Hlavní obsah

Koupelnové baterie spojuje kvalita, design a technologie

Při zařizování koupelny zpravidla věnujeme hlavní pozornost dominantním prvkům, jakými jsou umyvadlo, vana či úložné prostory. Ovšem neméně podstatné jsou i detaily – jedním z nich je umyvadlová baterie. Na co se máme soustředit při výběru?

Foto: Hornbach

Baterie Hansgrohe z řady Metropol v odstínu kartáčovaný bronz skvěle padnou především do stylových koupelen.

Článek

Nejpoužívanější jsou stojánkové baterie, které jsou uzpůsobeny svým designem k použití na lemu umyvadla. K dostání jsou rovněž nástěnné baterie, jež se umisťují na stěnu u umyvadla.

Pozor ale, zde si dejte pozor na rozteč (vzdálenost trubek k přívodu teplé a studené vody). U novějších staveb je standardně 150 mm. U rekonstrukcí starých koupelen se ale můžete setkat i s roztečí 100 mm, které je třeba přizpůsobit výběr baterie.

„Vzhledem k tomu, že rozteč 100 mm je dožívajícím českým unikátem, pokud se rozhodnete shánět odpovídající baterii, ptejte se u českých výrobců, u světových značek neuspějete,” upozorňuje Jana Šlefrová ze společnosti Ravak. (V nabídce Ravaku má rozteč 100 mm série Suzan).

Třetím typem jsou skryté podomítkové armatury, jejichž tělo je zabudováno ve stěně, z níž vystupuje jen jejich vrchní pohledová část. Ty se ale uplatňují především ve sprchových koutech.

Podle ovládání

Můžeme vybírat z pákových, kohoutkových, dávkovacích nebo bezdotykových baterií. Volba záleží na osobní preferenci a pohodlí.

Zatímco kohoutkové provedení ocení milovníci retro nebo klasického stylu, dávkovací typ často volí ti, kteří nechtějí přizpůsobovat tok vodního proudu při každém použití. Stisknutí tlačítka spustí proud vody, který se po krátkém intervalu sám přeruší.

Foto: Jika

Senzorové baterie významně šetří spotřebu vody. Snímací zóna s režimem vypnutí přívodu vody od 0,25 do necelých 8 vteřin od vzdálení rukou z dosahu senzoru nenechává zbytečně odtékat vaše peníze. Cena 7618 Kč

Nejrozšířenějším typem baterií jsou armatury pákové. Jedním pohybem dosáhneme spuštění vody i namíchání její teploty. Abychom vodou neplýtvali, stačí pořídit si kvalitní baterii s lehkým, a hlavně plynulým chodem páky.

Průtok vody se dá nastavit přesně tak, jak potřebujeme, regulování průtoku je lehké, a tím pádem i úsporné.

„Kdo nad spotřebou nechce přemýšlet pokaždé při spuštění, může využít některý z typů baterií opatřených omezovačem, tzv. eko baterie,“ doplňuje Jana Šlefrová.

Doplňky v koupelně vnímejte jako šperk

Tipy a trendy

Omezovač zmenší průtok vody zhruba na 5 až 7 l vody/min (z normativně stanoveného průtoku 12 l/min), což bohatě postačí na umytí rukou. Např. vybrané baterie Laufen disponují speciální kartuší Ecototal, díky které dosahují úspory vody až 40 %.

Ve sprchách či vanách se vyplatí použít baterie termostatické.

O technologie jde především

Při výběru baterie se zaměřte i na kvalitní technologie. Jejich použití totiž udává jak životnost a úspornost produktu, tak i úroveň uživatelského komfortu.

„Baterie jsou denně zatěžovány a musí odolat řadě nepříznivých účinků, ať je to opotřebování, koroze a usazování vodního kamene či pravidelná údržba čisticími přípravky,“ vysvětluje Iva Šedivá ze společnosti Laufen CZ.

Soustřeďte se na srdce baterie  kartuši. Kartuše je u nejrozšířenějších typů pákových baterií tvořena dvěma keramickými destičkami s otvory. Na kvalitě použitého keramického materiálu a tloušťce destiček závisí kvalita celé baterie. 

Správně vyleštěné keramické destičky mají naprosto hladký povrch a dokonale k sobě přiléhají tak, aby při manipulaci s pákou mohly ovlivňovat velikost průtoku i poměr studené a teplé vody.

Koupelnové duo – sanitu a nábytek vybírejte společně

Bydlení

Levnější typy baterií využívají kartuše méně kvalitní, plastové nebo s menší tloušťkou destiček, kterým hrozí vysoké riziko, že neodolají tlaku vody, korozi nebo eventuálním nečistotám a hrozí až rozlomení kartuše. Nejčastějším problémem je nerovnoměrný pohyb jejich destiček, který se projevuje ztíženým ovládáním baterie.

Protože je kartuše uložena přímo v baterii, její kvalitu nemůžeme běžnou prohlídkou zjistit, a tak se vyplatí volit tradiční výrobce, kteří nám poskytnou co nejvyšší záruku.

Měřítkem kvality může být i způsob testování, jakým výrobci ověřují životnost svých baterií. Např. Ravak testuje keramické kartuše na více než 700 000 pohybů.

Desing pro každý den

Současné trendy nabízejí baterie se srovnatelným funkčním základem v nepřeberné šíři designovým variant.

Naprostou převahu tvoří lesklé pochromované baterie, které se mohou podstatně lišit svým tvarem.

„K výrazně definovaným tvarům umyvadel a ostatních zařizovacích předmětů se hodí baterie s ostřejšími hranami, naopak oblé tvary si žádají stejného společníka i v bateriích,“ konstatuje Jana Šlefrová. S designem souvisí i velikost: na drobném umyvadle lépe vynikne subtilnější baterie.

Foto: Sapho

Nové umyvadlové baterie Flawo s efektním vroubkováním budou ozdobou každého interiéru. Jsou vhodné pro umístění na desku. Cena 4290 Kč

Hitem posledních let jsou vodovodní baterie v různých barevných variantách. Jejich vznik umožnily tzv. PVD povrchy (Physical Vapour Deposition). Jde o technologii, kde je barva již součástí kovu, nikoliv samostatnou fólií nebo nátěrem.

PVD povrch je velmi tvrdý, odolný vůči korozi, oděru a vysokým teplotám. Technologie zároveň zajišťuje, že se barva nemůže ani s ubíhajícími léty loupat.

Zaostřeno na koupelnový nábytek

Tipy a trendy

„PVD povrchy přinášejí enormní odolnost, ale i prostor pro ještě větší kreativitu. Díky této technologii vznikají nadčasové a jedinečné koupelnové baterie dodávající zvláštního ducha každé místnosti,“ popisuje Iva Šedivá.

Z produktů značky Laufen lze vybírat např. vodovodní baterie s PVD povrchem v poutavých barvách titan černý mat, inox kartáčovaná ocel, zlatorůžová nebo zlatá lesklá.

Anketa

Jaký vzhled koupelnové baterie se vám nejvíce líbí?
Chromové
66,2 %
Černé
18 %
Drásaný chrom
3,6 %
PVD
2,9 %
Zlaté
3,6 %
Mosazné
3,6 %
Jiné
2,1 %
Celkem hlasovalo 139 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Sprchový závěs a předložka patří k sobě

Závěs u vany nebo sprchového koutu zaujme na první pohled. Proto by měl místo určené k hygieně vzhledově dotvářet, nejlépe v souladu s koupelnovou předložkou,...

Navrhněte si koupelnu pro volný pohyb

Správná koupelna má několik zón. Do její menší verze se vejde umyvadlo, místo ke sprchování, koupání a někdy i pračka. Ve velkých koupelnách bývá zástěnou...

Výběr článků

Načítám