Hlavní obsah

Majitel si navrhl modulární pasivní dům. Po převozu na místo ho složil za čtyři hodiny

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj sen si splnil Tomáš Pospíšil, který si navrhl modulární dům s nosnou konstrukcí ze železobetonu v pasivním standardu. Dům je složen ze tří dílů, které převezl do vzdálenosti zhruba deseti kilometrů a za čtyři hodiny složil dohromady. Za tu dobu byl dům připraven k obývání, včetně zařízení nábytkem.

Foto: Archiv majitele domu

Dům byl na parcelu přivezen ve třech dílech a sestaven na místě za čtyři hodiny.

Článek

Stavba je řešena jako 3+kk, přičemž celková plocha podlah činí 63 čtverečních metrů.

„Váha kompletně vybaveného domu s nábytkem je cca 100 tun. Nosná konstrukce je ze železobetonu, zaručuje dokonalou tepelnou stálost a tuhost. Pasiv zajišťují tepelné izolace pod domem, po obvodu, na střeše a nesmím zapomenout na dokonalá okna a dveře, vyztužena materiálem na bázi polymerového kompozitu,” uvádí majitel.

Foto: Archiv majitele domu

Dům je postaven ze tří modulů, které lze rozpojit a převézt podle potřeby.

Jak vypadala příprava pro dům
Na celém půdorysu stavby majitel nejprve strhl ornici a zeminu až do hloubky 0,5 metru. V místě pod WC osadil studniční skruž o průměru 80 cm. Přívod elektřiny, vody a kanalizace a odpadu přivedl do skruže v normou nařízené hloubce. Povrch plochy zhutnil a položil na ni geotextilii. Po celé ploše (kolem studniční skruže) nasypal 0,5 m vysokou vrstvu zpěněného skla, znovu zhutnil a znovu položil geotextilii.Poté povrch v místě pro podlahovou desku srovnal nivelačním potěrem v tloušťce 5 cm. Následovala další vrstva geotextilie. Na ni již po převozu domu dosedla železobetonová podlahová deska o rozměrech 7 x 3 x 0,2 m.

Kolem půdorysu budoucího domu byly provedeny dlažby, terasy, stání pro auta, zasazena tráva, osazeno oplocení.

Foto: Archiv majitele domu

V domě je vytápění a chlazení vedené stropem a připojené stejně jako ohřev TUV k tepelnému čerpadlu.

Foto: Archiv majitele domu

Půdorys domu v sestavené podobě

Majitel stavbu řešil jako inteligentní domácnost, na centrální systém je připojeno ovládání žaluzií, světel, venkovních kamer, zabezpečovacího systému atd.

„Velikost domu není problém, protože ho lze zvětšit a zmenšit o další moduly, dokonce i na sebe,” ujišťuje jeho autor s informací, že cena domu byla při výrobě cca 2 900 000 korun, ve standardní verzi by ale bylo možné se dostat pod dva miliony.

Anketa

Využili byste možnost přestěhovat se i s vlastním domem?
Ano
84,1 %
Nevím
4,9 %
Ne
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5793 čtenářů.

Technické informace

Nosná konstrukce: tři samostatné železobetonové skelety

Obvodová konstrukce: konstrukční sádrokartonové desky

Výplně otvorů: plastová okna a dveře s šestikomorovým systémem vhodné do pasivních domů

Zastřešení: PVC střešní fólie s tepelnou izolací z pěnového polystyrenu (40 cm)

Podlahy: keramická dlažba na vrstvě anhydritu

Fasády: zateplená fasádní omítka, tepelná izolace z pěnového polystyrenu (30 cm)

Vybavení: pro vytápění, chlazení a ohřev TUV slouží tepelné čerpadlo vzduch-voda, větrání je zajištěno buď klasicky oknem, nebo rekuperací

Transport: Lze přemístit celý objekt po rozpojení přívodu elektřiny, odpadů a vody. Ke zdvižení na transportní techniku jsou připraveny háky v nosné konstrukci stropní desky.

Tepelné vlastnosti: Dům je navržen jako pasivní s maximální spotřebou 15 kw/m2 za rok za předpokladu umístění vstupu s orientací severovýchod až severozápad. Kategorie A.

Státní dotace: pro dům je možné čerpat podporu „Nová zelená úsporám B2“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám