Hlavní obsah

Markýza - ochranné zastínění a elegantní prvek domu v jednom

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Markýzy nás chrání před sluncem i deštěm, ale také zkrášlují vzhled fasády. Prodávají se v mnoha tvarech, velikostech i barevném provedení, takže sladit styl domu s vhodným ochranným zastíněním je snadné.

Foto: WWW.MARON.CZ (2x)

Výsuvná markýza se odvíjí z tyče, látku napíná určitý počet kloubových ramen. Ovládání mechanické klikou nebo elektrické pomocí motoru. Markýza v sobě může mít i zabudovaná automatická čidla, která reagují na déšť či prudký vítr.

Článek

Druhů markýz je hned několik, ale pro domácí účely se nejvíc hodí výsuvné a kazetové, které mají široký záběr, dobře se ovládají a schovají velkou část terasy.

Kromě zahradního posezení neváhejme zakoupit jednoduchou látkovou houpačku, kterou pro nás kdysi objevili námořníci.

Foto: ISOTRA

Výsuvná markýza Stela šikovně zastíní i vnitřní obytný prostor, kde pak zůstává příjemný chládek. Výsuv markýzy od 1,5 do 3,5 m. Maximální šířka 6 m. Ovládání možné klikou nebo elektrické. Potah markýzy vyroben ze speciální markýzové látky Orchestra.

Co umí markýza

Výsuvné markýzy se hodí i na větší balkóny a venkovní terasy. Tkanina se vysunuje, tedy spíše odvíjí, z tyče a napíná potřebným počtem kloubových ramen. Ta mají silné pružiny, takže bez problému udrží materiál hezky vypnutý.

Foto: ISOTRA

Markýza je „šperkem“ fasády, má dokonale ladit barvou i stylem. Zde markýza Jasmína s pruhy, nabízí výsuv od 1,5 do 3 metrů, max. šířka 4,8 m.

Sklon markýzy se nastavuje už při montáži, obvykle je to 12°, ale není problém to změnit na přání zákazníka. Ovládají se klikou či elektromotorem, který se doporučuje vybavit bezpečnostními čidly. Ta reagují na silný vítr nebo prudký déšť a markýzu rychle zavinou (což oceníme, když jsme právě mimo domov).

Kazetové markýzy už jsou dokonalejší než výsuvné. Látka se navine do kazety (hliníkové slitiny v libovolném odstínu), která na fasádě působí elegantně a látku dokonale schová. Je tím i chráněna před znečištěním či poškozením.

Ovládání je možné klikou, ale doporučuje se spíše elektrické s dálkovým ovladačem s možností připojení na sluneční a větrnou automatiku. Látka markýzy je odolná, s barevnou stálostí, úpravou proti plísním. Některé typy mají i silnou impregnační vrstvu pro dokonalou nepromokavost.

Foto: ISOTRA

Kazetová markýza Isabela na fasádě esteticky neruší. Do zaoblené kazety se navine látka, když se markýza nepoužívá. Maximální výsuv markýzy 3 metry, max. šířka 5 metrů. Látka je opatřena impregnací, která ručí za trvanlivost a odolnost stínící látky.

Markýzové látky jsou nenáročné na údržbu, ale je dobré je jednou ročně lehce postříkat vodou a použít třeba i mýdlový roztok (nikdy ne chemické prostředky, které naruší impregnační vrstvu!). Konstrukční části (klouby ramen) natřeme silikonovým olejem, hliníkovou lakovanou konstrukci lze omýt od nečistot.

Pohyblivé pergoly

Chcete sedět na terase ve stínu nebo se právě opalovat? S pohyblivou střechou to změníte raz dva. Tkanina je velmi odolná, zvládne teploty od –30 °C až do 70 °C, takže její použití je celoroční. Nevadí jí kroupy, sníh ani horké slunce, je určena na každodenní používání se zárukou patnácti a více let.

Foto: MARON

Samostojná pohyblivá pergola, která má „střechu“ opatřenou vysoce odolnou látkou, je vhodná do jakéhokoliv počasí v létě i v zimě. Hliníková konstrukce má integrovaný okap.

Ovládání pohyblivé látky je buď manuální, nebo má komfortní dálkové elektrické ovládání. Pergoly mohou mít dřevěnou nebo hliníkovou konstrukci.

Houpání má každý rád

Látkové závěsné sítě jsou spojené s pohodou a prázdninovým lenošením. Kdy jindy si je užít než v létě? Na výběr je mnoho typů, ale vždy se orientujeme podle členů domácnosti, kteří budou houpačku využívat. Jiné se nabízejí pro děti, dospělé, pro jednu či více osob.

Foto: INTREA

V případě, že nemáme kam houpací síť zavěsit, můžeme si pořídit dřevěný stojan. Dřevo je ze skandinávského smrku, opatřené speciální impregnací proti výkyvům počasí. Lze ponechat na terase po celé léto.

Důležitým kritériem je nejen váha, rozměr tkaniny, použitý materiál (nejčastěji bavlna, biobavlna), ale i barevné provedení (přírodní bílá, červená, žlutá, tyrkysová, lila, hnědé odstíny).

Počítejme s tím, že pro velkou rodinnou houpačku potřebujeme k zavěšení dostatek prostoru kolem sebe. S velkou houpačkou ale zažijeme ten největší požitek.

Foto: INTREA

Houpací závěsné křeslo Casera, materiál 100% biobavlna v přírodních odstínech. Velikost ložní plochy 115 x 160 cm, rozpětí tyče 110 cm, maximální zatížitelnost 130 kg. Cena 2990 Kč.

A jak o ni pečovat? Dáváme pozor, aby se neodírala o zem, a při zašpinění ji vypereme v pračce na 30 °C (pokud má houpačka v sobě zabudovanou závěsnou tyč, pereme samozřejmě pouze v ruce).

Foto: OBI

Lehká přenosná houpačka Vigo, materiál hliník, textil. Určená k houpání pro tři osoby, rozměr: 179 x 164 x 122 cm. Cena 3799 Kč.

Každá látka je choulostivá na vlhko, proto ji za soumraku sundáme, aby na ni nepadla rosa. Výjimkou jsou sítě z funkčního vlákna, které jsou přímo určené pro venkovní použití. Na zimu ji očistíme, zbavíme prachu, uložíme do plastové fólie a položíme na suché místo. Vyplatí se o ni dobře pečovat, protože dlouho vydrží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám