Hlavní obsah

Krásné nádobí dodá vašemu stolu osobitost

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Talíře a příbory vybíráme většinou podle designu. Zkrátka se nám musí líbit. Musí ale také něco vydržet. Používáme je přece jenom každý den. Při výběru se proto zaměřte i na materiál, z něhož je jídelní servis vyroben. Není totiž porcelán jako porcelán.

Foto: Potten & Pannen

Kolekce Villeroy & Boch Manufacture Rock napodobuje břidlici, a to nejen vzhledem, ale také svojí texturou a matným povrchem. Tento koncept skvěle souzní s nejnovějšími kulinářskými trendy přípravy pokrmů z čerstvých, přírodních surovin.

Článek

Stolní nádobí, to je mnohem víc než jen talíře a misky na servírování jídla. Správné nádobí totiž jídlo doplňuje, podtrhuje. Stačí se podívat na Instagram na ty spousty fotek s prezentací jídel mnoha vášnivých kuchařů a kuchařek. Talíř a jídlo prostě z určitého úhlu pohledu tvoří jeden celek.

I doma u stolu jídelní servis vytváří tu správnou náladu a pomáhá vám vyjádřit váš osobní styl. Fantazii se v tomto směru žádné meze nekladou.

Je libo bílá, či něco extravagantního?

Faktem ale je, že u talířů převládá bílá barva. Ta byla, je a nejspíš i do budoucna stále bude módní. Nejlépe totiž jídlo vynikne právě na bílém talíři. Kdo má rád klasiku, může sáhnout po jídelním servisu se vzorem nebo třeba i pozlacením.

Na trhu jsou ovšem k dostání i talíře jiných barev. K aktuálním trendovým barvám patří antracitová, tyrkysová a zelená. Nouze na trhu není ani o extravagantní kousky.

Foto: Ikea

Tyrkysová barva současných módních trendů.

Jaký materiál je ten pravý?

Kromě designu je ale dobré se při výběru talířů či jídelního servisu zaměřit i na materiál, z něhož jsou vyrobené. Materiálů je totiž více a každý z nich má své výhody i nevýhody.

Oblečte stůl i sebe do svátečního

Tipy a trendy

Tvrdý porcelán

Nejběžnějším materiálem pro průmyslovou výrobu nádobí je tzv. hard porcelán či chcete-li tvrdý porcelán. Výchozími materiály pro jeho výrobu jsou kaolín, živec a křemen, které se dále zpracovávají a vypalují při vysokých teplotách.

Díky tomu je porcelán odolný proti poškození, neotlouká se a jen tak snadno nepraskne. Může do mikrovlnné trouby i do myčky.

Prémiový porcelán

I ten je určen pro každodenní použití. Díky trochu jinému složení je ještě o něco odolnější. „Vypaluje se 6 až 8 hodin při vysoké teplotě 1230 °C, posléze se zhruba v půli vypalovacího procesu zchladí na 650 °C. Tím získává silnou strukturu a odolnost, nepraská,“ popisuje Michaela Plesarová, produktová manažerka značky Villeroy & Boch.

„Po vypálení se výrobek glazuje a opět vypaluje pro atraktivní lesklý vzhled. Po nastříkání či ruční aplikaci dekoru dochází ještě ke třetímu vypalování po dobu 75 minut.“

Dekor je tak stálobarevný a netrpí používáním v myčce. Neglazované části porcelánu se totiž leští diamantovým pásem. Nemohou tedy poškrábat stůl či glazuru při stohování talířů.

Bone China aneb kostní porcelán

Pomyslný vrchol představuje kostní porcelán, někdy označovaný také jako Bone China.

„Prémiový kostní porcelán je specifický tím, že se při jeho výrobě nahrazuje 48 % surovinové směsi kalcinovaným kostním popelem ze skotu,“ popisuje Michaela Plesarová. Ten dodává výslednému materiálu odolnost a umožňuje tak výrobu porcelánu s tenčí stěnou, a tedy i nižší váhou, jenž je vhodný pro každodenní použití.

Foto: Potten & Pannen

Kolekce MetroChic, inspirovaná art decem, je ztělesněním elegance. Geometrické dekorace v klasických barvách černé a zlaté dodávají jemnému, běloskvoucímu porcelánu moderní, až umělecký vzhled. Leštěné 20karátové zlato příboru podtrhuje jedinečnost této kolekce.

Výrobní postup je ovšem stejný jako u prémiového porcelánu. „Při dekorování platinou nebo zlatem se ale výrobek vypaluje čtyřikrát. Vypálený platinový či zlatý dekor se nazývá zaglazovaný,“ doplňuje Plesarová.

Do mikrovlnné trouby ovšem tyto talíře použít nelze. Mytí v myčce ale možné je, jen je třeba používat šetrný mycí program a kvalitní mycí prostředky.

Připravte si dokonalou vánoční tabuli

Bydlení

I to ale výrobci zdokonalují. „Postupně se proto začíná přecházet na novou technologii Inglaze, která umožňuje, aby se exkluzivní 20karátový zlatý dekor doslova vpil do glazury během procesu vypalování,“ přibližuje inovaci manažerka.

Odolná glazura pak pečlivě ochrání zlatý dekor. Takové nádobí tak lze bez obav mýt v myčce nádobí a není třeba se bát ani každodenního používání.

Kamenina

Vedle porcelánu se i dnes vyrábí nádobí také z kameniny, která na rozdíl od porcelánu nemá tak jemnou strukturu. Složení materiálů je tu jiné. Je to především kaolín (hlína). Proto jsou talíře či misky z kameniny hodně křehké, a ne tak odolné jako porcelán. Kameninové nádobí může být jednoduché, ale i velmi exkluzivní.

Foto: Ikea

Kamenina s matnou glazurou v šedomodré barvě dodává sérii Dinera její jedinečný ráz. Všechny části jsou stohovatelné, lze je mýt v myčce a hodí se pro každé jídlo. Cena 699 Kč.

Jídelní příbory

Vedle jídelního nádobí se stolování neobejde ani bez jídelních příborů. Dnes se nejčastěji vyrábějí z nerezové oceli. Příbory z ní se snadno udržují a jsou odolné.

Pokud byste chtěli mít opravdu kvalitní kousky, ptejte se po výrobcích z prémiové nerezové oceli 18/10 (obsahuje 18 % chromu a 10 % niklu).

Foto: Potten & Pannen

Příborový set Mademoiselle je elegantní, vznešený a nadčasový. Klasické širší zdobené okraje ve spojení s tradičním tvarem mu dodávají nádech elegance a luxusu. Vyroben je z ušlechtilé nerezové oceli 18/10.

Koupit můžete samostatně jednotlivé části, tedy lžíce, vidličky, nože, dezertní lžičky a vidličky či kávové lžičky. Praktičtější je ale sáhnout po některé z kompletních sad.

Můžete mít také opravdové rodinné stříbro. Pravé stříbrné příbory nejsou jen ozdobou historických interiérů. Např. francouzská firma Christofle je vyrábí dosud.

„Tato značka má téměř dvě století dějin a zkušeností. Mezi jejich prestižní klienty patřil např. Ludvík Filip nebo Napoleon III., který si u nich objednal veškeré své reprezentativní stříbro,“ říká Petra Kopecká ze společnosti Potten & Pannen - Staněk. A oblíbené jsou dodnes.

„Ve Francii děti v mnoha rodinách dostávají první kousky už při narození a další postupně, takže v dospělosti mají kompletní výbavu,“ dodává Kopecká.

Foto: Potten & Pannen

Sada 24 kusů postříbřených příborů MOODbyChristofle, skrytých v dokonalém prostorovém objektu tvaru vejce, bude ozdobou každé domácnosti.

Tato firma má ale v nabídce i kompromis – příbory z nerezové oceli, postříbřené technologií Christofle Silver.

Anketa

Máte doma sváteční sadu nádobí?
Ano, samozřejmě.
67,3 %
Možná by se jedna dala považovat za sváteční...
4,6 %
Ne. Žádnou sváteční soupravu nemáme.
28,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1530 čtenářů.

Reklama

Související články

Vychytávky pro dětské stolování

Misky, hrnečky, talířky i příbory bývají promyšlené tak, aby co nejvíce usnadnily stravování malým dětem. Patentované výrobky pomohou s naplněním bříška a díky...

Výběr článků

Načítám