Hlavní obsah

Chatka na stromě ve tvaru šišky zaujme nejen milovníky přírody

Novinky, Jana Nesvadbová

Velmi stylový tvar pro chatku umístěnou v koruně jehličnatých stromů vymyslel italský architekt Claudio Beltrame. Na okraji městečka Ugovizza v italských Dolomitech vyrostla hned dvojice takových domků. Mají šiškovitý tvar a každý z nich má dvě podlaží. Jejich majitelé, kteří je pronajímají, tak vycházejí vstříc zejména ekoturistům a milovníkům života mimo společnost.

Foto: Profimedia.cz

Fasády chatek pokrývají modřínové šindele připomínající šupiny šišek.

Článek

„Přístřeší na stromě bylo odjakživa místem, o kterém každý sní. Je to primitivní obydlí, ale zároveň místo svobody a rozjímání,” řekl pro server Dezeen Claudio Beltrame.

Foto: Profimedia.cz

Šišky si jako své dočasné útočiště vybírají rádi ekoturisté. líbi se jim, že splývají hezky s přírodou, kterou příliš nenarušují.

Ačkoli sám své šišky s nadsázkou popisuje jako domy bez základů, ve skutečnosti to není až tak úplně pravda. Každá z chatek sice nachází jistou oporu v okolních stromech, umístěny jsou obě ovšem na pilotech, které samozřejmě v zemi založení mají. V průměru jsou díky pilotům vyzdviženy nad okolní terén zhruba deset metrů. Přístupné jsou po lávce.

Foto: Profimedia.cz

Šišky nejsou stromovými domky v pravém slova smyslu. Jejich hlavní váha spočívá na pilotech.

Konstrukce šiškovitých domů, na nichž architekt spolupracoval s italským výrobcem prefabrikovaných dřevostaveb DomusGaia, je dřevěná. Architekt zvolil ohýbaný CLT materiál. K izolaci posloužila prodyšná dřevěná vlákna. Povrch je pokryt modřínovými šindeli, jež se vzájemně překrývají, takže připomíná šupinatý povrch stažené šišky.

Foto: Profimedia.cz

Architekt Claudio Beltrame na návrhu chatek pracoval společně se společností, která vyrábí prefabrikované dřevostavby.

Nesmírně útulně působící interiér je pak rozdělen do tří podlaží. Nejnižší slouží především jako společenská místnost, její obyvatelé se mohou těšit výhledem doslova do všech stran.

V prostředním podlaží je umístěna kuchyň a posezení. Zde je rovněž implementována chráněná lodžie. Nejvyšší podlaží tvoří velká ložnice, jejímž hezkým vylepšením je kruhový světlík nabízející v noci pohled na černou oblohu posetou hvězdami.

Foto: Profimedia.cz

Chatky vyrostly v italských Dolomitech.

Chatky jsou vyrobeny ze dřeva, které bylo vytěženo v alpsko-adriatickém regionu. Postaveny jsou v nadmořské výšce 1200 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Interiér chatek působí nesmírně útulným dojmem. Z chráněných lodžií je nádherný výhled do okolní krajiny.

Foto: Profimedia.cz

Horní podlaží šišky zabírá pouze ložnice. V jejím stropě je kruhový světlík.

Foto: Profimedia.cz

Nákresy chatek a přístupu k nim

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám