Hlavní obsah

Lovecká chata nad přehradou působí romanticky díky použití kamene a dřeva

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chata Václava Dvořáka od architekta Mojmíra Kyselky je rekreační stavbou, stojící na vrcholu zalesněného kopce nad Brněnskou přehradou. Chata se svým stylem odlišuje od vystavených vil a rodinných domů a působí romantickým dojmem.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Brno-Bystrc, číslo parcely 1513

Článek

Objekt je obehnaný oplocením z dřevěných kůlů a je tvořený chatou s otevřenou terasou a bazénem, obytnou zahradou, verandou nad garáží a dřevníkem.

V přízemní chatě nechybí obývací pokoj s krbem, dvě ložnice a příslušenství. Rozdělením prostoru pásovými okny obydlí stylově připomíná funkcionalismus.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Stavbu krášlí přiznané zdivo.

Romantického vzhledu se architektovi podařilo dosáhnout díky kombinaci přírodních materiálů – dřeva a kamene. Konstrukci tvoří hladké a hrubě přitesané povalové trámy ze smrkového, dubového a javorového dřeva.

Kyklopské zdivo je vytvořeno z kvádrů červeného slepence, na střechách je pálená nebo došková krytina, takže stavba přirozeně srůstá s přírodním okolím. V souladu s architekturou bylo navrženo i vybavení.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Stavbu doplňuje zeď vedoucí k venkovnímu ohništi.

Architekt Kyselka chatu stavitele Václava Dvořáka navrhl jako Slovanskou tvrz, připomínající divadelní scénu, na které se odehrávají příběhy z mýtického dávnověku.

To se mu podařilo díky inspiraci archaickou i exotickou architekturou, která byla následkem vyčerpání funkcionalismu, provázeného navíc návratem k přírodě.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Přázemí je uspořádáno jednoduše a účelně.

Podobných víkendových domů navrhl Mojmír Kyselka u Brněnské přehrady a ve venkovských lokalitách kolem Brna několik. Na začátku a v průběhu války pro něj byly prakticky jedinou pracovní příležitostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám