Hlavní obsah

Křeslo, které si vybral Karel Prager pro Novou scénu Národního divadla, se dočkalo reedice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkcionalistický nábytek vynikal nejen odolností a funkčností, ale i nadčasovými půvaby. Některé kousky jsou doslova nábytkovými perlami, které si zachovávají své půvaby po desítky let. To je i případ křesla T2407 od slovenského designéra Viliama Chleba, které se letos dočkalo reedice.

Foto: Dita Havránková

Vlevo původní křesla, vpravo jejich soudobá reedice od Nanovo

Článek

Když architekt Karel Prager v roce 1983 navrhl Novou scénu Národního divadla, hledal nábytek té nejvyšší kvality, který by prostoru dodal na noblese. Zaujalo ho právě křeslo s označením T2407 od slovenského designéra Viliama Chleba.

Původní plátěné čalounění se ale architektovi pro prestižní budovu Národního divadla nezdálo dostatečně reprezentativní, a tak spolu s Chlebem upravili design na čalounění kožené. Nechali vyrobit 250 kusů.

Foto: Dita Havránková

Slavná křesla T2407 se dočkala reedice. Jde o kousek, který nestárne.

Křeslo T2407 se vyrábělo sériově a bylo vystavováno na řadě výstav a veletrhů, kde svému autorovi vyneslo významná ocenění.

Foto: Martina Novozámská

Křesla T2407 v Nové scéně Národního divadla

Viliam Chlebo vystudoval v roce 1974 stavebnictví a design nábytku na Střední průmyslové škole dřevařské ve Spišské Nové Vsi. Je známý především svými funkcionalistickými návrhy sedacího nábytku. Vytvářel nábytek pro sériovou výrobu, u něhož věnoval velkou pozornost funkci, materiálu, technologii a ergonomii.

Jeho křesla řady T2403 a T2407 získala nejvyšší ocenění za design včetně Zlaté medaile za design na výstavě spotřebního zboží v Brně v roce 1980 a ocenění Vynikající výrobek roku na veletrhu v Praze v roce 1980.

Kromě Nové scény byla jeho křesla použita v mnoha administrativních budovách po celém Československu. Před rozsáhlou rekonstrukcí v roce 2012 byla křesla T2403 také součástí interiéru vily Tugendhat.

V devadesátých letech si Chlebo otevřel vlastní ateliér, kde dodnes navrhuje plány, interiéry a vybavení domů a bytů.

Foto: Archiv vily Tugendhat, samostatného oddělení Muzea města Brna

Křesla T2403 ve vile Tugendhat na dobovém snímku.

V současnosti původních křesel zůstalo jen pár, k radosti všech milovníků designu ale vydalo studio Nanovo (které se věnuje restaurování designu a nábytku z druhé poloviny 20. století) spolu s jejich autorem reedici v zelené a hnědé barvě (cena 68 400 Kč).

Kostra křesla je vyrobena z chromovaných trubek, sedák a opěrák z italské kůže jsou vyrobeny na zakázku v české čalounické dílně. Křeslo má elegantní rám a funkcionalistické linie.

Cílem je mimo jiné uchovat a rozšířit tento kvalitní design i pro další generace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám