Hlavní obsah
Stěny jsou v bytě nahrazeny jinými prvky. Foto: ALTS Design Office (12x)

Majitelé kavárny mají malý byt rozdělený do tří výškových úrovní

Malý dům s kavárnou v přízemí a zajímavě řešeným bytem v prvním patře navrhli architekti ze studia ALTS Design Office v japonské prefektuře Šiga. Ačkoli každé z pater slouží jinému účelu, obě mají jednu věc společnou - pocit volného prostoru a vzdušnosti.

Stěny jsou v bytě nahrazeny jinými prvky. Foto: ALTS Design Office (12x)
Majitelé kavárny mají malý byt rozdělený do tří výškových úrovní

Na rozdíl od úzkého domu v Tokiu, o němž jsme psali nedávno [celá zpráva], jsou prostory kavárny a bytu oddělené. Hlavní vchod do domu, umístěný na jeho čelní straně, vede do kavárny. Majitelé pak do svého bytu vystupují po soukromém schodišti po straně budovy.

Hlavní vchod do domu vede do kavárny. Majitelé vystupují do svého bytu po schodech na straně budovy.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Při návrhu kavárny v přízemí se architekti navzdory malému půdorysu snažili maximálně vyjít vstříc japonské potřebě volného prostoru. V podniku, kde bar s kuchyní zabírají zhruba tolik místa jako plocha pro hosty, se přesto může najednou najíst až 19 strávníků.

Interiér malé kavárničky je příjemně vzdušný.

Foto: ALTS Design Office (12x)

U baru může sedět až pět hostů.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Soukromý byt zaujme svou praktickou organizací. Na první pohled působí dojmem, jako by v něm chyběly jakékoli stěny. Jejich funkci na sebe totiž přebraly tyče na ramínka s oblečením. Právě oblečení pak společně s navazujícími poličkami funguje jako prvek nenásilně od sebe oddělující jednotlivé prostory.

Fuknci stěny převzaly tyče s ramínky na prádlo.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Návštvěník je nenápadným způsobem směrován od vstupu do kuchyně a teprve když obejde poličky, ocitne se v jídelně a může pokračovat do obýváku.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Byt má tři výškové hladiny. Nejníže, na úrovni vchodu, je koupelna s toaletou. Ty jediné jsou odděleny od zbytku bytu plnými stěnami. Před nimi je ovšem umývárna s prádelnou, které od sousední kuchyně oddělují už jen přepážky nedosahující ani k podlaze, ani ke stropu.

Prádelna s umývárnou

Foto: ALTS Design Office (12x)

Pohled z umývárny do jídelny.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Kuchyň je propojena s jídelnou, jejíž stůl funguje jako jídelní i jako pracovní. Z jídelny se po několika schodech vystoupá do obývacího pokoje, kde se sedává na zemi nebo na lavici pod oknem. Lavice je ve skutečnosti druhým, prodlouženým stupněm dřevěného schodiště u stěny. Vede k loftu nad kuchyní a koupelnou, jenž slouží jako ložnice. Prostory pod schody jsou šikovně využity a v jedné „přihrádce“ je schovaná i lednice.

Stůl v jídelně slouží jako jídelní i jako pracovní.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Do ložnice na loftu vede schodiště podél stěny.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Prostory pod schodištěm jsou šikovně využity.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Dřevostavba s poněkud delším názvem „Dům Higašihajašiguči s kavárnou”, má celkový součet podlah necelých 100 m². Zatímco fasády, veškeré stěny a část stropů v interiéru jsou natřeny bíle, podlahy a schody jsou ze dřeva.

Dispozice domu: 1 kavárna, 2 kuchyň s barem, 3 vstup do bytu, 4 umývárka s prádelnou, 5 jídelna s kuchyní, 6 obývací pokoj, 7 ložnice.

Foto: ALTS Design Office (12x)

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků