Hlavní obsah

Majáková loď získala nový život i vybavení. Je z ní výjimečný obytný člun

Novinky, Jana Nesvadbová

Výjimečný příbytek je možné objevit v docích anglického Gloucesteru. Je jím totiž krásně červeně natřená majáková loď jménem Sula. Historické plavidlo, které již dlouho neslouží svému původnímu účelu, majitelé proměnili v obytný prostor, který dokonce pronajímají. Díky tomu je možné do nitra lodi nahlédnout.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní obytná část interiéru je nazvaná Humber, na památku řeky, kde loď sloužila. Je vybavena vším, co člověk potřebuje pro strávení příjemného odpoledne, když například venku prší.

Článek

Roztomile vyhlížející červená kráska s ocelovým trupem o délce téměř pětatřicet metrů a šířce mírně přes tři a půl metru je už dvaašedesátiletá dáma. Na rozdíl od jiných lodí, tato na své palubě nese maják, který se tyčí do výšky necelých osmi metrů.

Vyrobili ji v roce 1958 a svému účelu, tj. coby loď s majákem, sloužila o rok později, kdy již byla zařazena do provozu. Umístěna byla v deltě řeky Humber. Svému účelu sloužila dvacet šest let. Poté byla z provozu vyřazena a prodána do soukromých rukou. Už o tři roky později se z ní stala turistická atrakce.

Stejnému účelu sloužila i v dalších letech, čas od času pouze změnila majitele, někdy i jméno a působiště. Milovníci nevšedních lodí si ji tak mohli užívat nejenom v Anglii, ale nějaký čas také v Irsku.

V roce 2010 ji převezli do Gloucesteru. Zde v ní nejprve zřídili terapeutické centrum, a poté, od roku 2013 do roku 2016, prošla rekonstrukcí a proměnou. Při ní získala současnou podobu a také jméno - Sula.

Kajuta kapitána a tři kajuty pro posádku byly upraveny jako dvojice ložnic s vlastními koupelnami a jedna hlavní denní místnost, kde je menší kuchyň, jídelní stůl pro čtyři a obývací pokoj s televizí.

Rodina bydlí na souši, a přesto v říčním člunu

Tipy a trendy

Ačkoli má loď trup z oceli a kovové části konstrukce byly původní přiznané v interiéru, nyní je většina obytných prostorů obložena dřevem, což zvyšuje nejenom pocit jejich komfortu, ale navíc je opticky protepluje. Do dřevěného interiéru pak v hlavní místnosti dobře zapadá kůží polstrovaný nábytek.

Současní majitelé loď provozují jako historické ubytování typu B s cenou 250 liber, v přepočtu tedy 7444 korun, za noc.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám