Hlavní obsah

Manželský pár žije ve vlastnoručně vyrobeném domě ze dřeva a slámy. Na cizím pozemku

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled by se to mohlo zdát jako romantika. Mladý pár, Jonathan Attias a Caroline Perezová, se rozhodl žít uprostřed zalesněné přírody, uprostřed Francie. Postavil si dům ze dřeva, balíků slámy a kamene a jak říká, když jej opustí, dům se postupně rozloží sám. Má to ovšem jeden háček. Ke svému životu si vybral místo, které leží mj. i na pozemcích, jejichž majitelé o ničem nevěděli. Teď chtějí změnit zákony tak, aby podobný způsob chování byl legální.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodina žije i s dětmi v lesní chatce, kterou si sama postavilaVideo: Reuters

 
Článek

Oba manželé přišli do lesů nedaleko vesnice Chasteaux před dvěma lety z Paříže. Městský život se jim nelíbil. Chtěli žít po svém, mimo město a v souladu s přírodou.

Stali se členy hnutí Desobeissance fertile (Úrodná neposlušnost), jehož cílem je mj. prosadit zákony umožňující stavět a žít lidem na volných, nevyužívaných pozemcích bez nutnosti nechat si stavbu schvalovat úřady a bez povinnosti stavět podle platných norem.

Sami právě takovým způsobem postavili svou jurtu, jež má dřevěnou kostru a stěny z kamenů a balíků slámy. Prosklená okna a dveře jsou recyklovaná.

Jejich dům je vytápěn litinovými kamny na dřevo a ke svícení používají mj. i elektřinu získanou díky fotovoltaickému panelu. Nedaleko domku, jenž na první pohled jásá, že je dílem nadšenců a nikoli profesionála, je zahrada se zeleninou. Vodu získávají z místního pramene, z bezpečnostní důvodů ji ale nechávají ještě filtrovat karbonovými filtry.

Zatímco v některých ohledech se manželé vzdali pohodlí moderního života, v jiných se komfortu tak úplně vzdát nechtěli. Jedním z ústupků je používání pračky. Ta ovšem není napojena na elektřinu, pohánějí ji pomocí vyřazeného rotopedu, který našli na skládce. Je připojen k bubnu pračky a vlastní fyzickou prací jej roztáčejí.

Manželé, kteří v domě žijí se svými dvěma malými dětmi, jsou vegetariáni. Vlastní auto, jejich starší, čtyřletá dcera chodí do školky, což má přes tři kilometry přes les. Jonathan učí na univerzitě v Paříži a přivydělává si jako novinář na volné noze. Jeho žena pracuje jako dula.

„Myslím, že situace na naší planetě je natolik kritická, že naší jedinou šancí na kolektivní přežití je snít a vytvářet utopie. Správa půdy a celé země byla svěřena účetním a správcům, kteří předali tyto zdroje do rukou průmyslníků a ti je drancují a vysávají z nich vše, co na nich je. Proto říkám, nenechme se odstrkovat a sněme, protože máme i jinou možnost než být radikální,” vysvětluje Jonathan Attias základní myšlenku jejich života.

Muž si postavil dům z kamene a hlíny. K betonu nemá důvěru

Tipy a trendy

Jejich snění naráží ovšem na celkem striktní mantinely reality. V ní podstatnou roli hrají vlastnická práva k pozemkům, na nichž si svou jurtu postavili a na nichž žijí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Abychom byli přesní, oni jsou na soukromé půdě. Jsou na třech pozemcích, které patří jednomu z jejich členů (hnutí Úrodná neposlušnost - pozn. red.), ovšem jsou také na soukromé parcele, která jim nepatří. Na té stavěli bez povolení majitelů, ba dokonce bez jejich uvědomění. Teď chtějí změnit zákon a stejně tak všichni ostatní, protože ne všechny zákony se líbí. Když je chcete měnit, dobře, ale nejprve je změňme a pak je aplikujme. Ale oni postupují špatně. Oni nejprve cosi udělají a pak požadují změnu zákona. Přitom to, co udělali, je zakázáno,” uzavírá starosta Chasteaux Jean-Paul Fronty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám