture Visual

Plánek jednoho z podlaží

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům pro velkou rodinu a spoustu přátel

Nedaleko řeky Hamble, v anglickém hrabství Hampshire, vyrostl rodinný dům, jenž svou velikostí zaujme hned na první pohled. Není divu, rodina, která v něm...

Výběr článků

Načítám