Hlavní obsah

Lednici si kupujte vždy na míru

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokud lednice funguje, bereme ji jako samozřejmost. Jakmile se však pokazí, je to téměř pohroma. Naštěstí ji lze rychle nahradit. Jak vybrat správně?

Foto: Gorenje

Kombinovaná retro chladnička s dolní mrazničkou ORK192R-L má funkci AdaptTech, která udržuje optimální teplotu v chladničce bez ohledu na to, jak často ji otevíráme. Energetická třída A++, objem 326 l, (š/v/h) 60/194/66,9 cm. Cena 26 990 Kč.

Článek

Nejdříve si uvědomíme, pro kolik členů domácnosti bude určena.

Situace se od doby, kdy jsme kupovali předchozí lednici, mohla změnit.

Jedním z dalších limitů může být nedostatečný prostor v kuchyni nebo i nevyhovující klima – umístění na sluneční straně před oknem nebo také vedle zdroje tepla bude mít nepříznivý vliv na spotřebu energie i fungování výrobku.

Kapacita a spotřeba energie

Na osobu připadá 50 až 70 l prostoru chladničky a dalších 20 l v mrazničce. Pro čtyřčlennou rodinu je vhodná chladnička o objemu alespoň 200 l, s mrazákem o objemu 60–70 l. Chladicí prostor má být využitý zhruba ze 70 %, chlazení prázdného prostoru není hospodárné.

Základní údaje o spotřebě energie poskytuje energetický štítek. Na trhu jsou běžně k dostání moderní ledničky a mrazáky kategorie A++, které mají asi třetinovou spotřebu na rozdíl od spotřebičů starších 15 let. Nejúspornější chladničky mají i třídu A+++, ušetří za den průměrně 0,8 kW, což představuje ročně přibližně 800 Kč.

Zákazníka by měl také zajímat mrazicí výkon, který udává, kolik kg čerstvých potravin je mrazák schopen zamrazit během 24 hodin. Rychlost zmrazení je důležitá, protože probíhá-li příliš pomalu, tvoří se na potravinách ledové krystaly, které brání rychlému snížení teploty.

Uhlově černá barva se vrací jako trend do minimalistických kuchyní

Tipy a trendy

Akumulační doba udává čas uchování potravin ve zmrazeném stavu v případě, že mrazák bude odpojen od přívodu elektřiny. Běžně je to kolem 10 hodin. Akumulační doba se zvyšuje zaplněním mrazáku, naopak se krátí, když během výpadku mrazák často otevíráme.

Důležitá je také informace výrobce, jak dlouho mohou v mrazáku zůstat určité typy potravin (týdny, měsíce) – kvalitně zamražené červené maso vydrží déle než třeba ryby.

Typ každému na míru

Lednice s mrazákem neboli kombinované lednice vyhledávají nejčastěji rodiny s dětmi. Z hlediska spotřeby i zabraného místa nabízejí úsporný provoz. Kombinují chlazení i mrazení potravin.

Mrazák je umístěn nahoře či dole. Ve druhém případě se sice musíme ohýbat ke zmrazeným zásobám, zato máme snazší přístup k prostoru v chladničce, kterou přece jen otevíráme častěji. Ideálně by v prostoru mrazáku měly být zásuvky, aby teplo zvenku při jeho otevření zbytečně nevnikalo do celého prostoru boxu.

Tzv. americká chladnička s dvoukřídlými dvířky, kde jsou chladicí a mrazicí části umístěny vedle sebe, vypadá efektně. Obvykle zahrnuje výrobník ledu, čepování chlazených nápojů přímo z prostoru dveří. Tato lednice vyhoví početnější rodině. Oblíbené jsou také čtyřdveřové modely s mrazákem dole a chladničkou nahoře.

Stylové kuchyně se dokážou vznášet

Tipy a trendy

Samostatné monoklimatické ledničky bez mrazáku nejsou tak časté a využívají se někdy jako vinotéky. Pravověrní vinaři však raději volí modely se zónami, v nichž lze nastavit odlišné teploty pro různé druhy vín.

Menší chladnička s mrazicí deskou oddělenou sklápěcí přepážkou se hodí spíše na chalupu, do garsonky nebo studentského bytu. Pozor ale na nutnost častého odmrazování, protože při otevírání lednice vniká teplo částečně i do mrazicího prostoru.

Pozor! Vždy je komfortnější výrobek s automatickým odmrazováním. U každého typu nás zajímá vnitřní uspořádání prostoru – množství a typ polic (výsuvné, fixní), přihrádky na nápoje apod.

Vestavné lednice

Hodí se do kuchyní, kde jsou do kuchyňské linky zabudované i ostatní spotřebiče. Mají speciální úpravu stěn i otevírání, v korpusu skříňky přesto zajistíme volné proudění vzduchu (min. 3 cm od stěn), aby se lednička nepřehřívala.

Příjemné funkce
Alarm otevřených dveří upozorní na to, že dveře zůstaly otevřené. Funkce přispívá k efektivnější cirkulaci vzduchu a úspoře energie.
Adapt Cool je inteligentní senzorový systém, který zaznamenává zvyky uživatele a podle nich přizpůsobuje teplotu v chladničce. Výsledkem je konstantní teplota a zamezení jejího nárůstu během častého otevírání dveří. Tak docílíme optimálního klimatu v ledničce.
Air Fresh Filter je systém, který aktivně neutralizuje pachy uvnitř chladničky a odfiltruje bakterie.
No Frost je systém, díky němuž v mrazničce obíhá vzduch, takže se chlad rozptýlí v celém prostoru. Tím se snižuje vlhkost uvnitř spotřebiče a na potravinách ani na stěnách nevzniká námraza.
Nulová zóna je speciální zásuvka významně prodlužující čerstvost potravin bez ztráty výživových hodnot, udržuje totiž ideální vlhkost a teplotu okolo 0 °C.

Anketa

Stačí vám lednička v těchto dnech svou kapacitou?
Ano, máme dostatečně velkou.
65,7 %
Jakž takž ano.
20,7 %
Moc ne.
9,2 %
Ne, na karanténu jsme nebyli připraveni.
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 426 čtenářů.

Vychytávky

  • Klimatická třída určuje optimální teplotu okolí pro užívání spotřebiče a označuje se zkratkami (subnormální teploty SN: +10 – +32 °C; normální teploty N: +16 – +32 °C; subtropické ST: +18 – +38 °C a tropické T: +18 – +43 °C). Je-li u výrobku uvedeno více klimatických tříd, správně funguje v celém rozsahu teplot. Například mraznička s třídou SN-N-ST pracuje ideálně v prostředí o teplotě 10 až 38 °C.
  • Hlučnost by se měla pohybovat pod 45 dB.
  • Správná teplota v chladničce je +5 °C, v mrazničce –18 °C. Při každém stupni navíc se spotřeba navýší o 6 %.

Reklama

Související články

Vychytávky pro dětské stolování

Misky, hrnečky, talířky i příbory bývají promyšlené tak, aby co nejvíce usnadnily stravování malým dětem. Patentované výrobky pomohou s naplněním bříška a díky...

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Výběr článků

Načítám