Hlavní obsah

Korková podlaha má co nabídnout

Právo, Sylva Svobodová

Milovníci přírodních materiálů se nemusí upínat jen ke dřevu! Jsou tady další originální materiály, které svými užitnými vlastnostmi předčí ty běžné, tradiční. Zkuste korek a zjistíte, jak je báječný.

Foto: Korek Jelínek

Korková podlaha tepelně izoluje, tlumí hluk i vibrace.

Článek

Korek není jen špunt od lahve, ale také se používá jako jedinečná podlahová krytina. Podlahy obecně jsou pro nás velmi důležité, máme na ně vysoké nároky.

Kromě estetiky si totiž přejeme, aby byly odolné a dlouho nám sloužily v co nejlepší kondici. A takové přání nám korek hravě splní.

Kde se bere?

Jde o silnou a odolnou kůru, která roste na dubu, jenž se vyskytuje v pásmu Středozemního moře.

Korkový dub je druh lesního stromu, který má schopnost regenerovat svoji kůru. Je možné ho tedy loupat, aniž by se strom poškodil.

Foto: Korek Jelínek

Korkový dub zvládne za svůj život až 20 sklizní korkové kůry. Dožívá se stáří 180 let.

Strom se dožívá stáří 180 let a nabídne nám v průměru 17-20 sklizní, největším producentem korku na světě je Portugalsko.

Korek je čistý přírodní produkt, který ovšem nepropouští tekutiny ani plyny. Proto je mimo jiné i skvělým materiálem pro uzavírání lahví.

Přednosti korku

Korková podlaha patří mezi tzv. teplé krytiny podobně jako koberec nebo dřevo. V interiéru je příjemná na bosou nohu, je velmi komfortní a zamilujeme si ji hlavně v sychravém zimním období.

Imitace dřeva jsou víc než jen pouhé kopie

Tipy a trendy

Korek zkrátka skvěle tepelně izoluje, je teplý na dotek, má houbovitou strukturu, vyzařuje vlastním teplem a chrání nás před chladem. Určitě ho oceníte s dětmi, které tráví hraním na podlaze většinu času.

Foto: Hornbach

Korkové podlahy jsou příjemné na dotek.

Foto: Korek Jelínek

Korek je stoprocentně voděodolný, skvěle se udržuje v čistotě a je teplý na dotek.

Navíc jak známo, korek je voděodolný, takže určitě patří co nejblíže ke kuchyňské lince, do koupelny či dětského pokoje, kde o rozlití čehokoliv není nouze. Podlaha je také velmi pružná, nezatěžuje kolena a klouby.

Tichý a spolehlivý

V bytech je častým problémem hluk od podlahy, který se nese minimálně přes dvě patra. S korkem je to jiné. Ten izoluje nejen teplo, ale hluk. Přirozeně tlumí vibrace a kročejový hluk, takže pobíhání dětí sousedi vnímat nebudou.

Je to materiál chemicky neutrální, antistatický, nepřitahuje prach a patří do rodin s alergiky.

Sedmdesátá léta jsou velkou inspirací pro letošní trendy textilie

Tipy a trendy

Korek dobře funguje i na podlahové vytápění, protože má jedinečnou akumulační schopnost a teplo umí rovnoměrně uvolnit do vytápěného prostoru. Ale nejdůležitější pro uživatele je, že vydrží opravdu hodně dlouho.

Foto: Hornbach

Korková podlaha Amorim

Foto: Korek Jelínek

Podlahová krytina nemusí být jen v přirozeně hnědém zbarvení, ale být i v originálním designu.

Materiál má vysokou objemovou hustotu, je speciální technologií stlačen a stává se tak z něho vícegenerační podlaha, která nabízí otěruvzdornost, dlouhou životnost.

Snese i vyšší zátěž, snadno se udržuje, nepotřebuje zvláštní zacházení. Lze ho mít v plovoucí i lepené verzi.

Anketa

Máte rádi v domácnosti korek?
Ano moc.
76,3 %
Pár kousků snad...
4,7 %
Toho si moc nevšímám.
2,2 %
Spíše ne.
2,8 %
Ne, tohle není můj oblíbený materiál.
14 %
Celkem hlasovalo 317 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám