Hlavní obsah

Majitelé kavárny mají malý byt rozdělený do tří výškových úrovní

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý dům s kavárnou v přízemí a zajímavě řešeným bytem v prvním patře navrhli architekti ze studia ALTS Design Office v japonské prefektuře Šiga. Ačkoli každé z pater slouží jinému účelu, obě mají jednu věc společnou - pocit volného prostoru a vzdušnosti.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Stěny jsou v bytě nahrazeny jinými prvky.

Článek

Na rozdíl od úzkého domu v Tokiu, o němž jsme psali nedávno [celá zpráva], jsou prostory kavárny a bytu oddělené. Hlavní vchod do domu, umístěný na jeho čelní straně, vede do kavárny. Majitelé pak do svého bytu vystupují po soukromém schodišti po straně budovy.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Hlavní vchod do domu vede do kavárny. Majitelé vystupují do svého bytu po schodech na straně budovy.

Při návrhu kavárny v přízemí se architekti navzdory malému půdorysu snažili maximálně vyjít vstříc japonské potřebě volného prostoru. V podniku, kde bar s kuchyní zabírají zhruba tolik místa jako plocha pro hosty, se přesto může najednou najíst až 19 strávníků.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Interiér malé kavárničky je příjemně vzdušný.

Foto: ALTS Design Office (12x)

U baru může sedět až pět hostů.

Soukromý byt zaujme svou praktickou organizací. Na první pohled působí dojmem, jako by v něm chyběly jakékoli stěny. Jejich funkci na sebe totiž přebraly tyče na ramínka s oblečením. Právě oblečení pak společně s navazujícími poličkami funguje jako prvek nenásilně od sebe oddělující jednotlivé prostory.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Fuknci stěny převzaly tyče s ramínky na prádlo.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Návštvěník je nenápadným způsobem směrován od vstupu do kuchyně a teprve když obejde poličky, ocitne se v jídelně a může pokračovat do obýváku.

Byt má tři výškové hladiny. Nejníže, na úrovni vchodu, je koupelna s toaletou. Ty jediné jsou odděleny od zbytku bytu plnými stěnami. Před nimi je ovšem umývárna s prádelnou, které od sousední kuchyně oddělují už jen přepážky nedosahující ani k podlaze, ani ke stropu.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Prádelna s umývárnou

Foto: ALTS Design Office (12x)

Pohled z umývárny do jídelny.

Kuchyň je propojena s jídelnou, jejíž stůl funguje jako jídelní i jako pracovní. Z jídelny se po několika schodech vystoupá do obývacího pokoje, kde se sedává na zemi nebo na lavici pod oknem. Lavice je ve skutečnosti druhým, prodlouženým stupněm dřevěného schodiště u stěny. Vede k loftu nad kuchyní a koupelnou, jenž slouží jako ložnice. Prostory pod schody jsou šikovně využity a v jedné „přihrádce“ je schovaná i lednice.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Stůl v jídelně slouží jako jídelní i jako pracovní.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Do ložnice na loftu vede schodiště podél stěny.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Prostory pod schodištěm jsou šikovně využity.

Dřevostavba s poněkud delším názvem „Dům Higašihajašiguči s kavárnou”, má celkový součet podlah necelých 100 m². Zatímco fasády, veškeré stěny a část stropů v interiéru jsou natřeny bíle, podlahy a schody jsou ze dřeva.

Foto: ALTS Design Office (12x)

Dispozice domu: 1 kavárna, 2 kuchyň s barem, 3 vstup do bytu, 4 umývárka s prádelnou, 5 jídelna s kuchyní, 6 obývací pokoj, 7 ložnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám