Hlavní obsah
Stavba na přání zákazníka imituje sklad proměněný v rodinný dům. Foto: ALTS Design Office (14x)

Majitel chtěl dům, který by vypadal jako přestavěný sklad

Nečekaný požadavek měl klient japonského architektonického studia ALTS Design Office. Přál si totiž bydlet v domě, který vypadá jako přestavěný sklad. Samozřejmě že by bylo celkem snadné najít nevyužívaný sklad a ten pak přestavět. Ale když se architekti zamysleli nad všemi potřebnými úpravami, zjistili, že postavit nový dům se všemi náležitostmi a vzhledem přestavěného skladiště vyjde na stejné peníze.

Stavba na přání zákazníka imituje sklad proměněný v rodinný dům. Foto: ALTS Design Office (14x)
Majitel chtěl dům, který by vypadal jako přestavěný sklad

Nezbytné úpravy skutečného skladu by se týkaly především jeho důkladného zaizolování. K tomu bylo potřeba přičíst změny v interiéru atd.

Když architekti sečetli nevyhnutelné položky, bylo zřejmé, že úprava skladu je zbytečným luxusem a stavba by ve skutečnosti nikdy stoprocentně nevyhovovala životu mladé rodiny. Řešením byl proto dům tuto situaci pouze imitující.

Také interiér je zařízen velice čistě, cihly na stěnách vystřídala bílá omítka.

Foto: Klaus Dieter Weiss

Foto: ALTS Design Office

Překvapivě vyhlížející dům je zasazen do nestejnorodého prostředí. Stojí totiž na rozhraní staré a nově vznikající zástavby města Išibe, v japonské prefektuře Šiga. Jeho vzhled nijak výrazně nenarušuje již existující prostředí a zároveň se podílí na vytváření stylu pro nově rostoucí čtvrť.

Interiér je zařízen prostě, architekti se jej snažili co nejvíce propojit s exteriérem.

Foto: ALTS Design Office

Architekti uvnitř domu vytvořili bílý box, do nějž uložili všechny místnosti, v nichž člověk vyžaduje soukromí.

Foto: ALTS Design Office

O dalším projektu studia ALTS Design Office si můžete v rubrice Bydlení přečíst zde.

Interiér domu je rozdělen do dvou podlaží, která jsou ovšem propojena.

Foto: ALTS Design Office

Dřevěné obložení okolí dveří, které je uplatněno i zvenku, na fasádě domu, patří k prvkům předstírajícím, že se původní sklad snažil majitel proměnit v rodinný dům.

Foto: ALTS Design Office

Architekti si dali velice záležet na tom, aby vzhled domu odpovídal co nejvěrněji představám jejich klienta. Skutečně vyhlíží jako bývalý sklad, a navíc, aby vše dovedli k dokonalosti, vytvořili na jeho fasádách i rysy předstírající, že jde o úpravy a opravy, které by majitel na skutečném skladišti se vší pravděpodobností provedl.

Kuchyň je řešena velmi minimalistickým způsobem.

Foto: ALTS Design Office

Foto: ALTS Design Office

Architekti uvnitř domu, který je čistou dřevostavbou, na úrovni přízemí vytvořili bílý box, do něhož vložili místnosti vyžadující soukromí, tedy koupelnu s toaletou. Naopak u všech ostatních se snažili o jejich alespoň minimální propojení s okolím domu.

Architekti v domě, který je čistou dřevostavbou využili několik druhů dřeva, jejichž kombinací nejenže osvěžili vzhled interiéru, ale opět podtrhli dojem, že jde o přestqvěný sklad.

Foto: ALTS Design Office

Vnitřní uspořádání domu je velice nápadité.

Foto: ALTS Design Office

Většinu 119 m2 prostoru navíc ponechali volně otevřenou a jedinou skutečně samostatnou místností je tak pouze ložnice rodičů. Všechny ostatní prostory jsou navrženy tak, aby měly přibližně stejné množství výhod.

Klient si tak mohl sám rozhodnout, jak bude která místnost sloužit. To je praktické zejména z hlediska úprav v budoucnosti, kdy se budou potřeby rodiny postupně měnit. Nás zaujal „zavěšený” obývací pokoj.

Foto: ALTS Design Office

Způsob užívání jednotlivých prostorů v domě není architekty definitivně určen, rodina jej může volně měnit podle svých měnících se potřeb.

Foto: ALTS Design Office

Uspořádání domu: 1 - vstup, 2 - jídelna s kuchyní, 3 - koupelna s toaletou, 4 - obývací pokoj, 5 - ložnice, 6 - dětský pokoj, 7 - úložný prostor.

Foto: ALTS Design Office

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků