Hlavní obsah

Milovníci romantiky a historie pozor. Jeden z domků ve vesnici oblíbené filmaři je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesnička Castle Combe v anglickém hrabství Wiltshire patří k těm, které spousta lidí už někdy v životě viděla, aniž by kdy Velkou Británii navštívila. Díky zachovalosti historického vzhledu se totiž hojně objevuje ve filmech i televizních seriálech. K jedněm z nejzachovalejších domků patří také ten na adrese School Lane číslo 2. Ten je možné koupit v přepočtu za 20,250 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Renovovaný domek z 18. století je k mání za cenu přes 20 milionů korun.

Článek

Pokud si odmyslíte žluté pruhy na silnicích a turisty, je vesnička Castle Combe v Cotswolds místem, kde jako by se zastavil čas. Kamenné domky s břidlicovými střechami lemují ulice, v maličkých předzahrádkách rozkvétají skalničky, všude okolo se rozkládá spousta zeleně.

Není divu, že se tu filmařům tolik líbí. Vesnička a její domky si zahrály například ve filmech Dr. Dolittle z roku 1967, z těch nových je to například Vlkodlak s Beniciem Del Toro v hlavní roli či Hvězdný prach. Ani tvůrci televizních seriálů nezůstali vůči malebnosti cotswoldské vísky imunní. Objevila se například v Poirotovi s Davidem Suchetem v hlavní roli i v Panství Downton. A není divu, 107 ze všech objektů, které v obci stojí, je zapsáno na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu, takřka všechny pak v kategorii 2. stupně.

K nim patří i domek, který se nově objevil na realitním trhu. Nejde o nijak veliké stavení, s užitnou plochou 128 čtverečních metrů má tři podlaží, přičemž nejvyšším z nich je obytné podkroví s hlavní ložnicí a koupelnou.

Dům má zajímavě uspořádaný interiér. V přízemí, které je situováno směrem do ulice, je jediný velký prostor fungující jako jídelna a obývací pokoj. Do prvního patra odtud vedou hned dvě schodiště. První, rovné, směřuje do bledě modře vymalované kuchyně, jež je orientováno do zahrady, s níž je propojena shrnovacími dveřmi. Právě toto je patrně nejpříjemnější a nejpohodlnější místo celého domu.

Z kuchyně lze vyjít na dlážděnou terasu a po několika kamenných schodech pokračovat dál do zahrady. Ta je obrovská a její část nejblíže domu je zařízena jako užitková. Nechybí zde dokonce ani kurník se slepicemi a jezírko. Zadní část pak vede směrem k polím a skýtá překrásný výhled do okolní krajiny.

Vila podobná majáku stála majitele manželství a stamiliony. Aby splatil dluhy, musí ji prodat

Tipy a trendy

Druhé schodiště je skryto za masivními dřevěnými dveřmi a je točité. Po něm vede cesta ke dvěma pokojům. Jejich jistou nevýhodou je složitější cesta do koupelny či na toaletu. Buď člověk vystoupá do podkroví, anebo se vydá po točitém schodišti dolů do přízemí a po rovném schodišti zase vzhůru, kde přes kuchyň dojde do druhé koupelny, která je o něco menší a kromě toalety je zde sprchový kout.

Domek patří k původní zástavbě vesnice, jeho stáří je datováno do 18. století, a na mnoha místech je to dobře patrné. Má kamenné zdi z místního cotswoldského kamene, starobylou dlažbu, jíž lze obdivovat například už hned v přízemí, stropy podpírají starobylé dřevěné trámy...

„Majitelé dům koupili před deseti lety a dali si velkou práci s jeho rekonstrukcí. U takhle starých domů není prakticky nic rovného, ale oni měli toho nejúžasnějšího tesaře, který odvedl skvělou práci,” líčí pro web Daily Mail Alistair Heather z realitní agentury Strut & Parker, jež dům nabízí za 675 tisíc liber, tedy v přepočtu zhruba 20 250 000 korun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovém domku?
Ano, moc.
68,6 %
Možná spíš ho mít jako chalupu.
16,9 %
Nevím. Nejsem si jistý/á.
2,6 %
Ani moc ne.
6,6 %
Jen to ne!
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3881 čtenářů.

Znáte Cotswolds?

Cotswolds je pahorkatina zasahují hned do několika anglických hrabství - Gloucestershire, Oxfordshire, Somerset, Warwickshire, Worcestershire a Wiltshire. Protéká jí řeka Severn a pramení zde Temže. Její podloží tvoří vápence z jurské éry, proto je zde možné nalézt spoustu zkamenělin. Pochází odtud i tzv. cotswoldský kámen (rovněž vápenec), jenž má charakteristické medové zabarvení. Krajinu tam, kde nejsou rozlehlé pastviny pro ovce, pokrývají převážně řídké, listnaté lesy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám