Hlavní obsah

Kuriózní dekorace ze zbytků materiálu jsou zatracované i milované

Novinky, Kristýna Křížová

Dekorace do bytu nemusí být vůbec drahou záležitostí. Záleží jen a jen na naší kreativitě, už po řadu let vznikají krásné domácí dekorace z materiálů, které by jinak skončily na smetišti. Nechte se inspirovat a zkuste si nějaké to domácí umění do bytu vytvořit i vy sami...

Článek

Do dětského pokojíčku si můžete vytvořit Ferdu Mravence, Rumcajse a Manku z drátu, lampičky v podobě broučka, do obýváku zase třeba stylizovanou volavku a na sekretář pudlíka skrývajícího láhev vína nebo palmy ze zátek od piva.

Do kuchyně zase vyřezávanou poličku na hrnky, kukačky ze samorostů a prostírání, to vše doslova za pár korun, stačí mít jen trochu představivosti.

Lidoví tvůrci měli na vyrábění předmětů dost času a během jejich výroby se mohli věnovat i dětem, vyprávět jim pohádky a vést s nimi dlouhé rozhovory. Se změnou společenského řádu tato novodobá lidová tvorba víceméně zanikla a je to škoda, dekorace si mohl vyrobit každý sám, a materiály se tak daly využívat na mnoho způsobů k potěšení dětí i dospělých.

Řada předmětů doplňovala na přelomu 50. a 60. let oficiální dobovou stylotvornou vlnu, která nese název bruselský styl nebo jednoduše Brusel. V té době vznikala celá řada lidových dekorací, které jsou někdy také označované pejorativně jako kýče, ale zhotovovali je lidé bez výtvarného vzdělání i větších ambicí, měli snahu potěšit své blízké a vytvořit si něco milého do bytu.

Bruselský styl je opět trendy, jako stylové retro

Dlouho zatracovaný bruselský styl se dnes vrací jako opěvované retro. Podobné dekorace si tak mohou najít své místo i ve velmi moderním interiéru.

I dnes se však mnozí lidovějšímu umění věnují, prohlédněte si třeba výrobky z pet lahví

Anketa

Vyrábíte si některé dekorace sami?
Ne, nemám na to čas.
16,5 %
Ne, nebyly by povedené.
24,4 %
Ano, občas.
53 %
Ano, vyrábím si všechny dekorace co mám doma.
6,1 %
Celkem hlasovalo 279 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám